ΣΙΝΕ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πολίτικο τσουρέκι. ΣΥΝΤΑΓΗ

Η αυθεντική συνταγή για πολίτικο τσουρέκι ...από τον Στέλιο Παρλιάρο.
Υλικά
  • 40 γρ. νωπή µαγιά
  • 190 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες + 40 γρ. επιπλέον, χλιαρό
  • 2 αυγά, κατά προτίµηση βιολογικά + 1 επιπλέον, για επάλειψη
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερµοκρασία δωµατίου, κοµµένο σε κοµµάτια
  • 680 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 8 γρ. µαχλέπι (περίπου 1 κουτ. γλυκού, όχι πολύ γεµάτο)
  • 8 γρ. κρύσταλλοι µαστίχας (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού), κοπανισµένοι στο γουδί µε λίγη άχνη ζάχαρη, µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη, ή τριµµένοι στο µούλτι, ή 5 - 6 σταγόνες µαστιχέλαιο
  • αµύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια
Μερίδες για 1 µεγάλο τσουρέκι ή 2 µικρά 
Προετοιμασία 60΄ 
Αναμονή 3-4 ώρες 
Ψήσιμο 40΄
Συμβουλές:
 Αν δεν έχουµε µίξερ πάγκου ή αν θέλουµε να διπλασιάσουµε τη δόση και δεν χωράει στον κάδο, µπορούµε να ζυµώσουµε τα υλικά µε τα χέρια. Για να µην κολλάει η ζύµη, λιώνουµε το βούτυρο και βουτάµε πού και πού τα χέρια µας σε αυτό, µέχρι να το ενσωµατώσουµε όλο στη ζύµη.
  •  Για να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύµη, µπορούµε να τη βάλουµε στο θερµοθάλαµο που βρίσκεται στο κάτω µέρος του φούρνου (είναι το συρτάρι, στο οποίο συνήθως αποθηκεύουµε ταψιά). Θα ανάψουµε το φούρνο για λίγο να ζεσταθεί καλά. Επίσης, µπορούµε να τη βάλουµε και σε ελαφρώς ζεσταµένο φούρνο. Προσοχή, όµως! Η θερµοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35° - 40° C.
  • Προτιµάµε τη νωπή µαγιά, γιατί δίνει πιο ωραία γεύση. 
  • Αν χρησιµοποιήσουµε ξερή, βάζουµε µόνο 20 γρ. απευθείας στον κάδο του µίξερ.
  • Αν θέλουµε στο τσουρέκι µας κόκκινο αυγό, το βάζουµε όταν φτιάξουµε την πλεξούδα, πριν από το δεύτερο φούσκωµα.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: