ΣΙΝΕ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο από τον Σεπτέμβριο!!!

Επιστροφή στις Δέσμες!!!
​Ότι ξέρατε για θεωρητικές, θετικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις καλύτερα να το ξεχάσετε καθώς από τον Σεπτέμβριο όλα αλλάζουν στο Λύκειο. Θυμάστε που παλιά υπήρχαν οι...δέσμες; Έτσι θα γίνει και τώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την άτυπη επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για την Γ’ τάξη του Γενικού Λυκείου οι κατευθύνσεις καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών. Ο 1ος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ο 2ος κύκλος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας και ο 3ος κύκλος στα Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.

Υποχρεωτικά μαθήματα
Τα υποχρεωτικά μαθήματα στον 1ο κύκλο είναι 5 και έξι είναι στον 2ο και στον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας 20. Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας (γενικής παιδείας κύκλων και επιλογής) είναι 33, δυο ώρες δηλαδή περισσότερες από το σημερινό πρόγραμμα.

1ος Κύκλος: Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Μαθήματα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Λατινικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Λογοτεχνία ή Φιλοσοφία

2ος Κύκλος: Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας
Μαθήματα: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Επιστήμη Υπολογιστών, Ειδικά Θέματα Μαθηματικών ή Ειδικά Θέματα Βιολογίας

3ος κύκλος:
Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Μαθήματα: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Εφαρμογές της Πληροφορικής, Οικονομία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Ειδικά Θέματα Οικονομίας ή ΑΟΔΕ

Μαθήματα Γενικής Παιδείας
Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 4. Φεύγουν δηλαδή από το πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου τα Αρχαία, η Φυσική, η Βιολογία , η Ξένη Γλώσσα, τα Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία και μένουν ΜΟΝΟ η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθητικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α’ Λυκείου, ενώ στη Β’ Λυκείου από δίωρο γίνεται μονόωρο και αλλάζει τουλάχιστον τίτλο. Μετονομάζεται σε Θρησκεία και Κόσμος.

Η ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους 3 κύκλους.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων όπως γίνεται στο σημερινό πρόγραμμα.

Μαθήματα Επιλογής
Όσον αφορά στα μαθήματα επιλογής, αν και η πρόταση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, μέχρις στιγμής προβλέπονται τέσσερα μαθήματα επιλογής σε κάθε κύκλο, με κοινή ξένη γλώσσα. Σημειώνεται ότι επιλέγεται μόνο ένα μάθημα.

1ο κύκλος: Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού, Ξένη Γλώσσα
2ος κύκλος: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό, Ξένη Γλώσσα
3ος κύκλος: Τεχνολογία και Ανάπτυξη, Ξένη Γλώσσα

Β’ Λυκείου
Η Β’ Λυκείου με το νέο σχέδιο μετατρέπεται σε τάξη γενικής Παιδείας. Δεν έχει ούτε κατευθύνσεις ούτε κύκλους. Παρέχει ΜΟΝΟ δυο πακέτα επιλογής με δυο μαθήματα το καθένα, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό.
Οι μαθητές της Β’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής.
Οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σε 33 (από 35) από τις οποίες οι 28 είναι για μαθήματα γενικής παιδείας.
Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθεται στο πρόγραμμα γενικής Παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία.

Α’ Λυκείου
Στο πρόγραμμα της πρώτης τάξης του Λυκείου προστίθενται δυο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία και 2η ξένη γλώσσα αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.

fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: