ΣΙΝΕ

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Δακτυλικό αποτύπωμα» διαθέτει και η ανθρώπινη αναπνοή!!!

Εκτός από τα μοναδικά για κάθε άνθρωπο δακτυλικά αποτυπώματα, υπάρχουν και τα εξίσου μοναδικά «αποτυπώματα» της αναπνοής, που ανακάλυψαν ελβετοί ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου
PLoS ONE, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ανθρώπινη αναπνοή αφήνει έναν ιδιαίτερο χημικό «αποτύπωμα», που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για τον εντοπισμό μιας υποβόσκουσας πάθησης, που δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.
Το αναπνευστικό αποτύπωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με την ίδια λογική που η ανάλυση ούρων και αίματος παρέχει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
Η μη επεμβατική και άμεση λήψη του αποτυπώματος της αναπνοής θα έδινε ένα σημαντικό πλεονέκτημα τους γιατρούς αφού θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά μια εναλλακτική, στην πρακτική εφαρμογή της λεγόμενης «εξατομικευμένης» ιατρικής.
Το χημικό «αποτύπωμα» της αναπνοής (πτητικοί και ημι-πτητικοί μεταβολίτες) μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποτελείται από υποπροϊόντα των διαφόρων χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στον οργανισμό του ανθρώπου.
Παρόλο όμως που κάθε δείγμα αναπνοής του ίδιου προσώπου διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την ώρα της μέρας, διατηρεί πάντα στον πυρήνα του μια όμοια και απαράλλαχτη χημική «υπογραφή», διακριτή για τον καθένα και αρκετή για να τον ταυτοποιήσει. Παράλληλα, κάθε ασθένεια φαίνεται πως έχει τη δική της διακριτή χημική «υπογραφή».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οργανικής χημείας Ρενάτο Ζενόμπι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, ζήτησαν από μια ομάδα 11 εθελοντών να εκπνεύσουν σε ένα φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του. Η εξέταση έδειξε ότι μπορεί άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, να δημιουργήσει τη χημική «υπογραφή» της αναπνοής του συγκεκριμένου ατόμου.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον μια τέτοια τεχνική θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να αποκαλύπτει αμέσως ποια φάρμακα έχει πάρει ένας άνθρωπος ή τους βιοδείκτες διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το άσθμα. Τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιούνται στα ιατρεία, καθώς και για τον έλεγχο αντι-ντόπινγκ, χωρίς καν να χρειάζεται να στέλνονται τα δείγματα των αθλητών σε εργαστήριο για ανάλυση.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ιατρικές διαγνώσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιάνουν τον σφυγμό σου, βλέπουν τη γλώσσα σου και μυρίζουν την αναπνοή σου. Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ποιες ουσίες περιέχει η αναπνοή», σημειώνει ο Δρ Ζενόμπι.

Όμως, όπως τονίζει, για να εφαρμοστεί ευρέως η ανάλυση της αναπνοής στην κλινική πρακτική, πρέπει πρώτα να βελτιωθούν τα όργανα μέτρησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: