ΣΙΝΕ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κόντρα Ρουπακιώτη-ΕΛ.ΑΣ. για τις φυλακές Γρεβενών

Τι λέει η αναφορά του διευθυντή των φυλακών.
Διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, και της ΕΛ.ΑΣ.  σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών.
«Είχα την ευθύνη απέναντι στην Επιτροπή να αναφέρω ό,τι άκουσα και ό,τι διαπίστωσα. Δεν μπορώ, μιας και δεν είμαι γιατρός ή ιατροδικαστής, να βεβαιώσω αλλά ούτε και να αρνηθώ την αιτία πρόκλησης αυτών των πανομοιότυπων...
εγκαυματικού χαρακτήρα στιγμάτων που ήταν σε διάφορα σημεία του σώματος κάποιων κρατουμένων», είπε ο κ. Ρουπακιώτης περιγράφοντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής την εμπειρία του από την συνάντηση που είχε με τους καταγγέλλοντες κρατουμένους της Α2 πτέρυγας των φυλακών.
Ο κ. Ρουπακιώτης μετέφερε στην Επιτροπή τι του διηγήθηκαν οι έγκλειστοι: «Αλλοι ότι τους ξάπλωσαν κάτω, άλλοι ότι τους έβγαλαν τα ρούχα από τη μέση και πάνω και κάποιοι μου είπαν ότι χρησιμοποιήθηκε εις βάρος τους ο μηχανισμός τέιζερ. Μου έδειξαν στίγματα σε σημεία του σώματός τους, που όπως μου είπαν είχαν προκληθεί ακριβώς από τη χρήση αυτού του μηχανισμού. Εγώ δεν είμαι ιατροδικαστής και δεν αποφεύγω να πω ότι αυτή η συμπτωματολογία ή αυτά τα στίγματα προέρχονται από τη χρήση του μηχανισμού αυτού ή όχι. Είναι όμως ακριβές ότι τα στίγματα όσων μου έδειξαν ήταν πανομοιότυπα. Ρώτησα αν μέσα στους θαλάμους ήταν εισαγγελέας και μου είπαν ότι δεν ήταν».
Αναφερόμενος στην εντολή που έδωσε για διεξαγωγή έρευνας, ο υπουργός είπε ότι «για κάποιους λόγους που δεν τους κατανόησα, αυτή η ενέργειά μου προκάλεσε κάποιες διαφοροποιήσεις», παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην ανακοίνωση με την οποία η ΕΛ.ΑΣ. διέψευδε τα πάντα.  

Η νέα ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Άμεση ήταν αντίδραση της ΕΛ.Α.Σ. που με νέα της ανακοίνωση κάνει λόγο για «υποτιθέμενα» τραύματα και επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων.

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, που επαναφέρουν ή/και «συντηρούν» το ανύπαρκτο θέμα της κακοποίησης -από αστυνομικούς- κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου το Σάββατο 13-04-2013, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:
  • Όπως έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει (15-04-2013 Ανακοίνωσή μας), οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών,
  • οι έλεγχοι έγιναν από τον Διευθυντή των Φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.
  •  
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημες αναφορές και υπηρεσιακά έγγραφα των αρμοδίων εντεταλμένων και θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας (δικαστικών και αστυνομικών), στα οποία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων.

Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να υιοθετούν άκριτα ανώνυμες ή άλλες καταγγελίες ή επιστολές ή και «γνωματεύσεις» κρατούμενου γιατρού (έγκλειστου στις συγκεκριμένες Φυλακές, με πολυετή ποινή κάθειρξης για σοβαρά ποινικά αδικήματα), τον οποίο παρουσιάζουν ψευδώς ως «γιατρό των φυλακών» !

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ως «ειδικοί», διατυπώνοντας μάλιστα και προσωπικές εκτιμήσεις περί των υποτιθέμενων τραυμάτων.
Και όλα αυτά, προτού καν διερευνηθούν από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, ως προς την αξιοπιστία, τη βασιμότητα ή τη σκοπιμότητα που τυχόν εξ-υπηρετούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ALPHA, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης λένε ότι έχει παραγγελθεί έρευνα από τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη και αναμένεται το πόρισμα για να δουν τι έχει συμβεί.

Η αναφορά του διευθυντή των φυλακών Γρεβενών

Διαψεύδει ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών τη χρήση βίας εναντίον κρατουμένων του σωφρονιστικού ιδρύματος, θέμα που έχει λάβει διαστάσεις δεδομένης της παρέμβασης του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Με εσωτερική αναφορά του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο έγγραφο που αποκαλύπτει το enikos.gr, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης των φυλακών αναφέρει χαρακτηριστικά: "Κατά τη διάρκεια των ερευνών δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά από μέρους των υπαλλήλων και των αστυνομικών δυνάμεων". Συνεχίζει, τονίζοντας ότι "δεν μου καταγγέλθηκε οτιδήποτε μεμπτό" και πως "ούτε εγώ, ούτε ο εισαγγελέας αλλά ούτε κι ο αστυνομικός διευθυντής αντιληφθήκαμε χρήση συσκευής ηλεκτρικής εκκένωσης".
Η υπόθεση είναι ούτως ή, άλλως περίπλοκη, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί κατεπείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα, την οποία διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά από την  επώνυμη καταγγελία που απεστάλη στο υπουργείο για χρήση βίας σε βάρος κρατουμένων κατά τον τελευταίο έλεγχο σε πτέρυγα των φυλακών Γρεβενών. Συγκεκριμένα υπήρξε καταγγελία τόσο από τροφίμους, όσο και από τον γιατρό των φυλακών που τους εξέτασε για ηλεκτροσόκ σε κρατούμενους. 
Η παραγγελία δικαστικής έρευνας προκάλεσε την αντίδραση της Αστυνομίας, καθώς το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, διαψεύδει τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα αναφέρονται για τους ελέγχους, το περασμένο Σάββατο, στις φυλακές Γρεβενών.
Θυμίζουμε ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή των φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, ομάδας ΕΚΑΜ, ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης.

http://greveniotis.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: