ΣΙΝΕ

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ανασχηματισμός προ των πυλών. Ποιοι υπουργοί θα κάνουν Μαύρο Πάσχα;

Δεν είναι υπερβολή. 
Πολλοί υπουργοί θα κάνουν… μαύρο Πάσχα αφού ίσως και αμέσως μετά να μην έχουν το «χαϊλίκι» που τους δίνει η εξουσία και η υπουργική καρέκλα. Ο πρωθυπουργός είχε... δώσει τράτο στον ανασχηματισμό και πριν μία εβδομάδα όλοι πίστευαν ότι δε θα γίνει πριν το Συνέδριο της ΝΔ το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 27 Ιουνίου. Δηλαδή θα γινόταν μέσα στον Ιούλιο ώστε η νέα κυβέρνηση να μπει με φόρα μετά τα μπάνια του λαού.

Όμως, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν κάνει, όπως λένε, τούρμπο τον πρωθυπουργό ο οποίος δε λέει να ησυχάσει μια ημέρα. Πάντα κάτι συμβαίνει, πάντα κάποιος υπουργός ή στέλεχος εκτροχιάζεται και τρέχουν να τον μαζέψουν. Αν και κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι πάνω από όλα αυτή τη στιγμή είναι η κυβερνητική συνοχή, η διατήρηση ενός κλίματος που δε θα διαταραχθεί από τα «παπατζηλίκια» ορισμένων που είτε θέλουν να κρατήσουν την καρέκλα τους είτε ονειρεύονται την καρέκλα άλλου.

Οι γκάφες και οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν βάλει στην πρίζα τον Αντ. Σαμαρά ο οποίος βλέπει ότι δεν πάει άλλο και ότι αν συνεχιστεί αυτό το παιχνιδάκι που παίζουν κάποιοι, τότε η κυβέρνηση δεν θα κλείσει χρόνο και δεν θα πάει για μπάνια.

Τις κυβερνητικές αστοχίες, τα λάθη και τις συγκρούσεις μεταξύ υπουργών τις αντιλαμβάνεται ο κόσμος εξ’ ου και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κρατά γερά, παρ’ ότι πρόκειται για ένα χάος. Οι πολίτες βλέπουν τον Ρουπακιώτη να είναι μονίμως σα να μη θέλει να είναι στην κυβέρνηση. Τον Μανιτάκη να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και άλλους υπουργούς να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και να παίζουν με όρους άλλων δεκαετιών. Δηλαδή ρουσφετάκια, μαύρες λιμουζίνες, σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι να το παίζουν εξουσία, ολίγον από δεξιώσεις και Κολωνάκι (γιατί αυτά έχουν τελειώσει) και πολιτικό Lifetsyle που μόνο γέλιο προκαλεί ενώ η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού.

Έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος μετά την Ανάσταση του Χριστού να «αναστήσει» την κυβέρνησή του. Πώς; Με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο: «Σουβλίζοντας» στελέχη της κυβέρνησης και δίνοντας την ευκαιρία σε άλλους. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι ο «κύβος ερρίφθη» και αμέσως μετά τις γιορτές θα αρχίσουν να βαράνε τα τηλέφωνα για ανασχηματισμό. Τα σενάρια, τα ονόματα, οι διωχθέντες και οι υπουργήσιμοι δίνουν και παίρνουν.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι εξής:

Όλο το οικονομικό επιτελείο δεν θα αλλάξει, δηλαδή Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης. Στη θέση της και η Όλγα Κεφαλογιάννη διότι και επιτυχημένη θεωρείται και με το που αρχίζει η τουριστική σεζόν δεν αλλάζεις τον υπουργό. Αλλαγές ίσως υπάρξουν στα υφυπουργεία.

Ακλόνητος στην Κατεχάκη είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας ενώ φαίνεται να διατηρούνται οι κ. Αρβανιτόπουλος (που έχει να προετοιμάσει τις Πανελλαδικές) καθώς και ο Κ. Χατζηδάκης. Το σενάριο που «παίζει» τελευταία είναι να σπάσει το μεγάλο αυτό υπουργείο σε Ανάπτυξης και σε Μεταφορών και Δικτύων με άλλον υπουργό, πιθανότατα τον Μάκη Βορίδη. Αμετακίνητος και ο Δ. Αβραμόπουλος και μάλλον και ο Π. Παναγιωτόπουλος από το Άμυνας.

Στους «φευγάτους» θεωρείται δεδομένη η απομάκρυνση του Αντ. Μανιτάκη, εκτός κι αν διατηρηθεί διότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχει γίνει η πρώτη φάση της απομάκρυνσης 2.000 υπαλλήλων.

Εκτός κυβέρνησης θα μείνει ο Αντ. Ρουπακιώτης ενώ στους υποψήφιους προς αποχώρηση είναι η Φ. Σκοπούλη, ο κ. Λιβιεράτος του Περιβάλλοντος (επιλογή Βενιζέλου που… κανείς δεν τον γνωρίζει) καθώς και ο Κ. Μουσουρούλης από το Ναυτιλίας. Μάλλον φεύγουν αλλά ίσως μετακινηθούν αλλού ο Α. Λυκουρέντζος από το Υγείας και ο Γ. Βρούτσης από το Εργασίας. Άγνωστη προς το παρόν η τύχη του Ευρ. Στυλιανίδη.

Τώρα σχετικά με το ποιοι ράβουν κουστούμια και έχουν το τηλέφωνο ανοικτό ακόμη κι όταν κοιμούνται: Οι Μ. Βορίδης και Κ. Μητσοτάκης παίζουν από τη ΝΔ ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν θέσεις οι κ. Σαχινίδης, Κουκουλόπουλος και Πρωτόπαππας καθώς και οι κυρίες Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου.

Από τη ΔΗΜΑΡ ετοιμάζονται οι κ. Λυκούδης και Ν. Τσούκαλης. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το αν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση ή θα συνεχίσουν να… γκρινιάζουν έξω από αυτή.

Σύντομα θα ξέρουμε τις κινήσεις του κ. Σαμαρά. Άλλωστε, οι ανασχηματισμοί ποτέ δεν ανακοινώνονται πριν γίνουν.

fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: