ΣΙΝΕ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Ισχυρός σεισμός» θα σημειωθεί την Τετάρτη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη


Ισχυρός σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ τουλάχιστον θα σημειωθεί στις 13:04 της Τετάρτης με επίκεντρο περιοχή στη Θεσσαλονίκη.
Η σχετική πληροφορία δεν προέρχεται από...
κάποιο προηγμένο σύστημα πρόγνωσης της εκδήλωσης σεισμού αλλά από το σενάριο προγραμματισμένης άσκησης που θα διενεργήσει την ερχόμενη Τετάρτη η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς.

Την ώρα του σεισμού θα σημάνει ηχητικό σήμα στις περιοχές όπου θα υπάρξουν «έκτακτα περιστατικά» ενώ αμέσως μετά, κατά το σενάριο που θα εφαρμοστεί, εκπρόσωποι από κάθε εμπλεκόμενο φορέα θα συγκεντρωθούν στο κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Από εκεί θα συντονίζονται δράσεις απεγκλωβισμού τραυματιών από την πυροσβεστική, μεταφοράς τους σε νοσοκομεία, εκκένωσης σχολείων, διατήρησης, από την αστυνομία και την τροχαία, ανοιχτών οδικών αξόνων και συγκέντρωσης των κατοίκων της Καλαμαριάς σε ανοιχτούς χώρους.

«Πρόκειται για την πρώτη άσκηση επί πραγματικών γεγονότων, όσο πραγματικό μπορεί να είναι ένα σενάριο εκδήλωσης σεισμού, καθώς μέχρι τώρα οι όποιες ασκήσεις γίνονταν πραγματοποιούνταν επί χάρτου και σε επίπεδο Δήμων» ανέφερε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι με τον «Καλλικράτη» η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο σε περίπτωση σεισμού και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται η πρώτη άσκηση στην Καλαμαριά, δεδομένου ότι διαθέτει ήδη καλό επίπεδο προετοιμασίας ενώ σύμφωνα και με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι πιο ευαίσθητη σε έναν τέτοιο κίνδυνο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, θα γίνει εν θερμώ αποτίμηση των χρόνων παρέμβασης σε κάθε ένα από πέντε σημεία (δύο σχολεία, μία δημόσια υπηρεσία, μία διασταύρωση οδών και ένα οικοδομικό τετράγωνο) ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές που θα βρίσκονται στα παραπάνω σημεία θα εκτιμήσουν το βαθμό αποτελεσματικότητας κάθε ενέργειας.

Στη συνέχεια το σύνολο της άσκησης θα αξιολογηθεί ώστε να διαπιστωθεί που υπάρχουν προβλήματα και να γίνει καλύτερος σχεδιασμός σε επόμενες ασκήσεις που θα γίνουν από το φθινόπωρο και σε άλλους δήμους. Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο δήμων θα γίνει και μια μεγάλη άσκηση σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως γνωστοποίησε, άλλωστε, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα πολιτικής προστασίας, Βασίλης Τουλίκας, αντίστοιχη προετοιμασία θα γίνει για σενάρια πλημμυρών και πυρκαγιάς.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: