ΣΙΝΕ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

« ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ »

Με τον όρο ανακύκλωση εννοούμε τη μετατροπή χρησιμοποιούμενης ύλης (κυρίως σκουπιδιών) σε υλικό κατάλληλο για νέα χρήση.
Έτσι, ανακυκλώνοντας καθιστούμε... – με κατάλληλη επεξεργασία – ήδη χρησιμοποιημένο υλικό κατάλληλο για δεύτερη ή και τρίτη χρήση.

Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι πλαστικά, γυαλιά, αλουμίνιο ακόμα και υγρά ή στερεά απόβλητα.

Στις μέρες μας η ανακύκλωση αποτελεί «συρμό», μόδα, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια αποτελεσματική αλλά και σύγχρονη πρακτική για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στον ελλαδικό χώρο, είναι αλήθεια, ότι η επιτυχία της παραμένει σε μικρά ποσοστά, παρά τις καθημερινές προσπάθειες που γίνονται, σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτό ίσως οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων από τη μια πλευρά αλλά και ενημέρωσης των πολιτών από την άλλη για το ποια υλικά ακριβώς ανακυκλώνονται και οι ιδικοί κάδοι εναπόθεσης αυτών και επιπροσθέτως ποιος είναι ο σωστός τρόπος εναπόθεσης αυτών, όπως χαρακτηριστικά αυτό συμβαίνει αν τοποθετήσουμε μεν ένα άδεια πλαστικό μπουκάλι γάλακτος στο μπλε κάδο χωρίς προηγουμένως να έχουμε αφαιρέσει όλο το υγρό στοιχείο από το εσωτερικό του.

Θα μπορούσαμε να πούμε τότε ότι η συγκεκριμένη πρακτική με τη σωστή εφαρμογή της στη πράξη αποτελεί πρόσφορο μέσο για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αλλά και την υγιεινότερη καθημερινή διαβίωσή μας.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις ωφέλειες της συγκεκριμένης πρακτικής:

- Αρχικά, από την μια πλευρά εναποτίθενται στους πράσινους κάδους απορριμμάτων μικρότεροι όγκοι σκουπιδιών με αποτέλεσμα να δίνεται παράταση χρόνου λειτουργίας των ΧΥΤΑ (από την ταφή αυτών), ενώ παράλληλα αυξάνεται ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών, έτσι ώστε με κατάλληλη επεξεργασία να διατίθενται στην αγορά προϊόντα για νέα χρήση, προστατεύοντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους.

- Επιτυγχάνεται, μείωση του κόστους συλλογής και διάθεσης των απορριμμάτων, που προέρχεται από την εξοικονόμηση των διατιθέμενων μέσων π.χ. των απορριμματοφόρων αλλά και εργατοωρών.

- Μείωση των εισαγωγών, άρα οικονομικό όφελος για μια χώρα, γεγονός που γίνεται με την επαναφορά προϊόντων στον οικονομικό κύκλο μιας και η ήδη υπάρχουσα αλυσίδα των προϊόντων είναι περιορισμένη και οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

- Ταυτόχρονα εξοικονομείται ενέργεια άρα μείωση των επακόλουθων ρυπογόνων παραγόντων που διαχέονται στην ατμόσφαιρα από τη χρήση αυτής που απαιτείται για τη παραγωγή προϊόντων.

- Ορθολογική διαχείριση υλικών από πρωτογενείς πηγές, άρα προστασία των διαθέσιμων – από το περιβάλλον – υλικών.

Ολοκληρώνοντας, χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι μας στην επιτυχή ευόδωση της ανακύκλωσης, στοχεύοντας στην αρμονική διαβίωση του ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.-

Εν-ημερωμένος Πολίτης

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: