ΣΙΝΕ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Σε Γαλλικά χέρια η Βιομηχανία Ζάχαρης

Σε Γαλλικά χέρια πέρασε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ...η οποία μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή, αναζητώντας την θέση της στη παγκόσμια αγορά.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η

υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα δημοσιοποίησε την ανακήρυξη της Cristal Financiere, 100% θυγατρική της Cristal Union Societe Cooperative Agricole ως Προτιμητέου Υποψήφιου για το 82,,33% (30.256.689 κοινές μετοχές) της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ως επιλαχόντες υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν η Krajowa Spolka Cukrowa S.A. (πρόκειται ουσιαστικά για την Polski Cukier) και η βουλγαρική Litex Commerce JSC. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, απορρίφθηκε η προσφορά της σερβικής Sunoko.

Λεπτομέρειες για το ύψος του τιμήματος ή τις υπόλοιπες παραμέτρους της πώλησης δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Γάλλοι προσέφεραν ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας, ουσιαστικά, την κάθε μετοχή στα 1,25 ευρώ, όσο, δηλαδή, διαπραγματευόταν ο τίτλος της εισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο, την περίοδο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Ποια είναι όμως η Γαλλική εταιρεία που έγινε το νέο αφεντικό της ΕΒΖ;

Ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος Crystal Union δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τη θέση τους στη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Είναι 100% συνεταιριστική επιχείρηση, έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης το χρόνο, και συνεργάζεται με 6.000 παραγωγούς, ενώ απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό. Πρόκειται για ένα σοβαρό και υπολογίσιμο μέγεθος στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που δείχνουν και οι αριθμοί της: Στη ζαχαρική χρήση 2010-2011, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνεργάζεται ήδη με την ΕΒΖ , καθώς παράγει φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω αυτής προμηθεύει την ελληνική αγορά.

Η ίδια διαθέτει ζάχαρη υπό τις επωνυμίες "Daddy" και "Erstein", ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή καθώς παράγει επίσης αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών. Επιπλέον, παράγει φυσικά συμπληρώματα τροφίμων , επεξεργάζεται υποπροϊόντα της τευτλοκαλλιέργειας για τη βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις ΑΠΕ, με τα βιοκαύσιμα. Στον όμιλο της Cristal Union, μετέχουν η εμπορική CristalCo, η France Alcools, η Ethanol Union, η Deulep και η Desialis.

Με πληροφορίες από το agronews
Επιμέλεια: Γιάννης Χατζηιωαννίδης

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: