ΣΙΝΕ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Όλες οι αλλαγές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα Πανεπιστήμια. H Λίστα...


Tο υπουργείο Παιδείας έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σήμερα, τα σχέδια 36 Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει... συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες Τμημάτων και Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα 22 από αυτά τα σχέδια αναφέρονται σε Πανεπιστήμια και τα 14 σε Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ).

Θα ακολουθήσει η νομοτεχνική επεξεργασία η οποία θα γίνει άμεσα, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως και προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι έχουν εισαχθεί σε τμήματα τα οποία με το σχέδιο «Αθηνά» καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους (2012-13). Ο τίτλος σπουδών που θα λάβουν θα φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο, το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά αυτών των τμημάτων.

Με τα προεδρικά διατάγματα επίσης, καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων τμημάτων.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα Προεδρικά Διατάγματα ανά ίδρυμα:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καταργείται το γενικό τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής. Συγχωνεύονται τα τμήματα Φυσικής Αγωγής, μεταφέρεται το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετονομάζονται και ανασυγκροτούνται διάφορες σχολές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Το ίδρυμα μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μετονομάζονται λίγα τμήματα.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ: Μικρές αλλαγές και κυρίως συγχωνεύσεις τμημάτων.

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το ίδρυμα καταργείται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ καταργείται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Συγκροτούνται τρεις σχολές (Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών Τεχνολογίας και Πληροφορίας), ενώ η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ιδρυόμενων σχολών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30/11/2013.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Ιδρύονται 9 σχολές, όσα και τα τμήματα δηλαδή τα οποία λειτουργούν στο ΕΜΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Στο Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει θέματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται ποια τμήματα ιδρύονται, ποια μετονομάζονται και ποιες σχολές ανασυγκροτούνται.

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Προβλέπεται η ίδρυση τριών σχολών (Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Ψηφιακής Τεχνολογίας).

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καταργείται το Γενικό Τμήμα Δικαίου ενώ τα μέλη του διδακτικού προσωπικού θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο. Το τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου ιδρύματος, συγχωνεύεται με το καταργούμενο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Καταργείται το τμήμα Τουριστικών Σπουδών το οποίο δεν λειτουργεί, ενώ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: