ΣΙΝΕ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Tι μπορούν να θεραπεύσουν επιστήμονες με αίμα περιόδου;

Πόσοι ασθενείς έχουν λάβει την θεραπεία;
Πρόσφατα, η εταιρεία Medistem ανακοίνωσε μέσω δελτίου τύπου ότι διεξάγει κλινική μελέτη στην οποία θεραπεύει ασθενείς που... υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια χρησιμοποιώντας κύτταρα από αίμα περιόδου! Τα κύτταρα αυτά είναι “πατενταρισμένα” από την Αμερικάνικη εταιρεία και φέρουν την ονομασία “Endometrial Regenerative Cells”.
Τα κύτταρα αυτά είναι ένας ακόμα τύπος βλαστικών κυττάρων (μοιάζουν πάρα πολύ με τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα) τα οποία οι ερευνητές τα απομονώνουν από την έμμηνο ρύση (περίοδο) νέων γυναικών και στη συνέχεια τα καλλιεργούν στο εργαστήριο. Σύμφωνα με τον Alan Lewis, Διευθύνων Σύμβουλος της Medistem, τοαίμα από μία μόνο περίοδο είναι αρκετό για να παράξει αρκετά κύτταρα ώστε να θεραπευτούν μέχρι και 20.000 ασθενείς!

Οι ερευνητές όμως λένε ότι η κλινική μελέτη είναι πρωτοποριακή για ακόμα ένα λόγο. Σύμφωνα με αυτούς, για πρώτη χρησιμοποιείται ένα σύστημα εισαγωγής των κυττάρων, το οποίο είναι πιο αποτελεσματικό και ασφαλές από οτιδήποτε άλλο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. .
Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, οι ασθενείς χωρίζονται σε 3 ομάδες, με την κάθε ομάδα να λαμβάνει διαφορετική δοσολογία βλαστικών κυττάρων, 50, 100, και 200 εκατομμύρια κύτταρα αντίστοιχα. Επειδή η μελέτη είναι ελεγχόμενη, υπάρχει και μία τέταρτη ομάδα που λαμβάνει εικονικό φάρμακο (placebo).

Μέχρι στιγμής, μόνο 17 ασθενείς έχουν λάβει την θεραπεία μιας και η έρευνα ξεκίνησε πρόσφατα. Προς το παρόν κανένας από τους ασθενείς δεν έχει παρουσιάσει κάποια παρενέργεια ενώ τα πρώτα πορίσματα σχετικά με την ασφάλεια των κυττάρων αναμένονται στο επόμενο εξάμηνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κλινικές μελέτες για την καρδιακή ανεπάρκεια πάνω σε ζώα έχουν ήδη δώσει πολύ ενθαρυντικά αποτελέσματα.

fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ
 
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: