ΣΙΝΕ

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

To σχέδιο «Αθηνά» για τα Γρεβενά, ένας απολογισμός.

Εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά». Τους τελευταίους τρεις μήνες η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες βίωσαν την... αγωνία της αναπτυξιακής τους αβεβαιότητα. Τρεις μήνες μετά πρέπει να γίνει απολογισμός.

Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκε στην αρχική του μορφή το σχέδιο «Αθηνά». Με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας έγινε άμεσα σαφές ότι η περίοδος των 45 ημερών διαβούλευσης θα ήταν περίοδος έντονων ζυμώσεων. 
Στα Γρεβενά, στις συναντήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού με την τοπική πολιτική ηγεσία συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:
· Η τοπική κοινωνία πρέπει να δεσμευτεί με πράξεις στην ενεργή υποστήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα πρέπει η τοπική κοινωνία να συνδράμει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την εκπαιδευτική κοινότητα στην άρτια, απρόσκοπτη και ποιοτική παροχή εκπαίδευσης.

· Η προσέγγιση του σχεδίου «Αθηνά» και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, ωριμότητα και ηρεμία. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στοχευμένων παρεμβάσεων, τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και οποιονδήποτε φορέα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας τέθηκαν ορισμένοι άξονες – δράσεις που δεν αφορούσαν αμιγώς το σχέδιο «Αθηνά», αλλά περισσότερο μία μακροχρόνια στρατηγική προσέγγιση της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Γρεβενά. Έτσι τέθηκαν ζητήματα όπως είναι οι φοιτητικές εστίες, το εστιατόριο, η ανάπτυξη υποδομών εντός του χώρου του ΤΕΙ, μεταφορά φοιτητών, κόστος και ποιότητας διαβίωσης των φοιτητών, διαμόρφωση επικοινωνιακής στρατηγικής δημοσιοποίησης των πλεονεκτημάτων που έχει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τα τμήματα στα Γρεβενά, κ.α. Πολλές από αυτές τις δράσεις ήδη έχουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Το αποτέλεσμα της τελικής πρότασης (όπως αυτή περιγράφεται από το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έχει ανακοινωθεί) δικαιώνει αυτή την προσέγγιση. Στα Γρεβενά θα λειτουργούν ουσιαστικά 2 τμήματα (διοικητικά ενοποιημένα) που θα έχουν χωριστούς κωδικούς στο μηχανογραφικό και θα δεχθούν χωριστά φοιτητές. Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με τις δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις (Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκηση Επιχειρήσεων) εντάσσεται στην Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και θα αποτελεί το ισχυρότερο τμήμα της σχολής.

Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας του βουλευτή του Ν. Γρεβενών (κου Τιμολέοντα Κοψαχείλη), του Αντιπεριφερειάρχη (κου Γεώργιου Δασταμάνη), του Δήμαρχου (κου Δημοσθένη Κουπτσίδη), της υποστήριξης της κεντρικής διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και της ισχυρής επιθυμίας της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητές και φοιτητές) να παραμείνουν στα Γρεβενά και να διαμορφώσουν συνθήκες ισχυρής ακαδημαϊκής ανάπτυξης.
Θεμιστοκλής Λαζαρίδης 
Επίκουρος Καθηγητής

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: