ΣΙΝΕ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές και Βάσεις 2013: Εκτιμήσεις για το Μηχανογραφικό

Και ενώ για κάποιους υποψήφιους οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν εχθές, αρχίσουν οι εκτιμήσεις για το που θα κυμανθούν οι Βάσεις 2013 για την εισαγωγή στα... ΑΕΙ και ΤΕΙ, με βάση τις οποίες θα γίνει και η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών
Η πορεία των βάσεων θα επηρεαστεί σαφώς από την κατά 15% αύξηση των θέσεων στα Πανεπιστήμια και την κατά 30% μείωση στα ΤΕΙ, όπως προβλέπει ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης μετά τις καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ.Τόσο τα ίδια τα θέματα, όσο και οι πρώτες διορθώσεις των γραπτών από τους καθηγητές, οδηγούν στα πρώτα συμπεράσματα για το που θα κυμανθούν οι βάσεις 2013.
Μετά τα μαθηματικά γενικής παιδείας (που δημιούργησαν και σοβαρά προβλήματα ανισότητας ανάμεσα σε υποψηφίους διαφορετικών κατευθύνσεων και επιλογών) και τη φυσική κατεύθυνσης, τα θέματα των μαθηματικών κατεύθυνσης δίνουν τη χαριστική βολή στο θεσμό των γενικών εξετάσεων και δίνουν μια καθοδική τάση στις σχολές που επηρεάζονται από αυτά.
Οι βαθμολογητές ήδη με δυσκολία συναντούν άριστα γραπτά . Όλα δείχνουν ότι η απόδοση της πλειοψηφίας των υποψηφίων θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Γεγονός που προμηνύει μία κάποια πτώση των βάσεων, η οποία βέβαια θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει αλλά και τον αριθμό εισακτέων της κάθε σχολής. Αριθμός που για πρώτη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.Οπωσδήποτε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν οι προτιμήσεις των μαθητών. Πιστεύω ότι στις περιζήτητες σχολές δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Η πρώτη εικόνα που φτάνει από τα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για χαμηλή απόδοση των υποψηφίων. Η απόδοση στα μαθήματα όπως Φυσική, Μαθηματικά, Αρχαία, όπου τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας δεν είναι καλή. Τόσο στα Αρχαία όσο και στα Μαθηματικά, οι μαθητές αντιμετώπισαν αρκετά αυξημένο επίπεδο δυσκολίας.

Τα φετινά θέματα των μαθηματικών κατεύθυνσης κρίνονται σίγουρα δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά.
Οι Οικονομικές σχολές ενδέχεται να σημειώσουν πτώση, βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων στα απαιτητικά θέματα των Μαθηματικών.
Για την Ιατρική, παρά τα προβλήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών, η Βιολογία αναμένεται να «σπρώξει προς τα πάνω» τις βάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι βάσεις για τις σχολές Ψυχολογίας και Νομικής θα σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ μικρότερη άνοδο θα σημειώσουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών.

Οι παιδαγωγικές σχολές δεν αποτελούν πλέον πόλο έλξης για τους υποψηφίους όπως γίνονταν παλαιότερα λόγω του «παγώματος» προσλήψεων στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία και για το λόγο αυτό δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων.


Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι θέσεις θα μειωθούν σε πανεπιστήμια από 15.305 σε 14.000 και ΤΕΙ από 1.666 σε 1.000. Η μείωση θέσεων θα κινήσει τις βάσεις ανοδικά, με πλεονέκτημα για τις περιζήτητες θέσεις να έχουν όσοι επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας έναντι Μαθηματικών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) οι θέσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα στη Βιολογία Κατεύθυνσης λένε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στην κατανομή των επιδόσεων ανά βαθμολογική κλίμακα.
Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι υποψήφιοι πήγαν καλύτερα στη Φυσική θα κινήσουν ανοδικά τις χαμηλές βάσεις ενώ στις Ιατρικές σχολές δεν αναμένεται σημαντική απόκλιση από 18.504 μόρια που απαιτήθηκαν για την χαμηλόβαθμη Ιατρική της Θράκης.
Με το 2ο και 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα συμβεί με τις βάσεις στο 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές)καθώς οι θέσεις των Πανεπιστημιακών τμημάτων θα αυξηθούν από 4.891 σε 6.500 και των ΤΕΙ θα μειωθούν από 4.632 σε 2.000.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: