ΣΙΝΕ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πανελλήνιες 2013 Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Αρχαία: οι πρώτες αναλυτικές εκτιμήσεις

Ομαλά συνεχίστηκαν και σήμερα Δευτέρα, 27 Μαΐου οι Πανελλήνιες 2013. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Αρχαία και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αντιμετωπίζοντας αρκετά... δύσκολα και απαιτητικά θέματα. Αν και είδαμε τις αρχικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα ως προς το βαθμό δυσκολίας για τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και τα Αρχαία Ελληνικά στις Πανελλήνιες 2013, ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
1. Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Τα θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης ήταν πολλά σε όγκο και απαιτητικά με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας. Μάλιστα χαρακτηρίζονται ως σαφώς δυσκολότερα από τα περσινά θέματα καθώς απαιτούσαν ειδικές τεχνικές.
Επιπλεόν, τα θέματα απαιτούσαν κριτική σκέψη από τους υποψηφίους ενώ αρκετά ερωτήματα ήταν εκτός λογικής του βιβλίου κάτι που σήμαινε πως απαιτούνταν περαιτέρω ευρύτερες καλές γνώσεις στα Μαθηματικά. Η καλή γνώση της ύλης προηγουμένων τάξεων ήταν απαραίτητη.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας με τα θέματα καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης. Υπάρχει κλιμάκωση των θεμάτων ως προς τη δυσκολία, με εξαίρεση το ερώτημα Β3. Τα θέματα ήταν εκτεταμένα και η σωστή διαχείριση του χρόνου από τους υποψηφίους ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία, ειδικά με το ερώτημα Β3.
Αναλυτικότερα, η θεωρία είναι αναμενόμενη και κατανοητή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Το πλήθος των ερωτημάτων περιορισμένο συγκριτικά με την περσινή χρονιά που όμως χρειάζεται καλή κατανόηση της θεωρίας.
Στο θέμα Β τα ερωτήματα 2 και 3 είναι αυξημένης δυσκολίας ενώ πολλοί από τους υποψήφιους επισήμαναν την ιδιαίτερη δυσκολία του θέματος Β3.
Πιο συγκεκριμένα, τα ερωτήματα Β1, Β2 εξετάζουν βασικές γνώσεις. Το ερώτημα Β3 ήταν, ίσως, το πιο δύσκολο από όλα τα θέματα, καθότι η επιτυχής αντιμετώπισή του απαιτεί λεπτούς αλγεβρικούς χειρισμούς.
Το θέμα Γ απευθύνεται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους και κυρίως τα ερωτήματα Γ2 και Γ3.
Το θέμα Δ αναφέρεται σε ένα μεγάλο μέρος της ύλης του Διαφορικού και Ολοκληρωτικού Λογισμού. Η επίλυση του θέματος αυτού απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία και βαθιά κατανόηση των εννοιών.
2. Αρχαία Θεωρητικής Κατεύθυνσης
Τα θέματα στα Αρχαία Κατεύθυνσης ήταν τα δυσκολότερα που έδωσαν έως σήμερα οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Τα θέματα ιδιαίτερα απαιτητικά και απευθύνονταν σε πολυ καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Το διδαγμένο κείμενο ήταν από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη και η διαφορά με άλλες χρονιές είναι ότι εδωσαν για μετάφραση τρία αποσπάσματα, ενώ συνήθως έδιναν δύο. Οι ερωτήσεις που το συνόδευαν απαιτούσαν καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν εντρυφήσει στο περιεχόμενο του έργου.
Η ερώτηση για την εισαγωγή εμπεριείχε μία λεπτομέρεια, όπως λένε οι καθηγητές της ΟΕΦΕ , οπότε κρίνεται για καλά διαβασμένους, ενώ οι ερωτήσεις του γνωστού κειμένου, ήταν συνδυαστικές και απαιτούσαν προσοχή.
Οι ζητούμενες λέξεις από το πρωτότυπο κείμενο δεν παρουσίαζαν αυξημένο βαθμό δυσκολίας. ενώ οι γραμματικές παρατηρήσεις δεν παρουσίαζαν ιδια ίτερες «παγίδες», αλλά απαιτούσαν καλή γνώση της γραμματικής από τους υποψηφίους.
Ιδιαίτερα απαιτητική ήταν η μετάφραση του αποσπάσματος του Θουκυδίδη το άγνωστο κείμενο), το οποίο σε ορισμένα σημεία επιδεχόταν ελεύθερης μετάφρασης. Το κείμενο «Ἱστορία» προκάλεσε δυσκολία στους υποψηφίους για τη μετάφρασή του. Αν και περιέγραφε ένα ιστορικά γνωστό περιστατικό, την κατ αστροφή των Ἑρμῶν, το λεξιλόγιο, ο μακροπερίοδος λόγος και η συνθετική σκέψη του Θουκυδίδη δεν επέτρεψαν στους υποψηφίους να το αποδώσουν με επιτυχία. Ήταν σαφώς δυσκολότερο από το περσινό.
Η συντακτική αναγνώριση των όρων του κειμένου απαιτούσε προσοχή για να αποφευχθούν λάθη λόγω εσφαλμένης σύνταξης, ενώ η αναγνώριση του εξαρτημένου υποθετικού λόγου δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους μαθητές λόγω της εξάρτησής του από ιστορικού χρόνο.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕ∆ΡΟ ΤΟΥ IdEF Ε. ΑΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ
Εκτιμούμε ότι το 54% των υποψηφίων έγραψε στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής κατεύθυνσης από 0 έως 9,9, το 36% από 10 έως 14,9 και το 10% από 15 έως 20.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: