ΣΙΝΕ

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα Γρεβενά για τα 94 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (VIDEO)

Ημέρα μνήμης και τιμής για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, σήμερα 19 Μαΐου 2013 καθώς συμπληρώνονται φέτος Ενενήντα τέσσερα χρόνια από τη θλιβερή εκείνη περίοδο. Το πρωί τελέστηκε...
δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σεργίου, παρόντων των αρχών της πόλεως και αργότερα, στις 10.30, εψάλλη μνημόσυνο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία της Λαχαναγοράς.
greveniotis.gr

Ανάλογες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν και στα δημοτικά διαμερίσματα Βατολάκκου, Ελευθέρου, Κιβωτού του δήμου Γρεβενών.



Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου εορτάζεται η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.
Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς. Ένας από τους λαούς, που έχει υποστεί όλες τις μορφές και τις μεθόδους γενοκτονίας από στρατοκρατικό καθεστώς, είναι και ο ελληνισμός του Πόντου. Οι Έλληνες του Πόντου αποτελούσαν πάντοτε ένα ζωτικό κομμάτι της περιοχής και παρόλο που ήταν μακριά από τον εθνικό κορμό της ελληνικής χερσονήσου και των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας, διέγραψαν την δική τους πορεία η οποία όμως ήταν παράλληλη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων. Δεν είχαν σχεδόν τίποτα να ζηλέψουν από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή πολλών ελεύθερων ευρωπαϊκών πόλεων.








greveniotis.gr

Διαβάστε επίσης: 
Μια εξαιρετικά συγκινητική ιστορία από τον Πόντο!

Ἦταν καλοὶ ἄνθρωποι… Νοικοκυραῖοι…


Ημέρα μνήμης και τιμής για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η γενοκτονία των Ποντίων, μέρος της διδακτέας ύλης στην Αυστραλία!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: