ΣΙΝΕ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Σπάνιο φυτό μοιάζει με σωρό σκουπιδιών!

Το Welwitschia mirabilis φυτρώνει στη Ναμίμπια και είναι μοναδικό στο είδος του. Αποτελείται μόνο από φύλλα (που μοιάζουν με ...
φαρδιές «κατσαρές» κορδέλες) με ξερές άκρες και έναν εύρωστο μίσχο με τις ρίζες. Στην πραγματικότητα είναι ένα δέντρο, αν και δεν του φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Φτάνει μέχρι τα 2 μέτρα ύψος και 8 μέτρα πλάτος, ενώ ζει από 400 έως 1.500 χρόνια, αποτελώντας ένα «ζωντανό» απολίθωμα. Το Welwitschia μοιάζει μερικές φορές με έναν σωρό σκουπιδιών… παρατημένο στο κέντρο της ερήμου, αφού τα φύλλα του είναι άτακτα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο!
Οι ντόπιοι το γνωρίζουν με το όνομα Kharos ή khurub και χρησιμοποιούν τα φύλλα του σε διάφορα φαγητά της τοπικής κουζίνας, τα οποία έχουν τη γεύση κρεμμυδιού. Επιπλέον, αποτελούν άριστο αφέψημα αλλά και ιδανικό κατάπλασμα σε πληγές!

Το φυτό οφείλει την επιστημονική ονομασία του στον Αυστριακό βοτανολόγο Friedrich Welwitsch, ο οποίος το ανακάλυψε το 1859 και ευδοκιμεί σε ερημικά εδάφη, όντας ιδιαίτερα ανθεκτικό στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής, αφού οι ανάγκες του για νερό είναι ελάχιστες.
Το Welwitschia mirabilis μπορεί να ευδοκιμήσει και σε αστικό περιβάλλον, μέσα σε γλάστρα, αρκεί να έχει πολύ φως και ελάχιστο νερό. Αναπτύσσεται αργά και σίγουρα -αν έχει την κατάλληλη φροντίδα- θα ζήσει περισσότερο και από εσάς!

perierga.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: