ΣΙΝΕ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τα δέντρα βγάζουν «κραυγές» όταν διψάνε! [βίντεο]

Την πρώτη καταγραφή ενός δέντρου που "ζητάει" απεγνωσμένα νερό έκαναν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους, ακριβώς όπως οι άνθρωποι κάνουν έναν...
χαρακτηριστικό ήχο όταν προσπαθούν απεγνωσμένα να αναπνεύσουν οξυγόνο, έτσι και τα δέντρα παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο την ώρα που προσπαθούν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία γίνεται, προκειμένου να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας.

Οι ήχοι αυτοί, είναι εκατό φορές πιο γρήγοροι από ό, τι μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Τώρα, ωστόσο, μία επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Γάλλο φυσικό Δρ. Φιλίπ Μαρμοτάντ, κατάφερε, κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου εργαστηριακού πειράματος, να επιβραδύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία επαρκώς, ώστε να ακουστούν οι χαρακτηριστικές "κραυγές" δίψας που βγάζουν τα δέντρα.
Για τις ανάγκες του πειράματος, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικρά τμήματα ενός νεκρού πεύκου, "λουσμένα" σε υδρογέλη, αναδημιουργώντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσης ενός ζωντανού δέντρου. Στη συνέχεια, τα ίδια τμήματα εκτέθηκαν σε τεχνητό ξηρό περιβάλλον και έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να ακούσουν τους ήχους που άρχισε να βγάζει το ξύλο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι συγκεκριμένοι ήχοι, οι οποίοι ακούγονται σαν «φούσκες που σκάνε», προέρχονται από φυσαλίδες αέρα, οι οποίες ανεβαίνουν προς τα πάνω και, στη συνέχεια, εξαφανίζονται.
Τη στιγμή που τα φύλλα ενός δέντρου συγκεντρώνουν το διοξείδιο του άνθρακα, ανοίγουν τους πόρους τους, αφήνοντάς τα ευάλωτα στην απώλεια του νερού. Για να μη συμβαίνει αυτό, τα δέντρα συλλέγουν το νερό από το έδαφος μέσω των ριζών τους. Στην προσπάθειά τους, λοιπόν, να "ρουφήξουν" αυτή την υγρασία από το έδαφος, δημιουργούνται φυσαλίδες αέρα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να "ακούει" και να καταγράφει αυτούς τους μοναδικούς ήχους που δημιουργεί η φύση.
Δείτε το βίντεο:



directNEWS.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: