ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ανησυχία για το εξασθενές χρώμιο στην Κοζάνη

Σε δέκα μέρες περίπου αναμένονται τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στο νερό των γεωτρήσεων από όπου υδρεύονται οι δημοτικές κοινότητες... Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του Δήμου Κοζάνης. Αυτό αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης που επισημαίνει ότι η ΔΕΥΑ Κοζάνης συνεργάζεται ήδη για το θέμα με το ΙΓΜΕ, το Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και τα αρμόδια εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
"Από αύριο ξεκινούν μετρήσεις και αναλύσεις για τη διερεύνηση των πιθανών αιτίων της συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στις συγκεκριμένες γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει πού οφείλεται η παρουσία του. Ακούστηκαν απόψεις που την αποδίδουν στα πετρώματα της περιοχής ή στην τέφρα από τις καμινάδες της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει και εργαστηριακή έρευνα έκπλυσης τέφρας με νερό προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου. Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται σε επίπεδο διερεύνησης και πιστεύω ότι σε δέκα μέρες θα έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα" σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου στο νερό, διευκρινίζει ότι οι αναλύσεις που έκαναν το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το εργαστήριο του ΤΕΙ έχουν δείξει πολύ χαμηλότερες μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου από τις αρχικές που έκανε η ΔΕΥΑ Κοζάνης και οδήγησαν στην απαγόρευση χρήσης νερού. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι αναλύσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εστάλησαν δείγματα νερού.
Στο μεταξύ, η ΔΕΥΑ Κοζάνης εξετάζει το ενδεχόμενο υδροδότησης των δύο οικισμών από άλλες πηγές προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές.
Real.gr

ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: