ΣΙΝΕ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Καταργούνται το λεπτό και το δίλεπτο του Ευρώ!!!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το λεπτο και το δίλεπτο του ευρώ. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε... την Τρίτη.
Στις χώρες της ευρωζώνης κυκλοφορούν συνολικά 45,8 δισεκατομμύρια νομίσματα του λεπτού και του δίλεπτου , όμως το κόστος της πρώτης ύλης, της παραγωγής και της διακίνησής τους είναι υψηλότερο από την ονομαστική αξία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει τη συνολική ζημιά από την έναρξη της κυκλοφορίας των συγκεκριμένων νομισμάτων το 2002 έως σήμερα σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ!

Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν κατέθεσε γιαυτόν τον λόγο στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ τέσσερα σενάρια προς συζήτηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατάργηση των δύο νομισμάτων με τη μικρότερη αξία. Από τις συζητήσεις θα προκύψει η τελική πρόταση της Κομισιόν, που θα τεθεί προς ψήφιση.
Δύο από τα σενάρια προβλέπουν τη μείωση του κόστους παραγωγής των συγκεκριμένων νομισμάτων είτε με τη χρήση άλλων υλικών είτε με αποδοτικότερη λειτουργία των νομισματοκοπείων. Η Κομισιόν αναφέρει, ότι υπέρ αυτής της λύσης συνηγορεί το γεγονός, ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν θα έδειχνε κατανόηση σε μία κατάργηση των νομισμάτων του ενός και των δύο λεπτών.


Σύμφωνα πάντως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το λογικότερο σενάριο θα ήταν η κατάργησή τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει καθορίζοντας ένα χρονικό περιθώριο για την απόσυρσή τους, μετά τη λήξη του οποίου δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε συναλλαγές. Εναλλακτικά, θα μπορούσε απλά να διακοπεί η παραγωγή τους από εδώ και εμπρός, οπότε θα λιγόστευαν συνεχώς και θα εξαφανίζονταν με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό θα συνέβαινε, επειδή δεν θα είχαν καμία πρακτική αξία πλέον και επειδή πολύ απλά τα λεπτα και τα δίλεπτα χάνονται εύκολα εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους.

Το είδαμε στο .. grevnews
dikaiologitika.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: