ΣΙΝΕ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Το έτος 1919 ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα για να συνεχίσει με φρικιαστικό τρόπο τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου.
Η Ελληνική Βουλή με το Ν.2193/1994, καθιέρωσε την 19η Μαϊου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ποντίων.


Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε στο ελάχιστο στην αποκατάσταση της Ιστορικής εκκρεμότητας, αλλά και της ηθικής και φυσικής βλάβης που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός.
Ο φετινός εορτασμός της ημέρας αυτής θα γίνει την Κυριακή 19 Μαϊου.



Το Πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει:
α) Γενικό σημαιοστολισμό από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου την ημέρα της εορτής.

β)Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων καθώς και Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών από της δύσεως του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης της Εορτής.

γ) Ώρα 10.00΄ Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σεργίου, στην οποία παρακαλούνται να παρίστανται:
- Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Σέργιος
- Ο κ. Βουλευτής του Νομού.
- Οι κ.κ. Πρόεδρος και Εισαγγελέας Πρωτοδικών.
- Ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Γρεβενών.
- Ο κ. Δήμαρχος
- Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
- Οι πρώην Υπουργοί και Υφυπουργοί του Νομού
- Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γρεβενών
- Ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Ο κ. Δ/ντής Αστυνομικής Δ/νσης Γρεβενών.
- Ο κ. Δ/τής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
- Ο κ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
- Οι κ.κ. Πρωτοδίκες.
- Οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
- Οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι
-Οι κ.κ. Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ.
- Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εν ενεργεία και αποστρατεία με στολή κατά ιεραρχική τάξη.
- Οι κ.κ. Πρόεδροι Επιστημονικών Οργανώσεων.
- Οι κ.κ. Πρόεδροι Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών.
- Οι κ.κ. Πρόεδροι Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων.
- Οι εκπρόσωποι Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης
- Οι εκπρόσωποι Αντιστασιακών περιόδου 1967 - 1974
-Οι κ.κ. Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, Σχολικοί Σύμβουλοι, Ειρηνοδίκες, Πταισματοδίκες, με ιεραρχική τάξη.
- Οι κ.κ. Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ.,Οργανισμών, Ν.Π.Ι.Δ.
- Πολιτικά κόμματα.
- Οι κ.κ. Τοπικοί Έφοροι Οδηγών.
- Εκπρόσωποι Τύπου.
- Οι κ. κ. Πρόεδροι Εμπορικού Συλλόγου και Βιοτεχνών.
- Ο κ. Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
- Οι κ. κ. Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων.
- Οι κ.κ. Πρόεδροι Εργατικών Οργανώσεων.
- Ο κ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών.
- Ο κ. Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
- Οι κ.κ. Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων.
- Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και Υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ..
- Όλος ο Λαός.
Η προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό πρέπει να τελειώσει μέχρι της 9.45.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί μετά το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Ναό.

δ) Ώρα 10.30΄ στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία της Λαχαναγοράς θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον κ. Βουλευτή, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τον Ανώτερο Δ/τή Φρουράς, τον κ. Δήμαρχο, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, Ποντιακών Οργανώσεων και Νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την Επέτειο, μετά από σχετική ενημέρωση του Τελετάρχη.

Στη δοξολογία και την τελετή της κατάθεσης στεφάνων παρακαλείται να παραστεί η Φιλαρμονική της ΔΕKΕΓ του Δήμου Γρεβενών.
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα της δοξολογίας η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, τα της παρατάξεως το 586 Τ.Π.(Κ.Ε.Ν.) και τα της τάξεως η Αστυνομική Δ/νση Γρεβενών.

Τελετάρχη ορίζουμε τον υπάλληλο της Π.Ε. Γρεβενών Γεώργιο Πιπέργια.
Το Πρόγραμμα αυτό έχει θέση επίσημης πρόσκλησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Γεώργιος Δασταμάνης


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

.

Η Γενοκτονία 650.000 Ελλήνων

Βρισκόμαστε στο Βυζάντιο την εποχή του Λέοντος Γ’ του Ισαύρου,ο οποίος κατάφερε να αποκρούσει προσωρινά τους εξ ανατολής εχθρούς, στα υπόδουλα Ελληνικά εδάφη σιγόβραζε η Επανάσταση των «Ελλαδικών» όπως την αποκαλούν οι βυζαντινές πηγές.

Κατά τον A. Lombard, η καταστολή της Ελληνικής Επαναστάσεως ήταν μία προσπάθεια «αποκαθάρσεως» της βυζαντινής αυτοκρατορίας εκ μέρους του Λέοντος από το «μίασμα της ειδωλολατρίας». Άλλοι ιστορικοί όπως ο Νικηφόρος Βρυέννιος θεώρησαν ότι μαζί με την Επανάσταση των Ελλήνων στο επαναστατικό ρεύμα ενώθηκαν και κοινωνικοπολιτικές αξιώσεις, όπως η μείωση της φορολογίας.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η γενοκτονία 650.000 Ελλήνων από τους βυζαντινούς στρατιώτες έγινε υπό τις εντολές των χριστιανών επισκόπων, όπως γράφει στην βιογραφία του ο Ιερεύς του Διονύσου Κόρεσος, αντίτυπο της οποίας έχουν διασώσει οι Άραβες αντιγραφείς και λόγιοι. Ο Ιερεύς Κόρεσος ήτο μαζί με τον Συνέστιο πρωτεργάτες και Εθνομάρτυρες της Επανάστασης.

Ο V. N. Zlatarski γράφει ότι ο Κόρεσος ξεκίνησε από την Αρκαδία και ο Συνέστιος από την Αθήνα. Και οι δύο ξεσήκωσαν τους Έλληνες να πολεμήσουν τους βυζαντινούς κατακτητές. Εκείνο τον καιρό το κράτος των βυζαντινών είχε αποδυναμωθεί εξαιτίας των πολέμων κατά των Αράβων και οι Έλληνες θεώρησαν ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να εκδιώξουν τους βυζαντινούς από τα Ελληνικά εδάφη. Έτσι ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τους Έλληνες της Δύσεως, κυρίως της Κάτω Ιταλίας. Είκοσι πέντε χιλιάδες Έλληνες από την Κάτω Ιταλία έσπευσαν να καταταγούν στον Επαναστατικό στρατό του Κορέσου και του Συνεστίου όπως αναφέρει σε επιστολή του ο πάπας Γρηγόριος Β’.

Την ίδια στιγμή στο κέντρο του βυζαντινού κράτους, στην Νέα Ρώμη, ξεσπούν ταραχές κατά του Λέοντος Γ’ που φτάνουν σε ανοικτή στάση όπως αναφέρει ο Θεοφάνης. Οι στασιαστές, γράφει ο Θεοφάνης, υπεκινούντο από τον πρώην αυτοκράτορα Αναστάσιο ο οποίος φαίνεται να συνωμότησε με ανωτάτους αξιωματούχους.

Ήταν μοναδική η ευκαιρία για να εκραγεί η Ελληνική Επανάσταση.

Το 726 τα νησιά της Σάμου, Ρόδου και Κρήτης επαναστατούν. Στέλνουν πλοία εφωδιασμένα από τους Άραβες και επανδρωμένα με ναύτες από την Σικελία για να κτυπήσουν τον βυζαντινό στόλο που βγήκε από το λιμάνι της Νέας Ρώμης. Εναντίον των Ελλήνων στάλθηκε ο βυζαντινός ναύαρχος Αγαλλιανός, γοτθικής καταγωγής, ο οποίος συνάντησε τον Ελληνικό Στόλο λίγο έξω από την Εύβοια. Οι Έλληνες είχαν 82 πλοία και οι βυζαντινοί 350 σύμφωνα με τον Zlatarski. Ενώ σύμφωνα με τον Κόρεσο οι Έλληνες είχαν 70 πλοία και οι βυζαντινοί 500. Ναύαρχος των Ελλήνων ήταν ο Συνέστιος. Στο δεξί κέρας των Ελληνικών πλοίων επικεφαλής ήτο ο Κόρεσος.

Ο Κόρεσος έδωσε πρώτος το παράδειγμα ορμώντας ακάθεκτος κατά των βυζαντινών πλοίων. Αμέσως εμβόλισε το πρώτο βυζαντινό πλοίο βυθίζοντάς το. Επακολούθησε σκληρή μάχη σώμα με σώμα καθώς τα Ελληνικά πλοία ναι μεν ήταν πιό ευκίνητα των βυζαντινών, αλλά υστερούσαν σε ισχύ πυρός. Οπότε οι γενναίοι Έλληνες μαχητές έπρεπε να πλευρίζουν τα βυζαντινά πλοία και να ανεβαίνουν οι ναύτες πάνω τους για να σκοτώσουν τους βυζαντινούς.

Η νίκη ήταν συντριπτική υπέρ των Ελλήνων. Οι βυζαντινοί ηττήθηκαν με τρομακτικές απώλειες. Ο Βρυέννιος αναφέρει 190 βυζαντινά κατεστραμμένα πλοία, ενώ ο Zlatarski μιλάει για 300 βυζαντινά πλοία κατεστραμμένα και 60 αιχμαλωτισμένα. Επίσης οι πηγές μιλάνε για 8 Ελληνικά πλοία κατεστραμμένα. Οι νεκροί από πλευράς βυζαντινών ανέρχονται στους 70.000 και από πλευράς Ελλήνων στους 1200.

Σε στρατιωτικό συμβούλιο που έγινε στην Αθήνα το 727 ο Συνέστιος προτείνει να μεταφερθεί ο πόλεμος και στην ξηρά. Ο Κόρεσος συμφωνεί και δίνει εντολή στους Ιεροκήρυκες να ξεσηκώσουν όλες τις Ελληνικές Πόλεις κατά των βυζαντινών κατακτητών και να εξοπλιστούν όλοι με ότι όπλα μπορεί να βρει ο καθένας.



Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο Λέων Γ’ καταφέρνει να απαλλαγεί από τις ενδοβυζαντινές διαμάχες και αρχίζει να στρέφει το βλέμμα του κατά των Ελλήνων. Στέλνει νέα στρατεύματα με στρατηγό έναν αιμοσταγή βάρβαρο ονόματι Ζαουτζά. Αυτός ο αιμοβόρος βυζαντινός απ’ όπου περνούσε σκορπούσε τον θάνατο στους Έλληνες. Τον Μάρτιο του 728 μπήκε στην Θεσσαλία και άρχισε να σφάζει όλους ηλικιωμένους και τα γυναικόπαιδα. Περίπου 50.000 Ελληνίδες μαζί με τα παιδιά τους αποκεφαλίστηκαν όταν αυτές αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την θρησκεία τους και να υποταχθούν στους βυζαντινούς κατακτητές.

Το Ελληνικό στράτευμα μαθαίνοντας την κάθοδο του Ζαουτζά συγκεντρώθηκε για την αποφασιστική μάχη εναντίον του. Μαζεύτηκαν 60.000 Έλληνες στρατιώτες από όλα τα Ελληνικά Έθνη για να αντιμετωπίσουν τα βυζαντινά στρατεύματα, τα οποία αριθμούσαν 250.000 βαρβάρους.

Ο Ιερεύς Κόρεσος εξετάζοντας τους οιωνούς συμβούλευσε τον Συνέστιο να ξεκινήσουν πόλεμο φθοράς, δηλαδή ανταρτοπόλεμο και να μην επιτεθούν μονομιάς στους βαρβάρους βυζαντινούς. Ακόμη οι Έλληνες δεν είχαν αποκτήσει την απαραίτητη πολεμική πείρα για μάχη εκ παρατάξεως. Όμως ο Συνέστιος δεν άκουσε τον Έλληνα Ιερέα.

Στην φονική μάχη που επακολούθησε λίγο έξω από την σημερινή Λάρισα έπεσαν ηρωικώς σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Ήταν 10 Απριλίου του 728 σύμφωνα με το χριστιανικό ημερολόγιο. Ο Συνέστιος σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά στην μάχη. Τον Ιερέα Κόρεσο οι βυζαντινοί βάρβαροι είχαν εντολές να τον συλλάβουν ζωντανό. Τον μετέφεραν αλυσοδεμένο στην Νέα Ρώμη.

Ο βυζαντινός στρατηγός Ζαουτζάς είχε πάρει εντολές από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Γ’ να αφανίσει όλους τους Έλληνες στην πυρά. Οι χριστιανοί επίσκοποι προέτρεπαν τους βυζαντινούς στρατιώτες να βιάζουν τις Έλληνίδες και μετά να αποκεφαλίζουν τα παιδιά τους, «ίνα το ελληνικόν γένος αποκτείναι», όπως αναφέρει ο Νικηφόρος διότι τελούν «μιαράς και δαιμονιώδεις θυσίας». Οι βάρβαροι βυζαντινοί με επικεφαλής τους χριστιανούς μοναχούς συγκέντρωσαν 600.000 Έλληνες, γυναικόπαιδα κυρίως, στην περιοχή γύρω από την σημερινή Λάρισα και διέταξαν να τους κάψουν ζωντανούς.

Αυτά τα στοιχεία αναφέρουν βουλγαρικές και αραβικές πηγές καθώς και ο Ιερεύς Κόρεσος στην βιογραφία του που συνέγραψε όσο καιρό ήταν αιχμάλωτος των βυζαντινών. Μετά από λίγο θα θανατωθεί και αυτός με φρικιαστικά βασανιστήρια στην πυρά.

Το φρικιαστικό έγκλημα που συνετάραξε τότε την Οικουμένη οι νεο-βυζαντινοί μισέλληνες φροντίζουν να κρατούν θαμμένο ώστε να μην μαθαίνουν οι Έλληνες την Ιστορία τους. Η Γενοκτονία των 650.000 Ελλήνων, κυρίως γυναικoπαίδων, θα μείνει στην Ιστορία ως «σήμα κατατεθέν» της βυζαντινής κτηνωδίας.