ΣΙΝΕ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Βιοκαλλιεργητές η νέα επαγγελματική επιλογή,

Πρωτοβουλίες και σοβαρές προσπάθειες για την εμπορία και προώθηση των προϊόντων τους κάνουν οι Ρεθεμνιώτες βιοκαλλιεργητές. Στο πλαίσιο αυτό ίδρυσαν πρόσφατα τον... Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Ρεθύμνου, προσδοκώντας στην καλή λειτουργία του προς το συμφέρον των καλλιεργητών- παραγωγών.

Παράλληλα, τα μέλη του συνεταιρισμού οργανώνονται σε ομάδες, ανάλογα με το προϊόν που καλλιεργούν. Ήδη έχει δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών βιολογικού αβοκάντο και η επόμενη ομάδα που βρίσκεται στα σκαριά είναι αυτή των παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου.
Τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συνεταιρισμού, απευθύνουν πρόσκληση σε όλους όσοι πιστεύουν στο παραπάνω εγχείρημα, να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 13 του Μάη, στις 20.00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Σε ανοιχτή επιστολή της, για κάθε ενδιαφερόμενο, η διοικούσα επιτροπή αναφέρει τα παρακάτω:
«Πριν μερικούς μήνες μια μικρή παρέα Ρεθεμνιωτών βιοκαλλιεργητών σκεφτήκαμε να επιχειρήσουμε την ίδρυση ενός Συνεταιρισμού για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της εμπορίας και προώθησης των προϊόντων μας.
Βέβαια, από τη μια μεριά όλοι γνωρίζουμε ότι η προϊστορία των συνεταιρισμών στην Ελλάδα είναι τόσο αρνητική, που κάθε νέα προσπάθεια ακούγεται σαν εκ των προτέρων καταδικασμένη έως ύποπτη. Όμως από την άλλη, είναι μονόδρομος. Είναι ξεκάθαρο πια διεθνώς, πως ένας μεμονωμένος παραγωγός, όσο μεγάλη παραγωγή κι αν έχει, δεν μπορεί να πουλήσει μόνος του τα προϊόντα του και δεν μπορεί να πετύχει αξιοπρεπείς τιμές ούτε στην εσωτερική αλλά και πολύ περισσότερο ούτε στην εξωτερική αγορά. Γι αυτό βλέπομε να γεννιούνται σιγά-σιγά σε πολλά μέρη της χώρας μας νέες συνεταιριστικές προσπάθειες ή ομάδες παραγωγών, που αρκετές έχουν ήδη πολύ καλά αποτελέσματα, π.χ. για τα μήλα στο Πήλιο (Ζαγορίν), για το ελαιόλαδο στη Σητεία, στη Μεσσηνία κ.λπ.
Ο Συνεταιρισμός στα χαρτιά έχει ιδρυθεί. Οι τυπικές και νομικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί (έγκριση καταστατικού από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, έκδοση ΑΦΜ, λογιστικά βιβλία κ.λπ.). Μένει να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει.
Ήδη λειτουργεί στην πράξη η ομάδα παραγωγών αβοκάντο, με πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των μελών (ανταλλαγή τεχνογνωσίας κλπ), που από το τέλος του καλοκαιριού θα αρχίσει τις εξαγωγές μέσω του συνεταιρισμού.
Είναι κρίσιμο να οργανωθεί η ομάδα του ελαιολάδου, το οποίο είναι το κυριότερο σε ποσότητα προϊόν του νομού και το οποίο έχει πολλές και μεγάλες δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Το κρητικό βιολογικό ελαιόλαδο έχει όμως ένα πολύ δυνατό όπλο, ότι αν προσεχτεί στις λεπτομέρειες της παραγωγής και αποθήκευσης μπορεί να επιτύχει την καλύτερη γεύση και ποιότητα παγκοσμίως.
Και είναι επίσης κρίσιμο να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται κανείς να μας πάρει από το χέρι και να μας πάει στις αγορές να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Ούτε τα μέλη του Συνεταιρισμού να περιμένουν ότι το πενταμελές Δ.Σ. που θα εκλεγεί θα πουλήσει το λάδι και θα τους βάλει τα χρήματα στο λογαριασμό τους. Κοντολογίς, πρέπει η κάθε ομάδα παραγωγών υπό τη σκέπη του Συνεταιρισμού να δουλέψει με συμμετοχή όλων των μελών της και με συλλογική προσπάθεια θα έλθουν τα αποτελέσματα.
Γι αυτό, όσοι πιστεύουν σ’ αυτήν την προσπάθεια καλούνται να είναι παρόντες στη Γενική Συνέλευση την προσεχή Δευτέρα 13 του Μάη και ώρα 20.00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, στην οποία θα εκλεγεί μόνιμο Διοικητικό Συμβούλιο τετραετούς θητείας».
greecelands.com

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: