ΣΙΝΕ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΘΡΥΛΟΣ εναντίον Κόκκινου Στρατού - Ολυμπιακός vs ΤΣΣΚΑ κι ένα βίντεο μάθημα ζωής!

Απόψε ένας Θρύλος θα βρεθεί -ξανά- αντιμέτωπος με την ομάδα του Κόκκινου Στρατού. Ολυμπιακός εναντίον ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό μπάσκετ της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο, σε μία επανάληψη του...
συγκλονστικότερου τελικού που έγινε ποτέ, τουλάχιστον σε επίπεδο συλλόγων μπάσκετ. Γιατί σε επίπεδο εθνικό υπάρχει ο επίσης απίστευτος αγώνας δύο χωρών …που δεν υπάρχουν πια: Γιουγκοσλαβία εναντίον Σοβιετικής Ενωσης το 1986 με την δεύτερη να ανατρέπει διαφορά εννέα πόντων στα τελευταία δευτερόλεπτα με τρία τρίποντα του Βάλτερς!

Ο Ολυμπιακός στον περυσινό τελικό της Κωνσταντινούπολης δεν κατέκτησε απλά τον τίτλο. Έγραψε ιστορία με τον τρόπο που το έκανε και είναι βέβαιο ότι ο τελικός αυτός δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί.

Η ΤΣΣΚΑ λοιπόν ξανά απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό. Και ο λόγος που ασχολούμαστε μ΄ αυτό το παιχνίδι είναι η ιστορία της ρωσικής ομάδας. Πρόκειται για την ομάδα του Κόκκινου Στρατού.

Η ιστοσελίδα Η Ρωσία Τώρα είχε πρόσφατα αναφερθεί στην ιστορία της:

Η ιστορία του συλλόγου του Στρατού ξεκίνησε το 1923, όταν ο Σύλλογος των φίλων του σκι έφτιαξε τον πρώτο εννιαίο αθλητικό φορέα του Κόκκινου Στρατού. Η 29η Απριλίου θεωρείται η γενέθλιος ημέρα του συλλόγου. Την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική γιορτή, η ποδοσφαιρική συνάντηση της ομάδας των στρατιωτικών για τον τίτλο του πρωταθλητή Μόσχας. Το 1928, ο φορέας αυτός, μαζί με όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του, εντάχθηκε στον Σύλλογο «Κεντρικός Οίκος του Κόκκινου Στρατού» (TSDKA).

Το 1953 ιδρύθηκε το αθλητικό κλαμπ του υπουργείου Άμυνας, στη σύνθεση του οποίου περιλαμβάνονταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του TSDKA και της Πολεμικής Αεροπορίας της Στρατιωτικής Περιφέρειας Μόσχας. Τη σημερινή του ονομασία, ο σύλλογος την απέκτησε τον Απρίλιο του 1960. Να σημειωθεί ότι η ΤΣΣΚΑ είναι ο μοναδικός σύλλογος στον κόσμο που οι ομάδες του έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις στα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα: Στο ποδόσφαιρο, το χόκεϊ και το μπάσκετ.
Οι «κόκκινες στρατιές» του χόκεϊ
Ο θρυλικός παίκτης χόκεϊ της ΤΣΣΚΑ, Βιατσεσλάβ Φετίσοφ, δύο φορές Ολυμπιονίκης, επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, δύο φορές κάτοχος του Κυπέλλου Στάνλεϋ, πολλάκις πρωταθλητής ΕΣΣΔ και σήμερα κρατικός αξιωματούχος, μίλησε στη RBTH για την αφοσίωσή του στην ομάδα του Στρατού.

«Η ΤΣΣΚΑ είναι το δεύτερο σπίτι μου», είπε. Και πρόσθεσε: «Έγινα μέλος της όταν ήμουν 10 χρονών και ευγνωμονώ την τύχη μου γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένας μεγαλειώδης Σύλλογος, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τις νικηφόρες παραδόσεις ολόκληρου του ρωσικού αθλητισμού. Ο σπουδαίος εκπρόσωπος της ομάδας του Στρατού, Ανατόλι Ταράσοφ, ίδρυσε τη σοβιετική σχολή χόκεϊ. Ήρθα και εγώ σε επαφή με το μεγαλείο του. Ο αληθινός επαγγελματίας σε όλα του προπονητής Ταράσοφ, ερχόταν στη σχολή άθλησής μας και μετέφερε στα νέα παιδιά την εμπειρία του. Αποκάλυπτε τα μυστικά του χόκεϊ και δίδαξε στη γενιά μας την ιδιαίτερη προσέγγιση στο άθλημα αυτό. Για μένα, ΤΣΣΚΑ σημαίνει μεγάλη αθλητική παράδοση, τεράστιες νίκες, σπουδαία ονόματα αθλητών και προπονητών, τη δημιουργία του συστήματος προετοιμασίας και επίτευξης καλού αποτελέσματος σε όλα τα αθλήματα. Χάρις στην ΤΣΣΚΑ κατάφερα να αγωνιστώ στην Εθνική Λίγκα Χόκεϊ ΗΠΑ και Καναδά, και να φτάσω σε νίκες στα κυριότερα τουρνουά χόκεϊ στον πλανήτη. Η ΤΣΣΚΑ διαθέτει ένα μεγάλο παρελθόν και είμαι βέβαιος ότι την περιμένει ένα σπουδαίο μέλλον».
Οι «ψηλοί» του Στρατού
Ο μπασκετμπολίστας της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, Σεργκέι Πανόφ, ο οποίος αγωνίστηκε με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ για περισσότερα από 10 χρόνια και εργάστηκε στις διοικητικές δομές της ομάδας, αναφέρθηκε στη διαδοχή των γενεών στην ΤΣΣΚΑ.
«Η ΤΣΣΚΑ –λέει- είναι ένας από τους ισχυρότερους αθλητικούς Συλλόγους στην Ευρώπη, και πιθανώς στον κόσμο. Τηρεί με ευλάβεια την κληρονομιά που της άφησαν μεγάλοι προπονητές, αθλητές και παράγοντες, γεγονός που προσδίδει στο κλαμπ ανεκτίμητη αξία. Είμαι περήφανος που είχα την ευκαιρία όχι μόνο να αγωνιστώ στην ομάδα καλαθοσφαίρισης της ΤΣΣΚΑ, αλλά και να υπηρετήσω τον Σύλλογο και από άλλες θέσεις. Υποστήριζα από παιδί όλες τις ομάδες της, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο και στο χόκεϊ. Είμαι ευτυχισμένος που κατάφερα να φέρω στο σύλλογο 10 πρωταθλήματα Ρωσίας και μια κατάκτηση του κυριότερου μπασκετικού τουρνουά στην Ευρώπη, της Ευρωλίγκας».
Ολυμπιονίκες στον κλασσικό αθλητισμό
Η νικήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αργυρή Ολυμπιονίκης του 2008, και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος, Άννα Τσίτσεροβα, υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος του Στρατού ήταν αυτός που τη βοήθησε να φτάσει στο βάθρο του πρωταθλητή. «Χωρίς την ΤΣΣΚΑ και τον προπονητή μου Γιεβγκένι Ζαγκορούλκο, δεν θα πετύχαινα ποτέ όλες αυτές τις νίκες μου», είπε. Και παρατήρησε: «Η ΤΣΣΚΑ με στήριζε πάντοτε, και αυτό το έκανε τόσο στις νίκες, όσο και στις δύσκολες στιγμές. Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά στην ΤΣΣΚΑ για την επέτειό της και να της ευχηθώ περαιτέρω ανάπτυξη και μια πλειάδα από νέους Ολυμπιονίκες».

Καλή η ιστορία της ΤΣΣΚΑ. Αλλά ελπίζουμε ότι ο Θρύλος και απόψε θα αποδείξει ότι ακόμη δεν είναι έτοιμος να κατέβει από τον θρόνο του στον οποίο με εντυπωσιακό τρόπο κάθησε ένα χρόνο πριν.

Το εκπληκτικό βίντεο από τον περυσινό άθλο του Ολυμπιακού. 29 μαθήματα ζωής σε 10 δευτερόλεπτα.


onalert.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: