ΣΙΝΕ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Φωτογραφική περιήγηση στην ιστορία των Γρεβενών. Σπονδυλωτό πορτραίτο της πόλης!

Ο φωτογραφικός φακός φιλοτεχνεί ένα σπονδυλωτό πορτραίτο της πόλης των Γρεβενών, που φτιάχτηκε ψηφίδα - ψηφίδα μέσα από οκτώ δεκαετίες, γεμάτες αγώνες και... ανακατατάξεις, πολέμους και οδύνη, απώλειες και ελπίδες.
Επιχειρώντας να ιχνηλατήσει την πρόσφατη ιστορία της πόλης, η έκθεση «Γρεβενά, ογδόντα χρόνια φωτογραφίες, 1895 - 1975» παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Γάμος, αρχές 20ού αιώνα Φωτογραφία του Γεωργίου Χρυσοχόου-Μαργαρίτη.Η έκθεση, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη συλλογή του Βαγγέλη Νικόπουλου και από ιδιωτικά αρχεία, συνοδεύεται από το ομότιτλο βιβλίο, έκδοση του ιδίου, και πλαισιώνεται από προβολή της πρωτοποριακής παράστασης της Τζένης Αργυρίου, «Αφανής μνήμη - Memoria obscura», η οποία βασίσθηκε στο βιβλίο.

Με μακραίωνη ιστορία

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΝΤΑΛΟΥ

Εθελοντές-μαχητές Μεικτών Αποσπασμάτων Δίωξης (ΜΑΔ). Οι εθελοντές της φωτογραφίας κατάγονται από τα χωριά Δοξαράς, Αλατόπετρα, Ανάβρυτα, Πολυνέρι, Πρόσβορο, Φιλιππαίοι και Κυρακαλή.Από το υλικό της έκθεσης αναδύεται η μακραίωνη ιστορία της πόλης των Γρεβενών, της κοιτίδας των Δωριέων και του τμήματος της Αρχαίας Μακεδονίας, που δέχθηκε την επιρροή του θεσσαλικού, ηπειρωτικού και μακεδονικού χώρου και, όπως επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, διαθέτει μία πολιτισμική ιστορία χιλιετιών.
Αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εισέρχονται στην πλατεία Αιμιλιανού, 25 Μαρτίου 1943.Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το ιστορικό πλαίσιο της πόλης αλλά και τους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε σημαντικά γεγονότα και σφράγισαν την καθημερινή της ζωή. Ξεκινώντας από την ύστερη οθωμανική περίοδο και συνεχίζοντας με την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, τη λεηλασία και την πυρπόληση της πόλης, τον Εμφύλιο και την εσωτερική μετανάστευση, καταγράφουν πολλά σημαντικά σκαλοπάτια στην εξέλιξη των Γρεβενών, καθρεφτίζοντας την ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας.

Μια παράσταση μνήμης και λήθης
Οθωμανικοί στρατώνες στο λόφο «Κισλά», 1910-1912.Η «Αφανής μνήμη - Memoria obscura» της Τζένης Αργυρίου, η οποία θα προβάλλεται στην έκθεση, είναι μια παράσταση μνήμης και λήθης, ορατού και αοράτου, πραγματικού και πλασματικού. Οι μνήμες ξυπνάνε, άλλοτε αυθόρμητα και άλλοτε βίαια, δημιουργώντας ένα παζλ μνήμης, ένα παιχνίδι σκιών, φασμάτων και εικόνων που δεν έχουν πει όλη την ιστορία τους και που ποτέ δε θα την πουν, μιας και η ιστορία ξαναγράφεται συνεχώς.
Το Ξενοδοχείο «Νέος Κόσμος» στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, 1929.Η οπτική και η ηχητική αφήγηση συνδιαλέγονται διαρκώς με τον πρωταγωνιστή, ο οποίος συναντά το παρελθόν, το ανασυνθέτει και ακολουθεί τους συνειρμούς του ανάμεσα στο τότε και το τώρα, βοηθώντας τον θεατή να ανατρέξει σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, για να φωτίσει το παρελθόν και να προβληματιστεί για το παρόν.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – χορογραφία: Τζένη Αργυρίου, 
ερμηνεία: Επαμεινώντας Δαμόπουλος, 
δραματουργία: Κατερίνα Ευαγγελάκου, 
σκηνικά: Γκάι Στεφάνου, 
επεξεργασία φωτογραφιών 3D: Νίκος Μακρής, 
βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Αργυρίου, 
φωτισμοί: Jean - Michel Perrenoud, 
μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Νικόπουλος - Τζένη Αργυρίου, 
ηχητικός σχεδιασμός: Άρης Λουζιώτης, 
επεξεργασία βίντεο: Θοδωρής Χλιάπας - Τζένη Αργυρίου, 
τεχνικός σκηνής: Δημήτρης Κασκάλης, 
διεύθυνση παραγωγής: Βαγγέλης Νικόπουλος.

Πληροφορίες
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - Βίλα Καπαντζή: λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108 – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 295170 - 1 
(καθημερινές: 9.00 – 14.30), 2310 295149 (τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης). Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου έως 2 Αυγούστου. 
Ωράριο λειτουργίας (θερινό): Δευτέρα και Τρίτη: 14:00 - 21:00, 
Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 9:00 - 16:00, 
Σάββατο και Κυριακή: κλειστά. 
Ομαδικές επισκέψεις: κατόπιν συνεννόησης στο 2310 295170 - 1.
naftemporiki.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: