ΣΙΝΕ

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Live: Ξεφεύγει η κατάσταση στην Τουρκία!!!

Τελεσίγραφο Ερντογάν προς τους διαδηλωτές...
Τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν παρά τις διαδηλώσεις εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com
Αν και σημείωσε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν στη χώρα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάληψη και να προκαλεί εντάσεις «υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή κόβονται κάποια δέντρα».
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν λάθος η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών.

«Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Οκ. Διέταξα έρευνα από τον υπουργό Εσωτερικών. Ήταν υπερβολικό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Ωστόσο, δήλωσε πως η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία Ταξίμ, λέγοντας: «Η αστυνομία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ».

Προσπάθησε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι τα έργα αναδόμησης της πλατείας Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Στη συνέχεια κάλεσε τη χώρα να δει «τα παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην Τουρκία».
Συμπλήρωσε δε, ότι όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά, ακριβώς όπως το πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία».
Τι έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου
Πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία -κυρίως στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις.
Εν μέσω απαγόρευσης, από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, της μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τα επεισόδια ή της προβολής εικόνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτών από το Πάρκο Γκεζί, στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το πάρκο, μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, και να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου, από αυτά που «κατακλύζουν» την πλατεία Ταξίμ.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες παραμονής στο πάρκο, η αστυνομία επενέβη, κάνοντας χρήση υπέρμετρης βίας. Αυτό εξόργισε τους κατοίκους όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων τουρκικών πόλεων, που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους.
Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός των τεσσάρων νεκρών, να υπάρξουν και περισσότεροι από 400 τραυματίες, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τουρκικές ανεξάρτητες ιστοσελίδες να κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, δεκάδες σοβαρά τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τρεις φέρονται να έχουν υποστεί τύφλωση και κάποιοι να έχουν ακρωτηριαστεί στα αυτιά.
Σύμφωνα με τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τα μόνα εργαλεία ενημέρωσης, ένας από τους νεκρούς είναι και ο διάσημος Τούρκος ζωγράφος Μεχμέτ Γκιουλεριούζ. Όπως αναφέρουν τουρκικοί ιστότοποι ο 55χρονος ζωγράφος υπέστη ανακοπή έπειτα από τον «βομβαρδισμό» δακρυγόνων από την αστυνομία.
Πάντως ο πρώτος θάνατος που συγκλόνισε τη χθεσινή διαδήλωση ήταν εκείνος του Τούρκου φοιτητή, Κερέμ Καν Καρακάς, ο οποίος έχασε τη ζωή του και εκείνος από ανακοπή την ώρα της ρίψης δακρυγόνων.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία πέριξ της πλατείας Ταξίμ, ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και νοσοκομειακές πηγές, δέκα διαδηλωτές έφεραν εγκεφαλικά τραύματα, ενώ άλλοι τρεις τυφλώθηκαν από τα βίαια χτυπήματα των δυνάμεων καταστολής, στις μάχες σώμα με σώμα που σημειώθηκαν κυρίως στην πλατεία Ταξίμ.
Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονταν με κάθε επιφύλαξη, καθώς επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε, αφού η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν οτιδήποτε σχετικά με τα επεισόδια. Όπως ήταν φυσικό, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, πήραν «φωτιά», με τη ροή πληροφοριών, αλλά και φωτογραφιών, να αποκαλύπτει το μέγεθος της αστυνομιλής θηριωδίας.
Κάνοντας χρήση χημικών, αλλά και με αντλίες νερού, οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της γειτονικής χώρας. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την απαγόρευση του αλκοόλ από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το κλίμα ήταν έκρυθμο. Στο Twitter, συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις διαδηλωτών, αλλά και απλών πολιτών, για μετάδοση των ειδήσεων από κάθε δυνατή πηγή, προκειμένου να μάθει ο κόσμος τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας τρόμου στην Τουρκία.
Φωτογραφίες με δρόμους ποτισμένους στο αίμα και αφηγήσεις διαδηλωτών που χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, με συνέπεια να χρειαστεί να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, «κατακλύζουν» τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πληροφορίες ήθελαν ακόμα και το στρατό της χώρας να απειλεί να βγει στους δρόμους και να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής, εάν η αστυνομία δεν σταματούσε τις ανηλεείς επιθέσεις κατά διαδηλωτών.

Και η τουρκική τηλεόραση έδειχνε καλλιστεία
Την ώρα της άγριας καταστολής τα τηλέφωνα είχαν πάψει να λειτουργούν, οι αντικυβερνητικές ιστοσελίδες είχαν «πέσει», οι ενημερωτικές σελίδες μεγάλων τουρκικών εφημερίδων έκανε μόνο ελάχιστη αναφορά στα επεισόδια, ενώ οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχισαν το κανονικό τους πρόγραμμα αποσιωπώντας τα όσα διαδραματίζονταν στην πλατεία Ταξίμ.
Μάλιστα, ένα από τα τουρκικά κανάλια την ώρα που οι ένστολοι εκτόξευαν δακρυγόνα σε απλούς πολίτες, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποιούσε ρίψη δακρυγόνων ακόμα και στο εσωτερικό λόμπι πολυτελούς ξενοδοχείου όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, αλλά ακόμα και σε σταθμούς μετρό, επέλεξε να μεταδώσει καλλιστεία! Η Μις Τουρκία πόζαρε χαμογελαστή με τα απαιτούμενα δάκρυα συγκίνησης να κυλούν στα μάγουλά της, ενώ φορούσε την τιάρα και δεχόταν τα χειροκροτήματα του κοινού που την έραιναν με λουλούδια…


blog.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: