ΣΙΝΕ

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δημοτικές εκλογές – Ευρωεκλoγές 2014: πότε θα γίνουν, ονόματα-υποψήφιοι

Στη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην ώρα τους κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι ηγεσίες των δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης. Μέγαρο Μαξίμου και Αγίου Κωνσταντίνου μετά από... αμφιταλαντεύσεις που δημιουργήθηκαν, κυρίως, λόγω της επιμονής του τρίτου εταίρου Β. Βενιζέλου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μετατεθούν 1,5 χρόνο μετά, πείσθηκαν ότι η παράταση της θητείας των αιρετών θα είχε τελικώς περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα, και αποφάσισαν να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου 2014 ταυτόχρονα με τιςευρωεκλογές. Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης σχεδόν το προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη από τα Γιάννενα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες διεργασίες εν όψει Δημοτικών Εκλογών, με τα πρώτα ονόματα να έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι αλλά παράλληλα να υπάρχουν και πιέσεις προκειμένου να υιοθετηθεί μία κοινή στάση από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Κοινή στάση που παραπέμπει σε κοινή στρατηγική και κοινούς υποψήφιους σε δήμους και περιφέρειες.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν στην κατάκτηση δήμων και περιφερειών μόνοι τους, υπολογίζουν στη στήριξη της ΝΔ και προωθούν το σενάριο των κοινών υποψηφίων προκειμένου να περάσει και ένα μήνυμα επιβράβευσης της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Θετικά βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο και ορισμένοι από τη Νέα Δημοκρατία αν και υποβόσκει έντονη αντίδραση που θα διογκωθεί αν το σενάριο αυτό αρχίσει να δρομολογείται.

Στελέχη της Ν.Δ θεωρούν λάθος τις κοινές υποψηφιότητες με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αφού θεωρούν ότι δεν θα αποδώσουν και θα προκαλέσουν ευρύτερη αντισυσπείρωση. Παράλληλα επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη βάση της Ν.Δ που δεν θα συναινέσει σε αυτές τις επιλογές ούτε πρόκειται να στηρίξει φθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το χώρο της αυτοδιοίκησης.

Για τις 13 περιφέρειες, υπάρχει μία πρόταση του ΠΑΣΟΚ που προτείνει αναλογία 8-4-1 ,μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης ενώ παρόμοια ποσόστωση προτείνουν και για τους δήμους.

Ο κ. Σγουρός στην Περιφέρεια Αττικής θέλει να υποστηριχθεί και από τη Ν.Δ, ενώ το ίδιο ισχύει για τον κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη, τον κ. Τατούλη στην Πελοπόννησο και τον κ. Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα.

Είναι όμως βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από στελέχη της Ν.Δ, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, αν υπάρξει κάτι τέτοιο. Προς το παρόν το επιτελείο Σαμαρά »ζυγίζει» τις αντιδράσεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ φέρεται πρόθυμο να υποστηρίξει υποψηφίους της Ν.Δ στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, στη Στερεά Ελλάδα, στην περιφέρεια Μακεδονίας, στη Θράκη και στα Ιόνια Νησιά, με αντάλλαγμα 2-3 μεγάλους δήμους σε αυτές τις περιφέρειες. Σε ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, το μεγάλο αγκάθι είναι ο Δήμος της Αθήνας, με τον κ. Κουβέλη να απαιτεί τη στήριξη του κ. Καμίνη και από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, παρά την κακή επίδοση του Δημάρχου στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί.

Για το Δήμο της Αθήνας, η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται να προτείνει πρόσωπο-έκπληξη που δεν είναι άλλος από τον νυν Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια που θεωρείται ο ικανότερος να αναχαιτίσει μία υποψηφιότητα της Χρυσής Αυγής και να την περιορίσει σε χαμηλά ποσοστά.

Στη Συγγρού πιστεύουν ότι ο κ. Καμίνης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αξιόπιστη υποψηφιότητα και δεν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις και πάλι το Δήμο.

Μένει να πειστεί και ο κ. Κουβέλης, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να συζητά να αποσύρει τον κ. Καμίνη από την κούρσα για το Δήμο Αθηναίων.

fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: