ΣΙΝΕ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Επελέγη ο αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώθηκε πως... επελέγη τελικά ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το πρότζεκτ του αγωγού ΤΑΡ που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας.

Όπως διαβάζουμε στο newmoney.gr την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το πρωί ο Νο 2 της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και αρμόδιος για τα θέματα επενδύσεων και μάρκετιγκ, Ελσχαντ Νασίροφ και ο αντιπρόεδρος της ΒP, μεγαλομετόχου της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, Αλ Κουκ.

Παρόμοια ενημέρωση έγινε από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Shah Deniz 2, στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων χωρών, τόσο αυτών που στηρίζουν τον TAP (Ρώμη, Τίρανα, μαζί με Αθήνα), όσο και εκείνων που στηρίζουν τον Nabucco (Σόφια, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Βιέννη).

Ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή.
Μετά τις κυριακάτικες αναφορές ρουμανικών ιστοσελίδων, χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο New Europe, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, σε αποκλειστικό - όπως σημειώνει - δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι ο TAP είναι ο αγωγός που έχει επιλεγεί από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη. Το πρακτορείο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Μπακού οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο κέντρο αποφάσεων των Αζέρων.

Σημειωτέον ότι σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου υπογράφουν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP κ. Τούνγκλαντ τη συμφωνία «φιλοξενούσας χώρας» (host government agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοπραξίας. Η συμφωνία, η υπογραφή της οποίας εκκρεμούσε από την περασμένη εβδομάδα, καθορίζει θέματα τελών διέλευσης, φορολογικά, απαλλοτριώσεων κ.ά.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις αναφορικά με τον ΤΑΡ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζερική Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πωλητής, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ακόμη παραλάβει επισήμως τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την αξιολογήσει και να ενημερώσει και τον έτερο πωλητή, που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα
Στο μεταξύ, έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα των αγωγών, καταγράφει σειρά πλεονεκτημάτων για τη χώρα μας εφόσον επικρατήσει το πρότζεκτ του αγωγού TAP.

1. Γεωστρατηγική σημασία

Η ολοκλήρωση του αγωγού TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας και θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

2. Αύξηση πολιτικής βαρύτητας

Η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της. Επίσης, ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας. Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον Νότιο Διάδρομο Αερίου, είναι παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κασπίας.

3. H Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Πέραν της μεταφοράς τράνζιτ αερίου προς την δυτική Ευρώπη θα υπάρχει η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων στα Βαλκάνια μέσω διασυνδετηρίων αγωγών. Η αγορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορεί να τροφοδοτείται μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού IGB και τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Ιονίου Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline—IAP).

4. Διαφοροποίηση πηγών φυσικού αερίου για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά

H δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP σημαίνει μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της. Συνεπώς, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και της ευρωπαϊκής αγοράς.

5. Σημαντική άμεση ξένη επένδυση

Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

6. Αύξηση απασχόλησης

Δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας.

7. Πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία

Η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.

8. Επενδυτική εμπιστοσύνη

Η ολοκλήρωση του έργου δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη δυναμική και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η "ταυτότητα" του αγωγού TAP

*Μέτοχοι: TAP AXPO(EGL) (Ελβετία — 42,5%) Statoil (Νορβηγία — 42,5%) ΕΟΝ (Γερμανία—15%)

*Μεταφορική ικανότητα: 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως - με δυνατότητα επέκτασης σε 20 δις. με την προσθήκη δύο σταθμών συμπίεσης στις Σέρρες και τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

*Διάμετρος αγωγού: στο χερσαίο (onshore) τμήμα 48 ίντσες (1,2 μέτρα), στο υποθαλάσσιο (offshore) τμήμα 36 ίντσες (0,91 μέτρα)

*Μήκος: 870 χιλιόμετρα συνολικά. Ελλάδα 550 χλμ. Αλβανία 205 χλμ. Αδριατική Θάλασσα 110 χλμ. Ιταλία 5 χλμ.

*Υψομετρικές διαφορές: Υψηλότερο σημείο στα 1800 μέτρα στην Αλβανία - Χαμηλότερο σημείο σε βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: