ΣΙΝΕ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Βρήκαν πετρέλαιο στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης

Μετά από 15 χρόνια αδράνειας, η συγκεκριμένη περιοχή ξαναμπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά μάλιστα και από τις πρόσφατες, πολλά υποσχόμενες, ανακαλύψεις στην... περιοχή της Μεσογείου.

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής PGS για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο.

«Η εν λόγω περιοχή, που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» τονίζει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2014: «Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες θα αξιολογήσουν το δυναμικό των περιοχών και θα σταθμίσουν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για παραχώρηση περιοχών (“οικοπέδων”) προς έρευνα, που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν στα μέσα του 2014. Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα».

«Η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP, αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της, πολιτικά ταραγμένης, Νοτιανατολικής Μεσογείου» σχολίασε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κέντρο βάρος της PGS επικεντρώνεται α) στη βόρεια περιοχή 10x10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Προαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone), β) στα νότια, γύρω από το Κατάκολο Ηλείας και γ) νότια της Κρήτης, στη Μεσογειακή ράχη.
Star.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: