ΣΙΝΕ

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος».

Τούτο το βράδυ τα βιβλία ήταν ιδιαίτερα ανήσυχα και μας κρατήσανε συντροφιά με μια
πανδαισία χρωμάτων και με αρμονικές μουσικές».

Η νύχτα ξεδίπλωσε το φαιόχρωμο πέπλο της και τα ηλεκτρικά της πλατείας του Γρεβενίτη φώτιζαν το...
πολύχρωμο κεντητό της. Στα μάτια μας ιρίδιζαν τα χρώματα από τους 10 πανέμορφους πίνακες και από τις αριστουργηματικές ζωγραφικές επικαλύψεις των τοίχων της Βιβλιοθήκης. Μαζί με τους ιριδισμούς που έτερπαν τους οφθαλμούς, στην ατμόσφαιρα διαχεόταν γλυκύτατες μελωδίες που ερχόταν από το τσιμεντένιο παλκοσένικο, που βρισκόταν κάτω από την « ανεδαφική» (αναίτια κατασκευασμένη) σιδηρογέφυρα της πλατείας. Νύχτα γεμάτη μαγεία και ομορφιά!..
            Στα δρύινα καθίσματα, αλλά και στο τρίσκαλο της πλατείας ήταν καθισμένοι 250 και πλέον φίλοι της Βιβλιοθήκης.
            Στις εισόδους της πλατείας, ως αντίτιμο, η γιορταστική ατμόσφαιρα κράτησε την δυσπραγία της κρίσης και την κατήφεια της ιδιοτελούς μιζέριας των ημερών!...
Για δεύτερη χρονιά η Βιβλιοθήκη διοργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο: «Τα Βιβλία δεν ησυχάζουν, διανυχτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά με graffiti, με ζωγραφική, με μουσική, με τραγούδι και προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης».
Το βλέμμα περιφέρεται από τις πανέμορφες ζωγραφιές στους τρίμετρους πίνακες, που πάνω στο αριστερό μέρος τους αναγράφονται οι δημιουργοί 1ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο, οι οποίοι φιλοτεχνήθηκαν από τα παιδιά σε συνεργασία με τους εικαστικούς τους  Χρύσα Τομπά και Αμαλία- Δήμητρα Χριστοπούλου. Στις πανέμορφες απεικονίσεις με graffiti του Λάζαρου Μαντζάνα και των Κώνστα Ρονάλτο, και Άντυ Κιούτα. Στον πίνακα των παιδιών του 1ου Γυμνασίου που έγινε με τη φροντίδα του εικαστικού καθηγητή Πέτρου Καράκαρη.  Στον τεράστιο πίνακα των εννέα τετραγωνικών της Δήμητρας Μπαζούκη, που είναι κρεμασμένος στον μετωπικό τοίχο απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού, και που με την  επιγραμματική του ρήση « Τα όνειρα πέφτουν πάνω σε εμπόδια… Όταν τα σκέπτομαι δεν κοιτάω τον ουρανό», μας στέλνει στις ατραπούς του προβληματισμού…
Η τοποθέτηση των πινάκων και η αισθητική διαμόρφωση του χώρου έγινε από τους Κώστα Ορφανίδη και Κώστα Ζαγκανίκα.
Μια Βιβλιοθήκη όλο χρώματα. Από όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις, θα δεις πανέμορφες πινελιές. Πινελιές αισιοδοξίας με χιλιάδες συνειρμούς…
            Οι ζαρντινιέρες φέτος ντυθήκανε με κόκκινο χρώμα. Οι βαθυκόκκινες μολόχες, που ήταν δωρεά των φυτωρίων του Χάρη Παπανίκου, φυτεύτηκαν από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.
Στο ξαναζωντάνεμα των χρωμάτων των παλαιών απεικονίσεων, την προσθετική εικονογράφηση και την τοποθέτηση των καρεκλών συνέβαλλαν οι φίλοι της Βιβλιοθήκης: Αναστασία Φίλιου, Ανθή Τσιρίκα, Ασιμίνα Εκεντζίδου, Ασπασία Καραγιάννη, Ελευθερία Τζιουβάρα, Ελισάβετ Σιαμίδου, Ιωάννα Σκόδρα, Κατερίνα Σκόδρα, Κατερίνα Παπανίκου, Μάγια Κούτσικου, Μικαέλλα  Γκερέκου, Νικολέτα Βασιλοπούλου, Στέλλα Βλαχάβα, Φρειδερίκη Σίμου, Φωτεινή Τσιάρα, Χρύσα Φίλιου.
Η νέα γενιά καινοτομεί, δημιουργεί και εναποθέτει στη μνήμη της πόλης, για δεύτερη χρονιά, το δικό της αποτύπωμα.
O Προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος έκανε το καλωσόρισμα και μας έδωσε με λίγα λόγια το περίγραμμα των εκδηλώσεων της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας, που γίνεται στα πλαίσια του κοινού προγραμματισμού με τη FUTURE LIBRARY Στον επίλογό του, μας κάλεσε να γίνουμε όλοι παιδιά και να μπούμε στον πολύχρωμο κόσμο της Βιβλιοθήκης.
Οι νοσταλγικές πενιές από το μπουζούκι του Μάριου Αναγνώστου, και οι μελωδικές φωνές του κιθαρωδού Τάσου Αναγνώστου και της ανεπανάληπτης  Βίκυς Χαριζοπούλου μας γοήτευσαν, ερμηνεύοντας Θανάση. Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα και Βασίλη Τσιτσάνη. Και τη σκυτάλη πήραν οι καταγγελτικές μπαλάντες του νεανικού  ροκ συγκροτήματος “ karmens Stool.”Στις ηλεκτρικές κιθάρες ήταν ο Μάριος Παπαδημητρίου και ο Θύμιος Παπαστεργίου, στο μπάσο ο Γιώργος Παπαδημητρίου και στα ντραμς ο Μπάμπης Κολέτσος.  Με τη βαθύχρωμη φωνή του ο Μάριος Παπαδημητρίου μας έβαλε σε ρυθμούς πιο γρήγορους, παράλληλους με τις ταχύτητες της εποχής μας. Η λειτουργία των δύο μουσικών ρευμάτων κάτω από την ίδια στέγη επιβεβαίωσαν προσθετικά τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, ως πλουραλιστικού χώρου της πολυποίκιλης και πολύχρωμης σύνθεσης των πολιτισμών.
Οι μεταμεσονύχτιες ώρες ήταν ακόμη πιο θελκτικές και μας κράτησαν αιχμάλωτους στη αναποστέλλουσα σαγήνη τους…
Η Βιβλιοθήκη, για δεύτερη χρονιά έδωσε βήμα έκφρασης στην νεανική καλλιτεχνική δημιουργία. Έγινε εστία όλων των καλών τεχνών και θεραπαινίδα των συλλογικών δημιουργικών πρωτοβουλιών.
Οι εικόνες και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε θα μείνουν ανεξίτηλες στον σκληρό μας δίσκο. Η 2α Ιουλίου 2013 θα πάρει τη θέση της πρωτοστρατόρισσας  στην παρέλαση των ευχάριστων αναμνήσεων στη μνήμη μας …

                                                              Σίμος Ζαγκανίκας

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: