ΣΙΝΕ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Το κοστολόγιο της...βουτιάς - Οι τιμές στις παραλίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία

Ευτυχώς, η «βεντάλια» των επιλογών ανοίγει και αποκαλύπτει μία ευρεία γκάμα χρυσαφένιων παραλιών και καταγάλανων νερών, και μάλιστα κοντά στη Θεσσαλονίκη. Δε μένει παρά να υπολογίσουμε το... κοστολόγιο για τις βουτιές μας και αυτό ακριβώς ανέλαβε να κάνει ο «ΑτΚ» για εσάς. Για τις τιμές της μετακίνησης υπολογίζουμε την τιμή του λίτρου της βενζίνης στα 1,70 ευρώ και μία κατά προσέγγιση μέτρια κατανάλωση της τάξεως των 7 λίτρων τα 100 χλμ.

Επανομή – Ν. Μηχανιώνα - Περαία
Ελάχιστα τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη από το δήμο Θερμαϊκού. Οι παραλίες της Επανομής, της Ν. Μηχανιώνας, της Περαίας και των Ν. Επιβατών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάσιμες και με αστικό (από το σταθμό ΙΚΕΑ). Ετσι με ένα εισιτήριο διπλής μετακίνησης (κόστος ενός ευρώ για τη μονή διαδρομή, δύο ευρώ με επιστροφή) μπορεί κανείς να βρεθεί σε μία με μιάμιση ώρα στην παραλία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, με μία ελάχιστη κατανάλωση, η οποία μπορεί να είναι καφές (γύρω στα 2,5 με 4 ευρώ) ή μία μικρή μπίρα με ένα απλό σάντουιτς (3 με 5 ευρώ). Το συνολικό κόστος, λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω μίας αυθημερόν εκδρομής εκεί δεν ξεπερνά τα 7,50 με 11 ευρώ, ενώ το κόστος μετακίνησης με αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού (υπολογισμένο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης) είναι γύρω στα 6 ευρώ με επιστροφή
Ασπροβάλτα – Σταυρός
Η απόσταση από (σ.σ. το κέντρο της Θεσσαλονίκης ) και προς την Ασπροβάλτα κοστίζει κατά προσέγγιση 18-19 ευρώ με ΙΧ, ενώ ώς το Σταυρό γύρω στα 17-18 ευρώ. Η μετακίνηση με ΚΤΕΛ κοστίζει 3,70 και 3,60 ευρώ αντίστοιχα (μονή διαδρομή). Στο Σταυρό και την Ασπροβάλτα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή δεν χρεώνονται οι ξαπλώστρες. Απλά υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση καφέ μαζί με νερό στα 3 ευρώ, ενώ η μπίρα μαζί με το μεζέ κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ.
Κασσάνδρα
Το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι γεμάτο προορισμούς τόσο για τον τουρίστα όσο και τον παραθεριστή της διήμερης ή ημερήσιας απόδρασης. Επιλέξαμε αναγκαστικά μόνο λίγα όμως χαρακτηριστικά χωριά – παραλίες. Στα Ν. Μουδανιά, λοιπόν, οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, με μία ελάχιστη κατανάλωση της τάξης των 3-3,5 ευρώ, που κοστίζει ο καφές, ενώ η μπίρα στη παραλία στοιχίζει γύρω στα 5-6 ευρώ. Η μετακίνηση από και προς Ν. Μουδανιά με ΙΧ μεσαίου κυβισμού υπολογίζεται περίπου στα 13-14 ευρώ, ενώ 6,30 ευρώ η απλή διαδρομή του ΚΤΕΛ.
Στην παραλιακή γραμμή Αγία Παρασκευή – Σκιώνη – Φούρκα – Σίβηρη – Κασσανδρεία ο καφές χρεώνεται στα 2,5 - 3 ευρώ, η μπίρα 3 ευρώ και το σάντουιτς 2 ευρώ, με τις ξαπλώστρες δωρεάν. Ορισμένα μπαρ στην παραλία Ποσειδίου έχουν ελαφρώς υψηλότερες τιμές.
Στην άλλη πλευρά του «ποδιού», στην παραλιακή γραμμή Αφύτου – Χανιώτης – Καλλιθέας αλλά και νοτιότερα, επίσης οι ξαπλώστρες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε χρεώνονται επιπλέον, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μία ελάχιστη κατανάλωση καφέ, που κοστίζει γύρω στα 3,5 – 5 ευρώ, και μπίρας, που κοστίζει γύρω στα 4-6 ευρώ, ενώ ένα τοστ στοιχίζει γύρω στα 2,5 με 3 ευρώ.
Οι τιμές του ΚΤΕΛ διαφοροποιούνται φυσικά από χωριό σε χωριό. Η μακρινότερη διαδρομή είναι έως το Παλιούρι και κοστίζει (η μονή) 12,90 ευρώ. Το Παλιούρι απέχει 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συνεπώς με το ΙΧ η μετακίνηση θα στοιχίσει, μαζί με την επιστροφή στην πόλη, γύρω στα 28 ευρώ.
Σιθωνία
Το πράσινο των πεύκων παντρεύεται με το απέραντο γαλάζιο στη λεγόμενη μεσαία χερσόνησο της Χαλκιδικής, όπως βέβαια και στις υπόλοιπες. Υπάρχουν αρκετές ελεύθερες παραλίες και κάμπινγκ στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, σε μεγάλα, όμως, χωριά, όπως στη Σάρτη και την ευρύτερη περιοχή της οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν, με μία ελάχιστη κατανάλωση ενός καφέ γύρω στα 3-4 ευρώ, μίας μπίρας στα 3-5 ευρώ και ενός τοστ γύρω στα 2 ευρώ. Οι τιμές και στο Ν. Μαρμαρά διαμορφώνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Σάρτη, με τον απλό καφέ (φραπέ) να στοιχίζει 3 ευρώ και την τιμή της μικρής μπίρας γύρω στα 5 ευρώ. Η μονή διαδρομή του ΚΤΕΛ προς τη Σάρτη στοιχίζει 18,30 ευρώ, ενώ προς το Ν. Μαρμαρά 13 ευρώ και τη Νικήτη 10,60 ευρώ. Η διαδρομή μετ' επιστροφής με ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο κοστίζει (σε συνθήκες κανονικής κίνησης) γύρω στα 34 ευρώ από και προς Σάρτη, γύρω στα 29 ευρώ από και προς Ν. Μαρμαρά και στα 25-26 ευρώ από και προς Νικήτη. Στη Νικήτη δε, ένα από τα παλιαότερα χωριά της Σιθωνίας, ο καφές που θα πιει ο παραθεριστής στην παραλία δεν ξεπερνά σε τιμή τα 2,5 με 4,5 ευρώ μαζί με την ξαπλώστρα ή 3 με 5 ευρώ για την μπίρα. Ενα σάντουιτς ή τοστ στοιχίζει, αναλόγως με το κατάστημα, 2,5 με 4 ευρώ.
Ουρανούπολη
Στην Ιερισσό οι ξαπλώστρες δε χρεώνονται, ενώ η ελάχιστη κατανάλωση για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται γύρω στα 5 ευρώ, σύμφωνα με την Κλεοπάτρα Αϊβαζίδου, πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ιερισσού. Ο καφές κοστίζει γύρω στα 2,5 ευρώ και η μπίρα στα 3. Η μετακίνηση από και προς τη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού θα στοιχίσει γύρω στα 25-28 ευρώ, ενώ με ΚΤΕΛ η μονή μετάβαση κοστίζει 10,80 ευρώ.
Στην Ουρανούπολη οι ξαπλώστρες σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς επιπλέον χρέωση, με ελάχιστη κατανάλωση του καφέ, ο οποίος κοστίζει 3 ευρώ, όπως και η μπίρα. Για την Ουρανούπολη η απλή μετάβαση με το ΚΤΕΛ κοστίζει 12,40 ευρώ, και με το ΙΧ γύρω στα 28 ευρώ μετ' επιστροφής.
Στην Πιερία «χαρίζουν» τα διόδια
Το μήκος των ακτών της Πιερίας φτάνει περίπου τα 100 χλμ., εκτεινόμενο από παραλίες όπως η Μεθώνη και ο Μακρύγιαλος στα βόρεια του νομού, έως τον Πλαταμώνα, τους Ν. Πόρους και το Λιτόχωρο νοτιότερα. Με ΚΤΕΛ από Θεσσαλονίκη η απλή μετάβαση για Κολινδρό είναι 5,20 ευρώ, για Μεθώνη 4,20 ευρώ, για Μακρύγιαλο 5 ευρώ και για Κατερίνη 6,30 ευρώ. Η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου, Φανή Κουτσιμανή, τονίζει στον «ΑτΚ» ότι «οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές. Ολοι οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ρίξουν τις τιμές τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου. Για να καταλάβετε, μόνο ένα μπιτς μπαρ στο Λιτόχωρο έχει τον καφέ 3 ευρώ». Ετσι ο καφές κοστίζει από 1,5 έως 3 ευρώ, 2 ευρώ η μπίρα και γύρω στα 2 με 2,5 ευρώ το σάντουιτς, ενώ η ξαπλώστρα δε χρεώνεται επιπλέον.
Μια νέα πρωτοβουλία αναμένεται να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας και να προσφέρει κίνητρο στους παραθεριστές που προσπαθούν μετά κόπων και βασάνων να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό των διακοπών τους. Σύμφωνα με την κ. Κουτσιμανή, οι επαγγελματίες εστίασης αλλά και τα εμπορικά καταστήματα ολόκληρου του νομού Πιερίας θα αφαιρούν από λογαριασμούς αξίας 30 ευρώ και άνω το ποσό που πλήρωσαν οι καταναλωτές στα διόδια που βρίσκονται εντός του νομού. Οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να επιδεικνύουν στους καταστηματάρχες το απόκομμα των αντίστοιχων διοδίων για να εξασφαλίσουν την έκπτωση.
agelioforos.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: