ΣΙΝΕ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Προτάσεις για την ανάπτυξη των Γρεβενών

Μέσα από την μεγάλη ανησυχία που έχουμε για τον τόπο στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που διανύουμε θέλουμε να προτείνουμε μια σκέψη που διατυπώσαμε το 2004  στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το όμιλο «Καλοφωλιά» (εφημερίδα με θέμα:...
 «Γρεβενά πόλος ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία» για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μαζί όμως με την προσπάθεια των ξενοδόχων, του Δήμου, των εμπόρων και τους διάφορους άλλους φορείς, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή της πόλης μας. Και για αυτό προτείνουμε μια προσπάθεια συλλογική.
ΠΡΩΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Κύριε Δήμαρχε και κύριοι του δημοτικού συμβουλίου, ο νομός Γρεβενών όπως κι εσείς ξέρετε είναι μια ορεινή, φτωχή , αγροτουριστική περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλλος και εξαιρετική θέση στην οποία έχουν γίνει υποδομές , επενδύσεις .
Ο λόγος  που θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας είναι να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το βοιωτικό επίπεδο του δήμου μας , να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας και να κάνουμε το δήμο μας τόπο προορισμού και προσέλευσης επισκεπτών. Οι υποδομές που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν είναι  τόσο αρκετές που θα θέλαμε αλλά είναι και αρκετές αυτές που έχουμε για να προσπαθήσουμε. Ο συλλογισμός  που θα αναπτύξουμε παρακάτω είναι για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις ανάλογε συνθήκες αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο, το έμψυχο υλικό, την ενέργεια των πολιτών, ώστε όλοι μαζί να αναπτύξουμε την ιδέα όλοι να σκεφτόμαστε πρώτα το κοινό συμφέρον και μετά το ατομικό.
Να δημιουργηθεί μια «ομάδα» έμπειρων ανθρώπων  η οποία θα ανήκει στην ΑΝΓΡΕ ή σε κάποιο  άλλο φορέα που θα κρίνει ο δήμος, χωρίς όμως να είναι δυσκίνητη στις αποφάσεις και υλοποίηση αυτών (γι αυτό και προτείναμε την ΑΝΓΡΕ ή κάποια άλλα αναπτυξιακή η οποία θα δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια). Προτείνω μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με όνομα «Οργανισμός Τουρισμού Γρεβενών», όπου πρόεδρος ης εταιρίας θα είναι ο Αντιδήμαρχος οικονομικών και μέλη θα είναι πρόσωπα από το Επιμελητήριο, το σύλλογο ξενοδόχων, εμπόρων, εστίασης και άλλων φορέων οι οποίοι θα επιλέγουν την ομάδα εργασίας που αναπτύσσουμε παρακάτω.
Σκοπός της «ομάδας» θα είναι η οργάνωση για όλο το χρόνο εκδηλώσεων με τη συνεργασία όλων των συλλόγων των Γρεβενών, την προώθηση και την προσέλευση επισκεπτών και την ανάδειξη του δήμου Γρεβενών σαν τόπο προορισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η «ομάδα», της οποίας το κόστος θα αναλύσουμε παρακάτω, θα είναι λίγων μελών (3 – 4). Η σύμβαση που θα συνταχθεί θα διέπεται από ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια ώστε να μην υπάρχουν δεσμεύσεις  εάν δεν πετυχαίνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η «ομάδα» θα έχει σαν σκοπό να συνεδριάζει με συλλόγους και να συνεργάζεται ώστε να προγραμματίζονται όλοι οι σύλλογοι για τις εκδηλώσεις που θα κάνουν όλο το χρόνο, το κόστος που θα έχουν, ποιες ημερομηνίες , ώστε να μην συμπίπτουν παρόμοιες εκδηλώσεις. Θα αναλάβουν π.χ. οργάνωση εκδηλώσεων όπως έναρξη χειμερινής σαιζόν στη Βασιλίτσα, οργάνωση κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γιορτών εμπορίου λαϊκής τέχνης  και αγροτικών προϊόντων,  αναβίωση χριστουγεννιάτικου χωριού στην πόλη μας, παγοδρόμιο, γουρνοχαρές, ανακατωσιάρια, διάφορες γιορτές του τόπου, καλωσόρισμα των συμπατριωτών μας την Άνοιξη από τα χειμαδιά, οργάνωση εκδηλώσεων όλο τα καλοκαίρι , river party, μανιταρογιορτές, φεστιβάλ γευσιγνωσίας, φεστιβάλ μουσικών, οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, την προώθηση αγροτικών προϊόντων, οργάνωση ώστε να αναδείξουμε τα πανηγύρια των χωριών που έχουν να κάνουν με φαγητό, διασκέδαση και έθιμα  κ.α.,  και τα οποία θα έχουν σαν σκοπό να καταστήσουν  το δήμο Γρεβενών ένα δήμο με επιλογές, να βγάλουν τον κόσμο έξω και να φέρουν επισκέπτες  απ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό .
Θα έχει σαν σκοπό να ανεβάζει το πνευματικό επίπεδο με διάφορες ενέργειες , θέατρα, ανοιχτές συζητήσεις επίκαιρων θεμάτων, ανάδειξη συγγραφέων κ.α. .  Θα οργανώσει συστηματική ενημέρωση όσο αναφορά  το περιβάλλον π.χ. καθαριότητα, ανακύκλωση, δενδροφύτευση από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου έως και τους ενήλικες. Θα μπορεί να εισηγείται να σχεδιαστούν υποδομές, όπως π.χ. σωστή σήμανση της πόλης, διαγραμμίσεις, αξιοποίηση του ποταμού Γρεβενίτη, εικαστικές παρεμβάσεις στα χωριά,  έτσι ώστε να συντελέσουν στην όλη προσπάθεια για την ανάδειξη του τόπου μας. Και τέλος όλο αυτόν τον συντονισμό θα μπορεί εγκαίρως να τον διαφημίζει και να τον προβάλει ώστε να πετυχαίνουμε τους παραπάνω οικονομικούς στόχους από την μεγάλη προσέλευση.
Τα πρόσωπα που θα αποτελούν την ομάδα θα έχουν άριστες γνώσεις marketing, manager, ξένες γλώσσες και εμπειρία σε παρόμοιες εργασίες που έχουν δείξει αξιόλογα αποτελέσματα, χωρίς να προϋποθέτει εντοπιότητα παρά μόνο να ζητάμε υψηλή ποιότητα επαγγελματισμού. Η επιλογή τους θα γίνεται μόνο με τα παραπάνω κριτήρια ώστε να πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Οι παραπάνω θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο από το πρόγραμμα που θα προτείνουν και θα υλοποιήσουν, από την ικανότητα να επικοινωνούν με όλο τον κόσμο και από τα οικονομικά έσοδα που θα υπάρχουν για το δήμο. Το κεφάλαιο για να δημιουργήσει όλα αυτά η «ομάδα»  θα  προέρχεται  από το δήμο Γρεβενών ο οποίος θα την επιχορηγεί από το 0,5% που εισπράττει, το φόρο παρεπιδημούντων που εισπράττει από τα καταστήματα και αργότερα από εμπορικά, τουριστικά καταστήματα . Τα οικονομικά θα ελέγχονται από την εκάστοτε εταιρία που θα ανήκει η «ομάδα» και δεν θα έρχονται οι ίδιοι σε επαφή με οικονομικές συμφωνίες και πληρωμές ώστε να μην υπάρχει θέμα καχυποψίας και υπόνοιας για τυχόν ατασθαλίες.  Η «ομάδα» θα έχει σαν σκοπό να επικοινωνεί με όλους εκείνους που θα είναι υποχρεωμένοι να αποδίνουν το φόρο στο δήμο και ο οποίος στην ουσία θα είναι το εργαλείο για την  προβολή και υλοποίηση του σχεδίου γι αυτούς. Όλη αυτή η προσπάθεια θα ελέγχεται στην ουσία από τον αριθμό των επισκεπτών στα Γρεβενά και θα είναι ένα μέτρο έλεγχου της ανταπόδοσης και της δουλειάς που θα κάνει η «ομάδα». Ο δήμος μπορεί ακόμη  την «ομάδα» να τη χρηματοδοτεί  από τα έσοδα των  πινακίδων διαφημίσεων είτε αυτές που υπάρχουν , είτε αυτές που θα διαφημίζονται καθ όλο το χρόνο και δεν θα επιτρέπει την χαρτορύπανση και την άσχημη εικόνα που δημιουργείται για το δήμο, γιατί η καθαριότητα και το περιβάλλον είναι σημαντικά στοιχεία προσέλευσης επισκεπτών και κυρίως των ξένων. Επίσης μπορεί να τη χρηματοδοτεί και από τυχόν έσοδα από τον  ΕΟΤ. Η «ομάδα» θα διεκδικήσει να είναι ο manager της Περιφέρειας ως προς την προβολή και διαφήμιση που θα γίνεται, θα συντονίζει και θα προτείνει δράσεις για επιτυχημένη προβολή των Γρεβενών ώστε να υπάρχει συντονισμένη ακολουθία και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί η συνεργασία και βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη.
Για να γίνουν τα παραπάνω,  το δημοτικό συμβούλιο θα πάρει απόφαση για τη χορήγηση αυτών των χρημάτων από τον ένα κωδικό για να πάει σ αυτή την «ομάδα»  έτσι ώστε να διαχειρίζονται για τους παραπάνω στόχους που αναφέραμε. Αυτή τη στιγμή δεν εισπράττει απ όλους  τους επαγγελματίες, δεν κόβουν όλοι τις απαιτούμενες αποδείξεις και λένε «γιατί να τα δώσουμε». Αν όμως η «ομάδα» πείσει όλους τους επιχειρηματίες ότι τα χρήματα που θα δώσουν επιστρέφουν με ανταπόδοση για τους ιδίους, μόνοι τους θα την πληρώνουν. Για τα παραπάνω όμως η δημοτική αστυνομία θα είναι ο ελεγκτής της τήρησης της συμφωνίας ώστε να εκλείψουν οι τυχόν καχυποψίες.
Στην ουσία, στην προσπάθεια που θα κάνουμε όλοι εντίμως να κόβουμε αποδείξεις και να πληρώνουμε στο δήμο τον φόρο, θα είναι η επιστροφή από τον δήμο προς εμάς και σε όλους  τους πολίτες  που θα απολαμβάνουν τα αποτελέσματα  των προσπαθειών της «ομάδας» για να φέρει επισκέπτες και πελάτες στα καταστήματα και να βγάλει τον κόσμο έξω.
Η «ομάδα» θα ασχοληθεί με την προβολή των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στον ανάλογο χρόνο, με τα ανάλογα κόστη ώστε να πετυχαίνεται η μεγάλη προσέλευση κόσμου και να εδραιώσουμε τα Γρεβενά σαν τόπο προορισμού, σαν τον πράσινο νομό στο κέντρο της χώρας. Τα Γρεβενά ακουμπάνε σε 5 νομούς και τρείς περιφέρειες  και η θέση αυτή δίνει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια που θα κάνει.
Τον «ομάδα» που αναφέρουμε θα τη δώσουμε όνομα , σήμα και στόχο. Το κόστος της «ομάδας» θα είναι από 80.000 έως 200.000 € το χρόνο, ανάλογα με τις επιδόσεις που θα έχουν ως προς την προσέλευση και τα έσοδα.
Θα προτείνουμε την δημιουργία εταιριών λαϊκής βάσης με πρωτοπόρο το δήμο σε καίρια σημεία ανάπτυξης του δήμου όπως π.χ. θεαματικό και βοτανικό πάρκο στην είσοδο της πόλης , εταιρία λειτουργίας και ανάπτυξης της Βασιλίτσας (χειμερινού τουρισμού) , εταιρία Κέντρου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Αθλητικό Κέντρο Φιλιππαίων και άλλες εταιρίες π.χ. πάρκο ελεγχόμενων θηραμάτων, πάρκα ενέργειας.
Για τις παραπάνω εταιρίες λαϊκής βάσης υπάρχουν προγράμματα που  χρηματοδοτούν (Jessica) και τα οποία επιδοτούν τέτοιες δράσεις.
 Για όλες τις παραπάνω εταιρίες που αναφέρουμε θα τις αναλύσουμε στο επόμενο βήμα, μετά τη δημιουργία της «ομάδας».
Όλα τα παραπάνω, όσο αφορά τις εταιρείες λαϊκής βάσης, τα οποία στην ουσία θα είναι σαν να κάνουμε όλοι επιχειρήσεις και θα βοηθάνε τις υπάρχουσες εταιρίες που έχουν όλοι οι επιχειρηματίες των Γρεβενών . Οι εταιρίες δεν θα είναι ανταγωνιστικές απέναντι στις εταιρίες που υπάρχουν ήδη στα Γρεβενά και το μόνο που θα επιτύχουν είναι να φέρουν κόσμο στα Γρεβενά, άρα δουλειά για όλους μας, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να μην μας φεύγουν οι νέοι από τον τόπο μας, κέρδη για τους μετόχους που στην ουσία θα είμαστε οι ίδιοι επιχειρηματίες που είμαστε στα Γρεβενά σε όλους τους τομείς.
Την όλη παραπάνω σκέψη την εκθέσαμε για να μη κλαίμε τη μοίρας επειδή ανεστάλη η λειτουργία της σχολής αστυφυλάκων ή οτιδήποτε άλλο στο μέλλον. Μόνοι μας πρέπει να αξιοποιήσουμε, όπως γράψαμε στην αρχή τις δυνάμεις μας , το περιβάλλον μας και να φέρουμε ευημερία στον τόπο μας.
Με εκτίμηση
Γιώργος Νταγκούμας
Πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος

 της «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ Α.Ε.»

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: