ΣΙΝΕ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τι είδε ο... τουρίστας στην Βεργίνα; Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το newsit.gr

Επειδή όταν αποσιωπούμε κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, με λύπη μας αναδημοσιεύουμε το άρθρο του newsit.gr για τη σκληρή μεν αλλά απόλυτη πραγματικότητα της Βεργίνας.
Στο δημοσίευμα εμφανίζεται μια... θλιβερή εικόνα της περιοχής της βασιλικής νεκρόπολης των αρχαίων Αιγών, κομβικό σημείο εθνικής σημασίας που έπρεπε να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης από όλους μας.

Ελπίζουμε ότι κάποιοι θα συγκινηθούν και θα διορθώσουν όσα μας εκθέτουν.
"Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Η Βεργίνα, το σύμβολο της Μακεδονίας και της ακμής της. Η πατρίδα του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βρίσκεται στον νομό Ημαθίας, 13 χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια, εκεί όπου ξεκινούν τα Πιέρια Όρη.
Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν στις 8 Νοεμβρίου του 1977 ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Μανώλης Ανδρόνικος και η ομάδα του έφεραν στο φως τους αρχαίους τάφους, ανάμεσά τους και έναν που σύμφωνα με την άποψή του ανήκε στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Βεργίνα όπως και τα αρχαία χρόνια γνώρισε την ακμή και την παρακμή. Οι ορδές των τουριστών δεν υπάρχουν πια. Πολλά από τα μαγαζιά έχουν κλείσει.

Ακόμη και ο δήμος φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει το μέρος. Το ξύλινο περίπτερο όπου υποτίθεται πως οι υπάλληλοι θα έδιναν πληροφορίες στους τουρίστες, στέκει εγκαταλελειμμένο.

Το ίδιο και ένα κουβούκλιο για τους φύλακες. Και τα δυο βρίσκονται στο πάρκινγκ του δήμου. Είναι δηλαδή μια από τις πρώτες εικόνες που βλέπει κανείς...

Σπασμένα τζάμια, μπουκάλια μπύρας πεταμένα, κάδοι γεμάτοι σκουπίδια. Εικόνα εγκατάλειψης. Καθώς από το πάρκινγκ προχωρά κανείς προς το χώρο της Μεγάλης Τούμπας, του λόφου στην "αγκαλιά" του οποίου βρίσκονται οι ανακαλύψεις του Μανώλη Ανδρόνικου.

Ο τάφος που πιστεύεται πως είναι το Φίλιππο του Β' και άλλα ευρήματα, όπως η πανοπλία με την οποία τον έθαψαν, η χρυσή λάρνακα με το 12ακτινο αστέρι και δεκάδες άλλα εντυπωσιακά αντικείμενα που ήρθαν στο φως, χιλιάδες χρόνια μετά.

Ο καταπράσινος λόφος, τα λουλούδια, τα δέντρα, μια εικόνα που σε κάνει να θέλεις να μείνεις και να την κοιτάς. Αυτά που θα δει ο τουρίστας μέσα στο μουσείο προκαλούν δέος. Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται. Και ας παρακούν κάποιοι, Έλληνες και ξένοι.

Ο χώρος γύρω από την Τούμπα είναι καθαρός και περιποιημένος. Εντάξει, μια δυο γόπες από τσιγάρα τις βλέπει κανείς κάτω, "Ελληνάρες" υπάρχουν παντού...

newsit.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: