ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ετσι ακούγονται τα παγόβουνα όταν σπάνε στο βυθό (video)

Αμερικανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας υποβρύχιο εξοπλισμό, κατάφεραν να καταγράψουν τον ήχο που κάνει η αποκόλληση των παγετώνων μέσα στη θάλασσα.
Οπως αναφέρουν οι...

ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον που κατέγραψαν την αποκόλληση των παγόβουνων, ο ήχος μοιάζει με αυτόν που κάνει ένα παγάκι σε ποτήρι λεμονάδας πολλαπλασιασμένος σε κολοσσιαία κλίμακα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υποβρύχια μικρόφωνα και κατάφεραν να καταγράψουν τους ήχους του παγόβουνου για 2 μήνες, από τη στιγμή της αποκόλλησης του από τον παγετώνα στη Θάλασσα του Γουέντελ μέχρι την πλήρη εξαφάνισή του στον ανοιχτό ωκεανό.
«Σε διάστημα μιας ώρας η ηχητική ενέργεια του παγόβουνου που έσπαγε αντιστοιχούσε στον ήχο που θα έκαναν 200 σουπερτάνκερ ταυτόχρονα» αναφέρουν οι εοθπιστήμονες στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oceanography.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ρόμπερτ Ντζιακ, αναφέρει ότι «δεν περίμενε κανείς πως ένα παγόβουνο θα παρήγαγε τόση ηχητική ενέργεια χωρίς να προσκρούσει σε κάτι ή να χτυπήσει στον βυθό» και προσθέτει πως «ο ήχος της αποκόλλησης παγετώνων μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι τον Ισημερινό.»
Οι δυνατοί ήχοι, είτε φυσικοί είτε από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή, ιδιαιτέρως ζώα, όπως τα δελφίνια, που χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού για την αναζήτηση τροφής, την αναπαραγωγή ή την πλοήγηση.

Οπως εξηγεί ο δρ. Ντζιακ, «η αποκόλληση και το λιώσιμο των πάγων είναι φυσικό φαινόμενο και τα ζώα έχουν προσαρμοστεί σε τέτοιους ήχους. Ωστόσο, αν η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται ο θόρυβος αναμένεται να αυξηθεί στις πολικές περιοχές απειλώντας τη θαλάσσια ζωή.»


blog.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: