ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Βροχή αστεριών τη Δευτέρα: Οι Περσείδες θα φωτίσουν το νυχτερινό ουρανό

Το καθιερωμένα Αυγουστιάτικο πέρασμα τους από τη Γη θα κάνουν οι Περσείδες το βράδυ της Δευτέρας. Η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια μπορεί να φτάσει και τα... 100 μετέωρα την ώρα.

Οι Περσείδες, με την κυριολεκτική τους έννοια, δεν είναι ακριβώς πεφταστέρια. Πρόκειται για μικρά απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) τα οποία εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες και εξαιτίας της τριβής, καίγονται σε δευτερόλεπτα, σχηματίζοντας μία φλεγόμενη βροχή στον νυχτερινό ουρανό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό του Περσέα και φαίνεται σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Κομμάτια από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ κινούνται στο διάστημα εδώ και χίλια περίπου χρόνια, ενώ παρατηρήσεις των Περσείδων αναφέρονται εδώ και περίπου 20 αιώνες.

Η αρχή της φλεγόμενης αυτής βροχής είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο και κορυφώνεται μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, με το ρυθμό των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα.

Φέτος το φαινόμενο θα είναι έντονο το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου στον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας, ενώ αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων θα σημειωθεί το βράδυ της Κυριακής, αλλά και της Τρίτης.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: