ΣΙΝΕ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Διακοπές τον Σεπτέμβρη: Προτάσεις για αξέχαστες αποδράσεις

Μπορεί οι Βρετανοί να μη μπορούν να βρουν τον προορισμό των διακοπών τους στον χάρτη, για τους Έλληνες όμως είναι πολύ εύκολο να αποφασίσουν μεταξύ των πολλών δεκάδων προορισμών στην Ελλάδα.
«Διακοπές τον Σεπτέμβριο; Και αν βρέξει;». Κατ” αρχάς, σύμφωνα με... το ηλιακό μας ημερολόγιο, το καλοκαίρι τελειώνει επίσημα στις 21 Σεπτεμβρίου -και ξεκινά επίσημα στις 21 Ιουνίου, όσο και αν ευχόμαστε «καλό καλοκαίρι» από τα Μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου δεν βρέχει σχεδόν ποτέ. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει όποιον σε συναντά τον Αύγουστο στην Αθήνα, έχοντας μόλις επιστρέψει ηλιοκαμένος από τις διακοπές του/της, να σου απευθύνει εναγωνίως την ίδια ερώτηση, με βλέμμα οίκτου για τον καημένο (εσένα) που αναγκάστηκε να υπομείνει το καλοκαίρι στην «τσιμεντούπολη» (που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι σου αρέσει) τους είδε όλους να φεύγουν και να γυρνούν μαυρισμένοι, και τώρα αναγκάζεται να κάνει διακοπές με το ρίσκο της βροχής.

Λοιπόν, αγαπημένε λάτρη των στριμωγμένων παραλιών και των δυσθεώρητων τιμών του Δεκαπενταύγουστου, δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά πραγματικά δεν με πειράζει καθόλου αν βρέξει στις διακοπές μου. Δεν πάω διακοπές ως άλλος Σκανδιναβός τουρίστας, για να συναντήσω για 15 μέρες τον ήλιο -έχω λιαστεί αρκετά σε παραλίες, λοφάκια και πεζόδρομους που ήταν όλοι δικοί μου όλον αυτόν τον καιρό που εσύ συναγωνιζόσουν με τους υπόλοιπους αυγουστολάτρεις για μια θέση κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο.

Κι αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, τώρα μπορούμε να περάσουμε απερίσπαστοι στα πέντε από τα καλύτερα μέρη για να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβρηη.

Τήνος

Ένα από τα ομορφότερα -και περισσότερο παρεξηγημένα- Κυκλαδονήσια, η Τήνος για διακοπές τον Σεπτέμβρ είναι αυτήν την περίοδο στα καλύτερά της: Τα φρενιασμένα πλήθη που κατασκηνώνουν έξω από τη Μεγαλόχαρη έχουν φύγει, η πεζοπορία στην φαντασμαγορική ενδοχώρα της είναι πιο απολαυστική χωρίς τον καύσωνα, κι όσο για παραλίες; Ό,τι άνεμος και αν φυσάει, οι ντόπιοι θα σας συστήσουν τουλάχιστον μία που «δεν την πιάνει». Να αναφέρουμε και την εξαίσια τοπική κουζίνα, ή σας πείσαμε ήδη;

Πού βουτάμε; Αναλόγως με την κατεύθυνση του αέρα, στις απάνεμες παραλίες που θα εντοπίσουμε μετά τη σχετική «έρευνα αγοράς» που προαναφέραμε. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την χρυσαφένια, ερημική αμμουδιά του Αγίου Πέτρου, με τα κρυστάλλινα νερά, την εξωτική Απηγανιά, τον όρμο Γιαννάκη αν είστε fan του βότσαλου, τον Άγιο Φωκά αν θέλετε και την ξαπλώστρα σας.

Πού βολτάρουμε; Στα πανέμορφα χωριά της ενδοχώρας, που είναι κατά κοινή ομολογία το δυνατό σημείο του νησιού, σταματώντας κάθε τόσο για να θαυμάσετε έναν ακόμα περίτεχνο περιστερώνα. Ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μας, φιγουράρουν η Κάρδιανη, με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, ο πανέμορφος Πύργος, που φιλοξενεί το σπίτι και μουσείο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ο Αρνάδος με τις μεσαιωνικές στοές του, και ο απόκοσμος Βώλακας, με τους σεληνιακούς σχηματισμούς των βράχων του.

Όσο για sightseeing; Όρεξη (και χρόνο) να έχετε: ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια, το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον Ναό, και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών που κατάγονταν από την Τήνο, όπως οι Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος και βέβαια το Μουσείο Τσόκλη, που γιορτάζει φέτος τα πρώτα του γενέθλια, είναι μερικά από τα «οπωσδήποτε» ενός weekend στην Τήνο.

Πώς θα πάμε; Σε τέσσερις ώρες και 45? το άτομο μετ” επιστροφής με πλοίο της Κυκλάδες Fast Ferries ή της Αγούδημος Lines, από την Ραφήνα. Σε τεσσερισήμισι ώρες και 63? το άτομο μετ” επιστροφής με πλοίο της Blue Star από τον Πειραιά. Αν βιάζεστε (και διαθέτετε λίγο μεγαλύτερο budget) θα φτάσετε σε δύο παρά κάτι ώρες και 103? το άτομο με το Sea Jet από τη Ραφήνα.

Λευκάδα

Ξέρουμε ότι το πρώτο που σκεφτήκατε είναι το Πόρτο Κατσίκι -το οποίο θα το βρείτε απαλλαγμένο από τον αυγουστιάτικο χαμό, για να ξεκινήσουμε τα καλά νέα από εδώ. Κατά τα άλλα, όμως, η Λευκάδα έχει μια υπέροχη, καταπράσινη ενδοχώρα, πολλά σταματημένα στο χρόνο ορεινά χωριουδάκια που αξίζει να ανακαλύψετε, και πολλές κρυφές, απάτητες παραλίες που χωρίς τον καύσωνα θα είναι πιο εύκολο να φτάσετε -όποιος ανέβηκε τα τριακόσια λαξευμένα στον βράχο σκαλιά των Εγκρεμνών με 40 βαθμούς και χωρίς καθόλου σκιά ξέρει πολύ καλά τι εννοούμε, και μπορεί να αρχίσει να πανηγυρίζει.

Πού βουτάμε; Κατ” αρχάς, σίγουρα στις υπέροχες παραλίες της, με τα εξωπραγματικά τιρκουάζ νερά: το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί είναι πρώτα στη δική μας λίστα και ακολουθούν τα Πευκούλια, ο Μύλος, το Αγιοφύλλι και το δημοφιλές Κάθισμα. Οι windsurfers όλης της Ευρώπης ορκίζονται στο όνομα της Βασιλικής, ενώ οι οικογένειες συγκεντρώνονται στις απάνεμες παραλίες της ανατολικής πλευράς, Λυγιά, Νικιάνα και Περιγιάλι. Δροσιστικότερη, όμως, βουτιά από εκείνη στα παγωμένα νερά του καταρράκτη στο Φαράγγι Δημοσάρη δεν θα βρείτε.

Πώς θα πάμε; Οδικώς, σε πέντε περίπου ώρες και 385 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Άνδρος

Η… Κυκλάδα της διπλανής πόρτας απέχει μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος που περιλαμβάνεται στους αγαπημένους μας προορισμούς για διακοπές. Οι εκπληκτικές παραλίες της, η νοστιμότατη τοπική κουζίνα, τα γραφικά σοκάκια της Χώρας, η όμορφη ενδοχώρα, οι πράσινες γωνιές της -τόσο αναπάντεχες στο κυκλαδίτικο σκηνικό- και η μόνιμη αίσθηση ότι είσαι ένας από τους λίγους κι εκλεκτούς που την ανακάλυψαν, που δημιουργείται χάρη στην έλλειψη πολυκοσμίας (τον περισσότερο χρόνο, πολλώ δε μάλλον τον Σεπτέμβρη) είναι μερικά από τα προτερήματά της.

Πού βουτάμε; Στα -τόσο τιρκουάζ που θυμίζουν Ιόνιο- νερά του Ζόρκου (φωτό), στην εξωτική Άχλα, με τα διαυγή νερά και το πολύχρωμο, ψιλό βοτσαλάκι, στον ερημικό Άη Γιάννη στις Κρεμμύδες, και σε μια από τις πλέον πολυφωτογραφημένες παραλίες των Κυκλάδων, της Γριάς το Πήδημα, με τον απόκοσμο βράχο που ξεπηδά από το νερό.

Και πού βολτάρουμε; Στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας, ανάμεσα σε επιβλητικά καπετανόσπιτα και ανθισμένες αυλίτσες. Στα κουκλίστικα χωριά Μένητες, με τα περιβόλια και τα πλατάνια τους, Κόρθι, με τα πανέμορφα αρχοντικά, και Στενιές, με τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα. Στην Πυθάρα, έναν καταπράσινο βιότοπο με λίμνες και καταρράκτες. Στα ειδυλλιακά μονοπάτια της ενδοχώρας, που ελίσσονται μέσα από φαράγγια, πλάι σε νερόμυλους και πάνω από τοξωτά γεφύρια.

Πώς θα πάμε; Με πλοίο της Agoudimos Lines, σε δύο ώρες, από το λιμάνι της Ραφήνας.

…Ή μήπως να πάρω τα βουνά;

Πήλιο

Ο ιδανικότερος, ίσως, συνδυασμός βουνού και θάλασσας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, το Πήλιο έχει κάτι για όλους: και πανέμορφα, πετρόχτιστα χωριά, και παραμυθένια δάση, και συγκλονιστική κουζίνα, και ειδυλλιακές παραλίες, και άμμο, και βότσαλο, και ήσυχα λιμανάκια και γιγάντια κύματα, και νυχτερινή ζωή και συγκλονιστικά φυσικά τοπία. Το δύσκολο είναι να αποφασίσετε τι απ” όλα αυτά θέλετε (περισσότερο) για να διαλέξετε την βάση σας, ανάμεσα στα κουκλίστικα ορεινά χωριά του και τους γαλήνιους παραθαλάσσιους οικισμούς του. Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε με τίποτα, ιδανικές κοντά-σε-όλα βάσεις αποτελούν η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά και το Μούρεσι.

Πού βουτάμε; Παντού! Οι παραλίες είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Πηλίου, οπότε… όρεξη (και χρόνο) να έχετε να ανακαλύψετε τη δική σας αγαπημένη: ο υπέροχος Μυλοπόταμος (φωτό, κάτω) με τα πρασινογάλαζα νερά και τα επιβλητικά βράχια του, ο οικογενειακός Άγιος Ιωάννης, το Χορευτό με τα βαθυγάλαζα νερά και τα κύματά του, η Ανάληψη και η Παρίσαινα που λατρεύουν οι fans του ελεύθερου κάμπινγκ, η Νταμούχαρη με τα πράσινα νερά και την απόκοσμη ησυχία της είναι μερικές μόνο προτάσεις για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση.

Πού βολτάρουμε; Στα ατμοσφαιρικά καλντερίμια και το παραμυθένιο δάσος της Τσαγκαράδας, στην ησυχία των Μηλιών, στο μυστικό χωριό του Λαύκου, στη σκιά των παραδοσιακών αρχοντικών της Βυζίτσας και του Αγίου Λαυρεντίου, στα πέτρινα σοκάκια και τα μουσεία της Μακρινίτσας, και σε δεκάδες άλλα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά χωριουδάκια και τοπία, που ποτέ δεν φτάνουν οι μέρες της άδειας για να τα εξερευνήσεις όλα.

Πώς θα πάμε: Οδικώς, σε τέσσερις παρά κάτι ώρες και 366 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ή σε τρεις παρά κάτι ώρες και 255 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Κόνιτσα

Εκτός του ότι είναι μια κουκλίστικη, μικροσκοπική πόλη στην καρδιά της Ηπείρου, η Κόνιτσα αποτελεί ιδανική βάση για τις σεπτεμβριάτικες εξορμήσεις σας στην περιοχή. Κι αυτό γιατί βρίσκεται… στη μέση των πάντων: Τα ανέγγιχτα από τον χρόνο και τις μόδες του Μαστοροχώρια απέχουν από εδώ όσο και τα κοσμοπολίτικα Ζαγόρια, το παραμυθένιο φαράγγι του Βίκου με τον πιο κρυστάλλινο ποταμό της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη απέχει ίση απόσταση με τον βασιλιά των water sports Αώο. Λίγο πιο μακριά βρίσκονται οι φαντασμαγορικές ακτές της Ηπείρου, τα Σύβοτα και η Πάργα, και μερικές στροφές αργότερα προς την αντίθετη κατεύθυνση θα συναντήσετε τα τυλιγμένα στην άχλη του βουνού και του μύθου Τζουμέρκα. Τοξωτά γεφύρια, πρασινογάλαζα ποτάμια, μαγευτικά τοπία και απλά συγκλονιστική κουζίνα θα βρίσκονται στον δρόμο σας, όπου και αν πάτε.

Πού βουτάμε; Σε όποιο από τα ποτάμια έχει αρκετό νερό (ο Αώος είναι εγγύηση όλο τον χρόνο, ο Βοϊδομάτης είναι ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης, αλλά η στάθμη του αυτή την εποχή είναι σχετικά χαμηλή, ο Άρχαθος προσφέρεται για rafting και βουτιές από την βάρκα σας). Στα προαναφερθέντα παράλια της Ηπείρου, από τα Σύβοτα μέχρι την Πάργα.

Πώς πάμε; Σε έξι περίπου ώρες και 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα, σε τρεις το πολύ ώρες και 300 χιλιόμετρα μέσω της Εγνατίας Οδού από τη Θεσσαλονίκη.

της Ηρώς Κουνάδη
fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: