ΣΙΝΕ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνα – Οι Βρετανοί κοιμούνται γυμνοί, οι Ιάπωνες δεν αλλάζουν σεντόνια

Μία διεθνής δημοσκόπηση αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες και τις συνθήκες ύπνου των ανθρώπων ανά τον κόσμο – μεταξύ αυτών... ποιοι αλλάζουν πιο συχνά τα σεντόνια τους και ποιοι προτιμούν να κοιμούνται γυμνοί.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, επιστήμονες του οποίου ρώτησαν σχετικώς σχεδόν 1.500 εθελοντές, ηλικίας 22 έως 55 ετών, από έξι χώρες: τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία...

Όπως διαπίστωσαν, Ιάπωνες και Αμερικανοί κοιμούνται λιγότερο απ” όλους, με μέσο όρο ύπνου κάθε βράδυ 6 ώρες και 22 λεπτά και 6 ώρες και 31 λεπτά αντιστοίχως.

Ειδικά τις εργάσιμες μέρες, τα σχεδόν δύο τρίτα των Ιαπώνων (το 66%) είπαν ότι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες το βράδυ, έναντι του 53% των Αμερικανών, του 39% των Βρετανών, του 36% των Γερμανών, του 33% των Καναδών και του 29% των Μεξικανών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι ούτε καν οι μισοί εθελοντές απ” όλες τις χώρες (ο μέσος όρος ήταν μόλις 45%) δεν κοιμούνται καλά κάθε βράδυ ή σχεδόν κάθε βράδυ, καθώς το 46% των Ιαπώνων, το 52% των Μεξικανών, το 57% των Καναδών, το 56% των Αμερικανών, το 58% των Βρετανών και το 60% των Γερμανών στριφογυρίζουν με τις ώρες στα κρεβάτια τους.

«Αν και ο ύπνος είναι παγκόσμιο χαρακτηριστικό, οι εκπληκτικές διαφορές στις συνήθειες ύπνου ανάμεσα στους πληθυσμούς δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάμνι Γκελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στονΤομέα Ύπνου & Χρονοβιολογίας του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η αρχική δημοσκόπηση θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες έρευνες γύρω από αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα», πρόσθεσε.

Συνθήκες
Όταν οι εθελοντές ρωτήθηκαν για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός καλού περιβάλλοντος για ύπνο, το 92% των Μεξικανών και το 90% των Γερμανών είπαν ότι νιώθουν πιο χαλαροί όταν το υπνοδωμάτιό τους έχει «μια φρέσκια, ευχάριστη μυρωδιά».

Το πως ορίζουν αυτή την μυρωδιά, όμως, φαίνεται πως είναι άλλο θέμα. Η καθαριότητα του κρεβατιού φαίνεται ότι αποτελεί υψίστης σημασίας θέμα κυρίως για τους Μεξικανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 81% δήλωσαν ότι αλλάζουν τα σεντόνια τους μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα και μόλις το 5% είπαν κάθε τρεις εβδομάδες ή σπανιότερα.

Στους υπόλοιπους λαούς η κατάσταση είναι απείρως χειρότερη, με τους Ιάπωνες να αναδεικνύονται σε… πρωταθλητές στα βρώμικα σεντόνια: μόλις το 39% τα αλλάζουν κάθε εβδομάδα ή συχνότερα, με το 28% να τα αλλάζουν μία φορά το… μήνα ή σπανιότερα, το 9% κάθε κάθε τρεις εβδομάδες και το 22% κάθε δύο εβδομάδες.

Τα δεύτερα πιο βρώμικα κρεβάτια διαθέτουν οι Γερμανοί, μόλις το 22% εκ των οποίων αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε εβδομάδα ή συχνότερα. Τουλάχιστον, όμως, είναι λιγότεροι απ” ό,τι μεταξύ των Ιαπώνων αυτοί που τα αλλάζουν μία φορά το μήνα (12%).

Ίσως γι” αυτό τον λόγο, όλοι οι Γερμανοί (100%) είπαν ότι αερίζουν το υπνοδωμάτιό τους κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα.

Τελετουργικό
Η δημοσκόπηση αποκάλυψε σημαντικές διαφορές και στο τελετουργικό του ύπνου. Οι Βρετανοί, λ.χ., είναι ο λαός που σε υψηλότερο ποσοστό (40%) πίνει ένα χαλαρωτικό ρόφημα όπως το τσάι πριν μπει για ύπνο, ενώ είναι και ο λαός που περισσότερο απ” όλους αρέσκεται να κοιμάται δίχως ρούχα (δήλωσαν πως κοιμούνται γυμνοί οι τρεις στους δέκα ερωτηθέντες).

Πριν από τον ύπνο, εξάλλου, η πιο αγαπημένη συνήθεια παγκοσμίως είναι η τηλεόραση: τα τουλάχιστον δύο τρίτα των ερωτηθέντων από κάθε χώρα είπαν πως παρακολουθούν τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές πριν μπουν για ύπνο.

Το 62% των Μεξικανών, τέλος, και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (το 47%) είπαν ότι προσεύχονται ή διαλογίζονται πριν αποκοιμηθούν.

Τρελοί | Νέα και παράξενα!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: