ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλη νίκη για τη καγκελάριο, άγγιξε την αυτοδυναμία

Σε προσωπικό θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ εξελίχθηκαν οι γερμανικές εκλογές, με τους Χρισταινοδημοκράτες να λαμβάνουν το ...
41,5% των ψήφων, αγγίζονταν ουσιαστικά την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα έξιτ πολ, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Το χρονικό της εκλογικής αναμέτρησης
03:12 Με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) να λαμβάνουν 41,5% των ψήφων ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία.

02:40 Η Άγγελα Μέρκελ έλαβε το 56,2% των ψήφων στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

02:26 Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

01:31 Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης στις χθεσινές τοπικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

01:05 Σύμφωνα με το ZDF τα αποτελέσματα από τις 213 περιφέρειες επί συνόλου 219, δίνουν ποσοστό 41,9% στους Χριστιανοδημοκράτες. Σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης η Αριστερά (8,5%), εάν η Μέρκελ συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες (25,7%) για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν ποσοστό 4,8% και διατηρούν αμυδρές ελπίδες για την είσοδό τους στη Βουλή. Στο 8,4% η δύναμη των Πρασίνων, ενώ οι Ευρωσκεπτικιστές όπως όλα δείχνουν μένουν εκτός Βουλής (4,8%).

00:40 Στο 73% ανήλθε η συμμετοχή.

23.41 Το αποτέλεσμα των εκλογών σχολιάζουν αναλυτές στη Γερμανία.

23.15 Η Άνγκελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που είχε με τον βασικό υποψήφιο του κόμματος των Πρασίνων αλλά και τον Πέερ Στάινμπρουκ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της στο ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί προκειμένου να συγκροτήσει κυβέρνηση.

23.08 Μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος των γερμανικών εκλογών. «Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε πρόωρα τη μεταρρυθμιστική πίεση», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

23.06 Αλλαγές στα ποσοστά και την κατανομή εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες. Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

22.48 Στην προβολή αποτελέσματος του δικτύου ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονταν με 302 έδρες σε σύνολο 606 -δηλαδή με μόλις δύο έδρες πριν από την απόλυτη πλειοψηφία.

22.26 Με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το ARD, η εικόνα έχει ως εξής: Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU): 41,8 %, Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 25,5 %, Φιλελεύθεροι (FDP): 4,7 %, Πράσινοι (Grüne): 8,4%, Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke): 8,5%, Kόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία: 4,9 %.

21.55 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ συνεχάρη την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές.

21.48 Τα αποτελέσματα στο κρατίδιο της Έσσης, όπου διεξήχθησαν τοπικές εκλογές παράλληλα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, παραμένουν ασαφή.

21.25 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Γερμανίδα καγκελάριος απέχει δύο έδρες από το να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

21.24 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τη νίκη του κόμματός της στις ομοσπονδιακές εκλογές.

21.12 Ο Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι είναι νωρίς για προβλέψεις σχετικά με το αν θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.

20.54 Μόλις 4,5% φθάνει το ποσοστό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σύμφωνα με το ZDF, ενώ το ARD είναι πιο γενναιόδωρο, τους δίνει 4,7%. Ούτως ή άλλως το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα σημαίνει ότι το FDP μένει εκτός της Μπούντεσταγκ.

20.26 Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις εκλογές, με 42% των ψήφων και βρίσκονται πολύ κοντά -χωρίς όμως να την εξασφαλίζουν προς το παρόν- στην απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Αυτό προκύπτει από τα exit poll που μετέδωσαν τα δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, τα ARD και ZDF.

20.02 Δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, τόνισε, αλλά είναι καλύτερο το ποσοστό από αυτό του 2009, τόνισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ.

19.56 Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε όσους την ψήφισαν και τη στήριξαν. «Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», δήλωσε χαμογελώντας η Γερμανίδα καγκελάριος, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της

19.50 Στο 42,1% βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, σύμφωνα με την τελευταία από τις επίσημες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι ίδιες εκτιμήσεις δίνουν στους Φιλελεύθερους 4,7%, στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 25,8%, στους Πράσινους 8,1%, στην Αριστερά 8,2% και στην Εναλλακτική για την Γερμανία 4,9%.


19.00 Οι κάλπες στη Γερμανία έκλεισαν και τα πρώτα exit poll δείχνουν πως ο συνασπισμός της Μέρκελ, CDU/CSU παίρνει 42% και οι Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ 26%.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν μπαίνουν καν στη Βουλή με το ποσοστό που φέρονται να παίρνουν 4,7%, δηλαδή 9,9 μονάδες κάτω από την προηγούμενη τετραετία. Οπότε απόψε αναμένεται να ακολουθήσει μάχη για το ποιος τελικά θα μπει στη Βουλή. Μειωμένο ποσοστό παίρνει και η Αριστερά 8,5%, ενώ οι Πράσινοι το 8%.

Η κατανομή των εδρών στην Μπούντεσταγκ σύμφωνα με τα exit poll
Όπως δείχνουν τα exit poll ο συνασπισμός CDU/CSU-FDP ενδεχομένως να αποτελέσει παρελθόν καθώς θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσοστό για την είσοδο στη Βουλή κι αναμένεται να ακολουθήσει διευρυμένη συνεργασία.

Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD)φθάνουν το 4,9% και μένουν, σύμφωνα με την πρόβλεψη, οριακά εκτός Μπούντεσταγκ. Η συμμετοχή έφθασε το 73%.
Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τα πρώτα exit poll
Η εταιρεία Infratest-dimap διευκρινίζει ωστόσο ότι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων δεν θεωρούνται ακόμη ασφαλείς για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Real.gr
madata.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: