ΣΙΝΕ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Α. Μέρκελ: «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκ νέου την Κυριακή η θριαμβεύτρια των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία Άγγελα Μέρκελ δηλώνοντας: «Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την... εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα.

Η κ. Μέρκελ μάλιστα υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχει πει την αλήθεια στους πολίτες, η Καγκελάριος ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στην γερμανική Βουλή, ενώ, όπως σημείωσε, «με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο», το επανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο.

«Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τέθηκε κατ' επανάληψη», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι η ίδια προτιμά να τοποθετείται για τα ζητήματα που τίθενται άμεσα ενώπιόν της.

θριάμβευσε και στην εκλογική της περιφέρεια η Μέρκελ
Με ένα ποσοστό -ρεκόρ (56,2%) για την ίδια, εξελέγη η Μέρκελ και στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Αντίθετα το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει μία ψήφο για τον εκπρόσωπο κάθε μίας από τις 299 περιφέρειες της χώρας και μια δεύτερη για το κόμμα προτίμησης, είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλα ονόματα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ, η υπ. Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν (CDU), ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).να χρειαστούν την κομματική λίστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Μπούντεσταγκ.

Στο 41,5% CDU/CSU - Εκτός Βουλής οι Φιλελεύθεροι
Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) λαμβάνουν 41,5% των ψήφων. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα έξιτ πολ, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Αργότερα σήμερα Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest-dimap, η κ. Μέρκελ οφείλει τη νίκη της στο γεγονός ότι κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ενώ «απέσπασε» και 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τους μέχρι τώρα συμμάχους της, FDP.

Νίκη χωρίς απόλυτη αυτοδυναμία - Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του ARD, στο 41,7% πέφτουν οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6%, στο 8,6% η Αριστερά και οι Πράσινοι στο 8,4% . Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι είναι «προφανές» ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Εν τω μεταξύ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης στις τοπικές εκλογές , οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

Όπως συνέβη και στο ομοσπονδιακό επίπεδο, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) δεν συγκέντρωσε ένα ποσοστό ψήφων ικανό να του εξασφαλίσει την είσοδό του στην τοπική βουλή της Έσσης, όπου βρίσκεται το σημαντικό τραπεζικό κέντρο της Φραγκφούρτης. Ως εκ τούτου, το FDP αναμένεται να απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή αυτή.

Αυτό ωθεί τον κρατιδιακό Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ το κόμμα του οποίου έλαβε περίπου το 39% των ψήφων, να αναζητεί νέο κυβερνητικό εταίρο.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της καγκελαρίου Μέρκελ, αναμένεται να προσεγγίσει είτε τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι αύξησαν κατά 7 μονάδες το ποσοστό τους, στο 31%, ή τους συμμάχους τους, τους Πράσινους, που αντιθέτως είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 10%.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ακόμη μία επιλογή: να σχηματίσουν μια τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο συγκέντρωσε περίπου το 6% των ψήφων στις τοπικές εκλογές. Ωστόσο, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και το Ντι Λίνκε είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό προεκλογικά.

Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, ο ηγέτης του SPD στο κρατίδιο, συμφώνησε ότι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει ένα συνασπισμό με το κόμμα Η Αριστερά, αλλά πρόσθεσε ότι η επιλογή συνεχίζει να υπάρχει «τυπικά».

Ωστόσο άφησε ανοικτό χθες εάν αυτό θα επιλέξει. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Το SPD έχει αποκλείσει στο ομοσπονδιακό επίπεδο κάθε ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το αριστερό αυτό κόμμα.

Ωστόσο οι αποκαλούμενοι «κοκκινοκόκκινοι» συνασπισμοί αποδείχθηκαν λειτουργικοί σε ορισμένες από τις χώρες της πρώην ανατολικής Γερμανίας, αν και ουδέποτε δοκιμάστηκαν σε κάποιο από τα κρατίδια της άλλοτε δυτικής Γερμανίας.

Το κρατίδιο αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Μέρκελ λόγω της βαρύτητάς του σε ό,τι αφορά την νομοθετική διαδικασία, καθώς έχει τέσσερις έδρες στην Μπούντεσρατ, την άνω βουλή—επί συνόλου 69. Εάν χάσει εντελώς το κρατίδιο, αυτό θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερο για την Μέρκελ να συνεργαστεί με το σώμα, στο οποίο κυριαρχούν το SPD και οι Πράσινοι.
tragiko.net
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: