ΣΙΝΕ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Με την αγωνία των Ρίχτερ ξενυχτούν οι κάτοικοι της Φθιώτιδας - Zημιές σε σπίτια!!!

Περίπου στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Αθήνας αλλά και το... σεισμολογικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 18:02.

Είκοσι λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση αυτή σημειώθηκε στις 17:42 και εντοπίζεται στην περιοχή οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ελάτειας στη Φθιώτιδα.

Και οι δύο σεισμοί, που χαρακτηρίζονται επιφανειακοί, είχαν επίκεντρο την ίδια περιοχή με απόσταση 120χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου είχε σημειωθεί από τον ίδιο εστιακό χώρο ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας πολύ σημαντικές ζημιές σε περισσότερα από 500 σπίτια.

Η μεγάλη ανησυχία των σεισμολόγων και των τοπικών αρχών είναι η συμπεριφορά των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές στον προηγούμενο ισχυρό σεισμό των 5,1 Ριχτέρ του Αυγούστου. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξουν τα ήδη επιβαρυμένα σπίτια νέες σεισμικές δονήσεις και πως θα συμπεριφερθούν οι φέροντες οργανισμοί σε τυχόν νέες δονήσεις, επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφειάρχη Φθιώτιδας, Θωμά Στάικο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο διαβεβαίωσε ότι οι «δίδυμες» δονήσεις των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, είναι μετασεισμοί του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ της 12ης Αυγούστου.

Σήμερα οι υπηρεσίες της περιφέρειας αρκέστηκαν σε έναν πρώτο ταχύ οπτικό έλεγχο και από αύριο, Τρίτη, θα αποσταλούν μικτά κλιμάκια του ΟΑΣΠ και της Περιφέρειας για να ελέγξουν πόρτα-πόρτα τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τυχόν ζημιές σε κατοικίες.

Και νέες ζημιές σε σπίτια - Σε ξενοδοχεία θα καταλύσουν οι κάτοικοι

Τρομοκρατημένος είναι ο κόσμος στην περιοχή Ρεγγίνι από τα Ρίχτερ που ταρακούνησαν την περιοχή, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων Ταξιάρχης Φακίρης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια, αλλά και στην εκκλησία της περιοχής.

Ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελείωσαν τα τραυματισμένα σπίτια». Ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους συγχωριανούς του, ώστε να βρεθεί μέρος να καταλύσουν σήμερα όσοι δεν επιθυμούν να μπουν στα σπίτια τους.

Ήδη, στο γειτονικό Ρεγγίνι ο δήμος συντάσσει λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο, καθώς στην περιοχή βρέχει. Πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερα από 20 άτομα έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να μείνουν σήμερα τη νύχτα σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα.

Παπαζάχος: Μείνετε έξω από τα επιβαρυμένα σπίτια
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει ότι πολίτες και επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί γιατί «η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων» και η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: