ΣΙΝΕ

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Εξεράγη το ηφαίστειο της Αίτνας. «Τρέμει» η Σικελία. Επιβλητικό βίντεο

Το υψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα, εξερράγη το Σάββατο, εκτοξεύοντας λάβα και στέλνοντας καπνό και στάχτη πάνω από τη Σικελία αλλά...
ευτυχώς παρά την έκρηξη, δεν χρειάστηκε εκκένωση ορεινών χωριών, ούτε υπήρξε ιδιαίτερη αναταραχή, πέρα από το προσωρινό κλείσιμο του εναερίου χώρου πάνω από τη Σικελία, σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Κατάνια.

Η Αίτνα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον Βεζούβιο.

Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας, στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή δραστηριότητα, με την τελευταία του μεγάλη έκρηξη να λαμβάνει χώρα το 1992. Της έκρηξης του Σαββάτου είχαν προηγηθεί υπόγειες σεισμικές δονήσεις.
Δείτε το βίντεο όταν εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας:


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: