ΣΙΝΕ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τέλος εποχής για τον ιστορικό "Αγαπητό"! Από τα ροδίνια του 1944 στο πικρό φινάλε

Σε πτώχευση κήρυξε την εταιρεία "Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ" το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για μια από τις πιο "γλυκιές" αλυσίδες του κλάδου της...
εστίασης στην πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο απέρριψε ως προς το ένα σκέλος του (αυτό της ανασυγκρότησης) το αίτημα της εταιρείας περί υπαγωγής στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007). Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μπορεί να ασκήσει έφεση εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, ενώ σημειώνεται ότι οι μέτοχοι δεν απαλλάσσονται απ' τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως περιγράφεται στην αίτηση της «Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ» προς το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (στη διάθεση του seleo.gr) την τελευταία 4ετία τα έσοδά της είχαν μειωθεί κατά 47%. Συγκεκριμένα, το 2008 είχε τζίρο 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων και υπηρεσιών catering οφείλει μισθούς στους εργαζόμενους, ενώ, όπως αναφέρεται στην αίτηση πτώχευσης, οι συνολικές οφειλές της ανέρχονται στα 10,6 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών 4,5 σε τράπεζες, 1,8 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 650.000 ευρώ στην Εφορία.

Από το 1944
Τον Δεκέμβριο του 1944 ο ζαχαροπλάστης Αγαπητός Βαλογιώργος είχε μόλις ανοίξει το κατάστημά του στην οδό Τσιμισκή και αναζητούσε το γλυκό, που θα έκανε το ζαχαροπλαστείο του να ξεχωρίζει. Πήρε λίγη αμυγδαλόπαστα, τη γέμισε με κρέμα σαντιγί και ονόμασε τα γλυκά που έφτιαξε, "ροδίνια". Ήταν η πρώτη επιτυχία ενός θρυλικού ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, μιας οικογενειακής επιχείρησης τριών γενεών, η οποία διήνυσε επτά δεκαετίες επιτυχημένης πορείας.

Προτού αρχίσει να γλυκαίνει τη Θεσσαλονίκη με τα ονομαστά ροδίνια του, ο παππούς Βαλογιώργος είχε μάθει τα μυστικά της ζαχαροπλαστικής στο επίσης θρυλικό ζαχαροπλαστείο του Φλόκα. Το 1944 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και με τη βοήθεια χρηματοδότησης 30 χρυσών λιρών, άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην αρχή της Τσιμισκή. Ο Βαλογιώργος απέκτησε δυο κόρες και δυο γιους και όλοι εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, που σήμερα διοικείται από τον συνονόματο εγγονό του, Αγαπητό.

Στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου προστέθηκαν με τα χρόνια πολλά γλυκά και υπήρχαν πελάτες, οι οποίοι έμπαιναν στο κατάστημα για να αγοράσουν ειδικά τα σιροπιαστά του, τους γνωστούς μπαμπάδες, τα καζάν-ντιπί και τις ξακουστές τούρτες Μαρκησία και Ευφροσύνη. Στον κατάλογο του «Αγαπητού» έφτασαν να υπάρχουν τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 500 είδη γλυκών και εδεσμάτων, ενώ η επιχείρηση παρείχε και υπηρεσίες catering.

Πλέον, το όνομα "Αγαπητός" στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται μόνο στο κατάστημα της Παύλου Μελά 6, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την "Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ".

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εν λόγω ζαχαροπλαστείου, με τον διακριτικό τίτλο "Αγαπητός 'Αριστον" (ιδιοκτησία συγγενών του ιδρυτή Αγαπητού), το συγκεκριμένο κατάστημα έχει διαχωριστεί νομικά και οριστικά από τα υπόλοιπα καταστήματα, που έχουν ως διακριτικό τίτλο το "Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε".

seleo.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: