ΣΙΝΕ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικο δώρο οι 4 νέες συμβάσεις για τους παγωμένους αυτοκινητόδρομους

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι 4 αυτοκινητόδρομοι που βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τον περασμένο μήνα (αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) και αναμένεται να πάρουν τις τελικές εγκρίσεις και να υπογραφούν...
από τον υπουργό Ανάπτυξης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργολάβοι (τα σχήματα) έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους, οι ελληνικές τράπεζες θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση των έργων, εκτός από εκείνο που συμμετέχει ήδη η EIB, και το Δημόσιο θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, μετατρέποντας τις συμβάσεις παραχώρησης σε δημόσια έργα ή παρέχοντας εγγυήσεις κάνοντας χρήση κοινοτικών κονδυλίων.

Βέβαια εκτός παραμένουν κάποια τμήματα, που δεν εξασφαλίζεται η διακίνηση αυτοκινήτων και εμπορευμάτων καθώς και όλα τα έργα της Αττικής (κάθετοι άξονες, παράκαμψη ΠΑΘΕ, σήραγγα Σαλαμίνας κλπ.)

Τα έργα αυτά στην καλύτερη περίπτωση, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι αφορούν την… επόμενη γενιά των Αθηναίων. Για το σκοπό αυτό άλλωστε δεν περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση του Ρυθμιστικού της Αθήνας.

Ένα επιπλέον σημείο, που αφορά τα διόδια είναι η συμφωνία για τιμολόγηση ανά χιλιόμετρο και με μεγάλη πιθανότητα η συγκέντρωση της διαχείρισης των έργων σε ένα φορέα (ιδιωτικό), με μια κάρτα στην οποία ο αυτοκινητιστής θα «φορτώνει» διαδρομές.

Ήδη ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να υπογραφούν οι οριστικές συμφωνίες χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση των τεσσάρων οδικών αξόνων της χώρας. Στην συνέχεια οι συμβάσεις ως σχέδια νόμου μαζί με την αιτιολογική έκθεση θα πάρουν τον δρόμο για την επιτροπή της Βουλής στην οποία αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν περί τα μέσα Δεκέμβρη.

Οι τέσσερις συμβάσεις αφορούν:
Ολυμπία Οδός (οδικός άξονας Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσάκωνα (Μεσσηνία). Αρχικά το έργο θα κατασκευαστεί μέχρι την Πάτρα. Το υπόλοιπο τμήμα το Δημόσιο έχει μέχρι το 2018 να αποφασίσει με ποιό τρόπο θα το πραγματοποιήσει για να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αποζημιώσεις προς τον παραχωρησιούχο. Το πιθανότερο σενάριο είναι το τμήμα μετά την Πάτρα να πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο. Το κατασκευαστικό αντικείμενο θα εκμεταλλευτεί το δημόσιο, ενώ θα δώσει στον παραχωρησιούχο την συντήρηση του τμήματος αυτού.

Ιόνια οδός (οδικός άξονας Αντίρριο-Ιωάννινα) -Νέα οδός (τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφειας Φθιώτιδας). Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Οδός ανήκει στην παραχώρηση της Ιόνιας Οδού, καθώς πρόκειται για το χρυσοφόρο τμήμα των εθνικών μας δρόμων και θα υποστηρίξει την χρηματοδότηση της «ζημιογόνου» Ιόνιας Οδού.

Ε65. Ο οδικός άξονας Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία (κοντά στα Γρεβενά με τα τμήματα Λαμίας – Ξυνιάδας και Τρικάλων – Παναγιάς να δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα.). Θα εκμεταλλεύεται επίσης το οδικό τμήμα του Μαλιακού Σκάρφεια-Ράχες Φθιώτιδας.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (ο οδικός άξονας Ράχες Φθιώτιδας – Κλειδί Ημαθίας. Περιλαμβάνει τα μεγάλα έργα παράκαμψης των Τεμπών και του Πλαταμώνα). 

agriniopress.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: