ΣΙΝΕ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Φοροφυγάς ο Γιάννος Παπαντωνίου - Για κακούργημα θα διωχθεί η σύζυγός του

Ο οικονομικός και φορολογικός έλεγχος που διενήργησε το ΣΔΟΕ για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου αποκάλυψε φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα... 3 εκατομμύρια ευρώ από το 2000 ως το 2010.
Η έρευνα διενεργήθηκε μετά από εντολή της επίκουρης εισαγγελέα διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, η οποία αφού μελέτησε το πόρισμα του ΣΔΟΕ, κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Εισαγγελικές πηγές επισήμαιναν, πως παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυψε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν θα διωχθούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000.

Ωστόσο, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα για την άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) από το 2005 και μετά που άλλαξε ο σχετικός νόμος.

Οι ποινικές διώξεις θα ασκηθούν, λόγω αρμοδιότητος, από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, μετά την διοικητική ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου από την αρμόδια ΔΟΥ.

Τι διαπίστωσε ο έλεγχος

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου ζούσε ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζε.

Για τις φορολογικές αρχές οι πηγές αυτών των εσόδων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες. Πηγές του ΣΔΟΕ τόνιζαν, ότι ενδεχομένως να υπάρξει απάντηση για τις πηγές των εσόδων από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός.

Μάλιστα, πρόσθεταν στελέχη του ΣΔΟΕ ήδη έχουν απαντηθεί σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

directNEWS.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: