ΣΙΝΕ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ουρές τέλος, ηλεκτρονική η έκδοση οικοδομικών αδειών

Μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών και δραστικό περιορισμό της φυσικής παρουσίας των πολιτών στις πολεοδομίες της χώρας με σκοπό την ...
αποφυγή φαινομένων αδιαφάνειας και οικονομικών δοσοληψιών φέρνει η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών που ξεκινά το Τεχνικό Επιμελητήριο με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Στα πρότυπα της υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα, σύντομα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι μηχανικοί κατ΄ εντολή των πελατών τους θα μπορούν να υποβάλλουν τις μελέτες και να διαχειρίζονται από το γραφείο τους όλο το φάκελο ενός πελάτη. Η πολεοδομία θα ελέγχει δικτυακά τα στοιχεία, τη θέση του ακινήτου στο χάρτη και θα χορηγεί την έγκρισή της ή θα κάνει τις παρατηρήσεις της. Όλη η διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και θα διέπεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εκείνο που χρειάζονται οι μηχανικοί είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία σύνδεση στο Ιντερνετ και τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τα αυθαίρετα.

Με το νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών, το ΥΠΕΚΑ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και την ηλεκτρονική έκδοση αδειών και το σχετικό τεχνικό δελτίο κατατέθηκε στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία είναι ο δικαιούχος του έργου, χρηματοδοτώντας το από τα κονδύλια για την ψηφιακή σύγκλιση.

Το κόστος του έργου θα ανέλθει συνολικά στα 3 εκ. ευρώ και θα φέρει πολλαπλά οφέλη στις συναλλαγές των πολιτών με τις πολεοδομίες. Μεταξύ αυτών είναι ο έλεγχος των υπηρεσιών ως προς τους χρόνους απόκρισης των υπηρεσιών, ο καλύτερος προγραμματισμός των εργασιών και η ηλεκτρονική καταγραφή των παρατηρήσεων ενισχύοντας την διαφάνεια. Το σύστημα θα δοκιμαστεί πιλοτικά με τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρίστο Σπίρτζη έχουν γίνει συζητήσεις για να εφαρμοστεί και στο δήμο Κομοτηνής. Διαφορετική προσέγγιση για την δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος διατυπώνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θεωρούν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πρέπει να επεκταθούν πέραν των μεγάλων αστικών κέντρων που είναι κυρίως ακίνητα εντός σχεδίου. Στο ΥΠΕΚΑ προκρίνουν στο σύστημα να μπει μία πολεοδομία από νησιωτικό χώρο αλλά και μία ημιαστική περιοχή ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και για εκτός σχεδίου δόμηση. Όπως αναφέρουν οι περιοχές αυτές έχουν διαφορετικά δικαιολογητικά στην έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και ξεχωριστές διαδικασίες με τα συμβούλια αρχιτεκτονικής, οι οποίες πρέπει να "τεσταριστούν" στο σύστημα.

newmoney.gr
seleo.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: