ΣΙΝΕ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά...

Ο Μιχάλης Τσόχος με αφορμή το πραγματικό παραμύθι της 10χρονης Χρυσάνθης, “Ονειρομηχανή της Αγάπης”, που κάνει το γύρο της Ελλάδας, απαντάει στην ερώτηση του 13χρονου Δημήτρη για το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ που έρχεται...
Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι μου μιλούν για την ιστορία της μικρής Χρυσάνθης Ανδριανάκη από την Κρήτη. Η 10χρονη Χρυσάνθη έγραψε ένα παραμύθι 23 σελίδων με τίτλο “Ονειρομηχανή της Αγάπης”, αναφερόμενη στην αποξένωση των παιδιών που είναι κλεισμένα στο σπίτι μπροστά από έναν υπολογιστή ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και την ανάγκη δημιουργίας ενός διαφορετικού κόσμου.

Η Χρυσάνθη για να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το παράπονό της έγραψε το δικό της παραμύθι με ήρωες τρία παιδιά της τετάρτης δημοτικού (δύο αγοράκια και ένα κοριτσάκι) που την ώρα που παίζουν συναντούν μία ονειρομηχανή. Μπαίνουν μέσα σε αυτήν κι' όταν βγαίνουν μας εξιστορούν πώς θα ήταν ο κόσμος με βάση το όνειρο που είδαν.

Μία υπέροχη παιδική ιστορία, ένα αληθινό παραμύθι που περιγράφει την μοναξιά των παιδιών (η Χρυσάνθη είναι μοναχοπαίδι) και κυρίως την ανάγκη τους να μεγαλώσουν σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο. Η μικρή Χρυσάνθη έγραψε το παραμύθι τον περασμένο Αύγουστο όταν είχε πολύ ελεύθερο χρόνο, επειδή η μητέρα της Ελένη δούλευε αρκετές ώρες εκείνο το διάστημα και η ίδια δεν είχε σχολείο.

Το παραμύθι στην αρχή εντυπωσίασε τους φίλους και τους δασκάλους της Χρυσάνθης και στη συνέχεια από στόμα σε στόμα και από χέρι σε χέρι έφτασε να γίνει αντικείμενο συζήτησης σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες.

Η ιστορία ομολογώ ότι με άφησε άναυδο, έστω κι' αν έχω μάθει πλέον να μην μένω άναυδος ότι κι' αν ακούω από τα παιδιά, τα οποία ώρες ώρες έχουν πολύ μεγαλύτερη αντίληψη από όλους μας. Με αφορμή λοιπόν μία ερώτηση ενός παιδιού (13 ετών) στο facebook, του μικρού Δημήτρη, αποφάσισα να μπω κι' εγώ στην “Ονειρομηχανή” της Χρυσάνθης και να σας διηγηθώ τι ακριβώς είδα μέσα σε αυτή. Ετσι θα μπορέσω να απαντήσω και στον μικρό Δημήτρη. Δεν θα σας γράψω τώρα την ερώτηση του Δημήτρη, θα την αφήσω για το τέλος...

“Ξύπνησα χθες το πρωί λίγο μετά τις 8 όπως κάθε μέρα, λόγω της ραδιοφωνικής εκπομπής που έχω στις 10. Το τηλέφωνο μου χτύπησε λίγο αργότερα και ήταν ο αρχισυντάκτης της εκπομπής. “Ελα λίγο νωρίτερα έχουμε θέμα. Υπάρχει συνάντηση Μαρινάκη – Σαββίδη σε λίγη ώρα, το ντέρμπι πάει για αναβολή” μου είπε ο Σωτήρης.

Ηπια μόλις δύο γουλιές από τον καφέ μου και αναχώρησα βιαστικά. Ποιός ξέρει τι θα έχει γίνει πάλι, η αστυνομία, ο φόβος των επεισοδίων, όλα αυτά τα γνωστά τα κλασικά τα ελληνικά...” υπέθεσα.

Εφτασα στο σταθμό όταν ο Σωτήρης μου εξήγησε ότι το ντέρμπι πήγαινε για αναβολή για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που φανταζόμουν.

Ο Μαρινάκης με τον Σαββίδη είχαν ραντεβού για να ζητήσουν από κοινού την αναβολή του ντέρμπι μετά από σχετικό κοινό αίτημα των Ελλήνων διεθνών ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων.

Ολοι οι παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ που είναι συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα συνέταξαν μία κοινή επιστολή προς τους δύο ιδιοκτήτες και προέδρους των συλλόγων τους και την κοινοποίησαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Σούπερ Λίγκα, ΕΠΟ, κ.τ.λ.π) και στην συνέχεια την έδωσαν στην δημοσιότητα.

Με αυτή την επιστολή τους ζητούσαν την αναβολή του ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ. Ο λόγος η καλύτερη προετοιμασία τους τέσσερις ημέρες πριν τον αγώνα της χρονιάς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στην Ρουμανία για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Μάλιστα στην επιστολή τους οι διεθνείς ποδοσφαιριστές έγραφαν. “Το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ είναι ένα πάρα πολύ καθοριστικό ματς για την εξέλιξη του πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων κορυφής, το αποτέλεσμα του οποίο είναι πιθανό να παίξει σημαντικό ρόλο. Προτείνουμε λοιπόν από κοινού τη μετάθεσή του σε μία άλλη ημερομηνία, λόγω της καθοριστικής αναμέτρησης της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την Ρουμανιά την ερχόμενη Παρασκευή για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ μεγάλο ματς στο οποίο θα τα δώσουμε όλα με κίνδυνο ακόμη και τον τραυματισμό μας και βέβαια την καταπόνησή μας τέσσερις μόλις μέρες πριν το ματς με τη Ρουμανία. Ως εκ τούτου, ζητάμε την αναβολή και μετάθεση του αγώνα σε άλλη ημερομηνία προκειμένου να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για το μεγάλο ματς με την Ρουμανία από το οποίο θα κριθεί η πρόκρισή μας στο Μουντιάλ. Μία πρόκριση που είναι πολύ σημαντική και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ που θα έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη και φυσικά την δυνατότητα να δουν αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές τους να αγωνίζονται στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου”.

Η επιστολή που έστειλαν οι παίκτες σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έβρισκε απόλυτα σύμφωνους τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη που είχαν προγραμματίσει συνάντηση και με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να οδηγήσουν το ντέρμπι σε αναβολή και μετάθεσή του σε άλλη ημερομηνία. Αλλωστε πέρα από την καταπόνηση και τον όποιο τραυματισμό, υπήρχε και ο κίνδυνος κάποιας στιγμιαίας έντασης μέσα στο ματς, κάποιας παρεξήγησης μεταξύ των παικτών που την επομένη το πρωί θα μαζεύονταν στην Εθνική ομάδα για να παίξουν τον αγώνα της χρονιάς.

Η συνάντηση όντως έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και λίγες ώρες αργότερα οι δύο πρόεδροι μαζί με τους υπόλοιπους φορείς ανακοίνωσαν και επίσημα την μετάθεση του ματς, προκειμένου η Εθνική ομάδα να μπορέσει να προετοιμαστεί καλύτερα για τον αγώνα της χρονιάς με την Ρουμανία. Η απόφαση ενθουσίασε τόσο πολύ τον ελληνικό Τύπο, τους φιλάθλους στην Ελλάδα αλλά κυρίως τους παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ που είναι συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα και φυσικά τον ομοσπονδιακό τεχνικό Φερνάντο Σάντος και η επίδραση στην ψυχολογία όλων ήταν τέτοια που η Εθνική Ελλάδας στο Καραϊσκάκη στο πρώτο ματς κόντρα στους Ρουμάνος νίκησε με 3-0 και επί της ουσίας εξασφάλισε την πρόκρισή της. Τρεις μέρες αργότερα αυτή επιβεβαιώθηκε στο Βουκουρέστι...

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε κερδίσει μία τεράστια πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά κι' ένα σημαντικό κομμάτι από την χαμένη αξιοπιστία του. Με μία τόσο εύκολη, τόσο απλή, τόσο ανέξοδη απόφαση...”.

Δυστυχώς, μετά από λίγο βγήκα από την “Ονειρομηχανή” και επέστρεψα στην πραγματικότητα. Και όντας σε αυτήν, Δημήτρη ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω σε αυτό που με ρώτησες. “Κύριε Μιχάλη δεν θα ήταν πολύ ωραίο να αναβληθεί το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ προκειμένου οι Ελληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές να προετοιμαστούν καλύτερα για τα καθοριστικά ματς με την Εθνική Ρουμανίας;”.

Πώς το λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος; “Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά...”
gazzetta.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: