ΣΙΝΕ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Στόλεν: Το γερμανικό, χριστουγεννιάτικο κέικ!!! (Συνταγή)



Το στόλεν, παραδοσιακό γλυκό της Γερμανίας, με ιδιαίτερη προέλευση τη Δρέσδη, κάθε χρόνο έχει το κορίτσι του. Οι πολίτες ψηφίζουν μια «γλυκιά κοπέλα» για να προωθεί τις πωλήσεις τού στόλεν στο εξωτερικό.

Παρασκευή του Στόλεν


Ένα διαφορετικό κέικ που διογκώνεται με μαγιά, οπότε και χρησιμοποιείται δυνατό αλεύρι. Όσο πιο πολύ μένει, τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Γι'αυτό οι Γερμανοί φροντίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη μέρα των Χριστουγέννων.

Υλικά
260 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
300 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 κρόκους αυγών
140 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γρ. ποικιλία αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα.
40 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. άχνη

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Σκεπάζουμε με καθαρή νωπή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, να φουσκώσει.

Στο μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 950 γρ. αλεύρου, τους κρόκους, το βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει. 
Ζυμώνουμε με ειδικό εξάρτημα του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά. 
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με νωπή καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και διπλασιαστεί ο όγκος του. 

Ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς και πιέζουμε τη ζύμη, ώστε να γίνει ένας δίσκος πάχους 2 εκατοστών. 
Διπλώνουμε το δίσκο στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 55-65 λεπτά. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε την άχνη με τα μπαχαρικά και μόλις βγάλουμε ζεστό το κέικ από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με το μείγμα άχνης και των μπαχαρικών που κάναμε στο μπολάκι. Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να καθίσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδας (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα) πριν τα καταναλώσουμε. 

Αν έχετε υπομονή, κρατήστε τα αποθηκευμένα ακόμα και 6 εβδομάδες. Είναι πεντανόστιμα!

news.yahoo.com

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: