ΣΙΝΕ

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Λώρενς της Αραβίας, Πήτερ Ο” Τουλ

Σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο διάσημος ηθοποιός Πήτερ Ο” Τουλ. Ο ηθοποιός που έγινε παγκοσμίως γνωστός από την ταινία...
ο Λόρενς της Αραβίας του Ντείβιντ Λιν και είχε καταφέρει να θεραπευτεί από καρκίνο του στομάχου τη δεκαετία απεβίωσε καθώς υπέφερε από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Πήτερ Σέιμους Λόρκαν Ο” Τουλ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1932 και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Όταν τελείωσε το σχολείο, άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευόμενος δημοσιογράφος και φωτογράφος στην εφημερίδα Yorkshire Evening Post, έως ότου κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ως σηματωρός.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως θεατρικός ηθοποιός ερμηνεύοντας έργα του Σέξπηρ, του Θερβάντες και του Μπέκετ ενώ πρωταγωνίστησε ως Άμλετ στην ομώνυμη μεταφορά του Σεξπιρικού δράματος σε σκηνοθεσία Λόρενς Ολίβιε. Αν και αφιέρωνε πολύ χρόνο στο θέατρο, όπου ήταν καταξιωμένος σαιξπηρικός ηθοποιός, μετά τον Λόρενς γύρισε πολλές ακόμη ταινίες, όπως «Το λιοντάρι του χειμώνα», το «Αντίο κύριε Τσιπς», την «Άρχουσα τάξη»,τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» και την «Τυχερή μου χρονιά».

Στην καριέρα του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα Βραβείο Έμμυ και ένα Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ το 2003 για το συνολικό του έργο. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο στέλνοντας μια επιστολή στην Ακαδημία με την οποία τόνιζε πως είναι ακόμα πολύ νέος και ελπίζει να παραλάβει ένα βραβείο Όσκαρ για κάποια μελλοντική του ερμηνεία. Τελικά συμφώνησε να εμφανιστεί στην τελετή και να δεχθεί το τιμητικό του Όσκαρ, το οποίο του. Το 1987 ο Πήτερ Ο” Τούλ αρνήθηκε τον τίτλο του ιππότη του Βρετανικού Στέμματος.

Οι καταχρήσεις -αφού ήταν γνωστό ότι έπινε και κάπνιζε πολύ- επιβάρυναν την υγεία του και τη δεκαετία του ’70 έφτασε κοντά στο θάνατο και του αφαιρέθηκε μεγάλο μέρος του στομάχου καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του απέκτησε τρία παιδιά, δύο κόρες από το γάμο του με την ηθοποιό Σίαν Φίλιπς και ένα γιο από το γάμο του με την Κάρεν Μπράουν.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για τον θάνατο του Ο” Τουλ. «Η Ιρλανδία και όλος ο κόσμος έχασαν έναν από τους γίγαντες του κινηματογράφου και του θεάτρου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: