ΣΙΝΕ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Εσείς ξέρετε τι είναι το FOMO που έχει κατακλύσει τη σύγχρονη κοινωνία;

Σας έχει τύχει ποτέ να κατακλύζεστε από φόβο και στρες αν δε συμμετέχετε στις κοινωνικές εξελίξεις; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε...
αντιμετωπίζετε FOMO.
Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά "Fear of Missing Out" και χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φόβο που αισθανόμαστε σκεπτόμενοι ότι θα χάσουμε κάποια μορφή κοινωνικής εκδήλωσης.

Τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως πυροδοτούν και καλλιεργούν το FOMO, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Ερευνητές σχεδίασαν μάλιστα ένα "FOMO τεστ" που περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως "Πόσο συχνά κοιτάς τη σελίδα σου στο Facebook;" και "Πόσο ανησυχείς όταν οι φίλοι σου διασκεδάζουν χωρίς εσένα;".

Αυτός ο φόβος σχετίζεται συχνά με την αντίληψη της κοινωνικής θέσης του ατόμου, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει το στρες και τα αισθήματα κατωτερότητας. Μερικά άτομα μάλιστα φοβούνται όταν αποκλείονται και από δυσάρεστα συμβάντα.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις ηλικίες 18 με 33. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έδειξε ότι περίπου το 65% των συμμετεχόντων έχει βιώσει αυτό το φόβο.

Έρευνες δείχνουν ότι το FOMO επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία. Ο συνεχής φόβος της κοινωνικής απομόνωσης οδηγεί στο άγχος και την κατάθλιψη, ενώ στις πιο ακραίες περιπτώσεις οι ανασφάλειες συμβάλλουν στην εκδήλωση βίας.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το FOMO βρίσκεται πίσω από την τεράστια επιτυχία των κοινωνικών δικτύων και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που συμβάλλει στη θετική κινητοποίηση του ατόμου να αναπτύξει υγιείς κοινωνικούς δεσμούς.

omg.yahoo.com

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: