ΣΙΝΕ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση – «Ψάχνει» 115 εκατ. ευρώ για να δώσει πίσω στους ενστόλους

Μπροστά στον «Γολγοθά» της επιστροφής περίπου 115 εκατ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις...
περικοπές που προέβλεπε το Μνημόνιο ΙΙΙ. Έτσι υπάρχει περίπτωση το οικονομικό επιτελείο να «ψάξει» χρήματα για να τα δώσει μέχρι μέσα στον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τους νομικούς συμβούλους να εξετάσουν τρόπους να αναστείλουν αυτή την απόφαση ωστόσο όπως δημοσιεύει το real.gr, προς το παρών κρατούν χαμηλούς τόνους περιμένοντας...

την καθαρογραφή της με οικονομικό παράγοντα της κυβέρνησης να δηλώνει: «Δεν μπορούμε να πούμε προς το παρών τίποτα ακόμα» δείχνοντας τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από χθες το απόγευμα που έγινε γνωστό ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (που έγιναν σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και ανοίγει παράθυρα για μελλοντικές διεκδικήσεις.

Ο Ν. 4093/2012 προέβλεπε συνολική και οριζόντια μείωση 113 εκατ. ευρώ στους μισθούς των ένστολων το 2013 , ενώ υπουργική απόφαση που εξεδόθη στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου επέβαλε την τμηματική αναδρομική από τη 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.
Ο Ν. 4093/2012, για τον οποίο οι Σύμβουλοι Επικρατείας σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν πως έχει τα συνταγματικά προβλήματα προέβλεπε περικοπές σε βασικούς μισθούς, στο επίδομα εξομάλυνσης, στο επίδομα ειδικής απασχόλησης, στο επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης, στα έξοδα παράστασης, στο επίδομα ευθύνης διοίκησης, στο επίδομα ειδικών συνθηκών, στο νυχτερινό, κ.α..

Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει:

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος),
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και
Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι μισθολογικές παροχές των ένστολων πριν και μετά το Ν. Ν. 4093/2012 έχουν ως εξής:
greki-gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: