ΣΙΝΕ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η βλακεία ανίκητη, η υποκρισία και το νταηλίκι, αθάνατα!

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
Μια φωτογραφία δυο παικτών της Κ20 της Ξάνθης με τον Ντάνιελ Πράνιτς ανάμεσά τους, η οποία αναρτήθηκε στο facebook και συνοδεύτηκε από...
κάποιο εγκωμιαστικό σχόλιο για τον κροάτη μέσο του Παναθηναϊκό, ήταν αρκετή για να προκαλέσει...αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωστρεφές οικοδόμημα της Skoda.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη φωτογραφία που απαθανάτισαν παλιότερα τα παιδιά, αναπαρήγαγε ο σύνδεσμος οπαδών XanthiFans, κρύβοντας μεν τα πρόσωπα των νεαρών, αλλά... κατακεραυνόντας τους για αυτήν την επιλογή τους, εξαπολύοντας φαρμακερά βέλη και στους προπονητές και τη διοίκηση της ομάδας.

Συγκεκριμένα έγραψαν οι XanthiFans:
"Καλό θα είναι να προσέχουν οι νεαροί παίκτες της Κ-20 και των ακαδημιών, να μάθουν ότι ανήκουν σε μια μεγάλη ομάδα την Ξ Α Ν Θ Η και είναι τιμή τους αυτό και θα πρέπει να το σέβονται. Οι προπονητές τους και οι διοικούντες καλό θα είναι να τους το μάθουν, αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη".
Όπως ήταν φυσιολογικό, η κυριακάτικη (19/1) ανακοίνωση των XanthiFans προκάλεσε αναστάτωση. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ίδιος σύνδεσμος το μεσημέρι της Δευτέρας προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:
"Επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας των Κ-20, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Η ανακοίνωση μας δεν έχει σκοπό την τρομοκράτηση και ούτε την οποιαδήποτε τιμωρία των παιχτών. Αναγνωρίζουμε το νεαρό της ηλικίας τους καθώς επίσης ότι δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα το διάστημα που είναι στην ομάδα και ότι ο ένας μάλιστα είναι και αρχηγός της. Απλά πρέπει όλοι μας (διοίκηση, προπονητές, ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι) να καταλάβουμε πως η ΞΑΝΘΗ είναι ΜΕΓΑΛΗ ομάδα και αξίζει τον σεβασμό και την αγάπη μας".
Στην προγραμματισμένη προπόνηση της ομάδας της Δευτέρας 20/1, αρχικά έγιναν συστάσεις στους παίκτες να προσέχουν εφεξής όλες τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, το κλίμα έγινε πιο βαρύ λίγο αργότερα, καθώς οι δύο παίκτες κλήθηκαν να απολογηθούν και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiSportS, τους ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας τους με την ομάδα.

Όπως ειπώθηκε στους δυο παίκτες, η απόφαση ήρθε από πολύ ψηλά και έχει να κάνει αφενός με την διάσταση που πήρε το θέμα πανελλαδικά, πλήττοντας το κύρος της Ξάνθης και αφετέρου με παραδειγματισμό όλων των υπολοίπων. Επειδή ωστόσο περιμένουμε αν θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ΠΑΕ,δεν δημοσιοποιούμε (για την ώρα) τα ονόματα κι αναμένουμε τις εξελίξεις, καθώς το ρεπορτάζ συνεχίζει να τρέχει...

Στην ουσία, τώρα...
Τα παιδιά εκδιώχτηκαν από το σύλλογο, ως εγκληματίες πολέμου, για παραδειγματισμό των υπολοίπων!
Ο σύλλογος προκειμένου να τα έχει καλά με τους οπαδούς του, έκανε το χρέος του, και ζήτησε την κεφαλή των παιδιών επί πίνακι.
Συγχαρητήρια σε όλους εκεί στην ΠΑΕ Ξάνθη για την απονομή... δικαιοσύνης! Και σε άλλα με υγεία!

Προσωπικά, πιστεύω πως ο φασισμός μισεί τη νοημοσύνη κι ο οπαδισμός αγαπά να μισεί.
Το νιώσαμε στο πετσί μας όντες έφηβοι, και συνεχίζουμε να το αναπαράγουμε ως ενήλικες.
Δεν νομίζω να κάναμε όμως τίποτα, για ν' αλλάξουμε όλα όσα εμάς, ως παιδιά μας πλήγωσαν. Γιατί; Γιατί ΕΤΣΙ!
Κάποτε, ήταν πρέπον να υπερασπιστείς την αγαπημένη σου ομάδα με ιαχές πολέμου, με αισχρές ύβρεις εναντίον των αντιπάλων – αντιφρονούντων και φυσικά, να διατυμπανίζεις σε κάθε κουβέντα την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα της φανέλας σου, με κόστος πολλές φορές καβγάδες και ξύλο.
Λέξεις - ταμπού που καταδεικνύουν ολοφάνερα τον άρρηκτο δεσμό των δυο εννοιών - της συλλογικής φανέλας και της κάθε λογής βίας.
Είναι έννοιες συγγενικές και επικαλυπτόμενες.

Χρόνια τώρα τα γήπεδα δρουν ως εκκολαπτήρια υδροκέφαλων,κι αυτό φαίνεται πως δεν αλλάζει με κανενός είδος κρίση.
Οι Σύνδεσμοι θα συνεχίζουν ακάθεκτοι να περνούν τα δικά τους μηνύματα και να επιβάλλουν τα "θέλω" και τα "πρέπει" τους...νταηλίκι!
Ποια παιδεία, ποιο ήθος, ποιος σεβασμός, ποιος πολιτισμός και ποια ευγένεια κυκλοφορεί εκεί μέσα; Ποιοι δίνουν νόημα στην ύπαρξή τους;
Κι εγώ έχω φωνάξει σε γήπεδο, έχω διαφωνήσει και έχω υπερασπιστεί κατά περιόδους το σύλλογό μου. Οχι, όμως, ως ένδειξη ανωτερότητας!
Πρόκειται για παιχνίδι. Ακατάλληλο για φανατικούς! Ο φανατικός είναι επιζήμιος οπαδός σε όλους τους χώρους, από την πολιτική ως τα γήπεδα.
Τα έχουμε χιλιοειπωμένα όλα αυτά! Και μυαλό δεν βάζουμε!
Θα μου πείτε τί είναι η ομάδα, εκκλησία; Όχι δεν είναι και δε θα γίνει.
Αλλά σ' αυτή τη πολύπαθη χώρα που ζούμε, μοιάζει σαν να έχουμε βαλθεί άπαντες να καταστρατηγήσουμε κάθε έννοια αυθορμητισμού, ονείρου, φιλοδοξίας νέων ανθρώπων...

Τα δύο παιδιά απ' τις ακαδημίες της Ξάνθης, βγήκαν φωτογραφία με τον Πράνιτς. Και την ανέβασαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με σχόλιο "μεγάλε Πράνιτς".
Και ξαφνικά, γκρέμισε ο κόσμος γύρω τους!
Δε φόρεσαν τη φανέλα του UCK για να βάλουν αυτογκόλ στην καριέρα τους!
Δεν σήκωσαν το χέρι για να χαιρετίσουν ναζιστικά, και μετά να αλλάξουν χώρα μέχρι να ξεχαστεί η τους πράξη!

Κι όμως βρέθηκε κάποιος σύνδεσμος, να διαπομπεύσει με ΔΗΜΟΣΙΑ ανακοίνωση τα δυο αυτά παιδιά, επειδή τόλμησαν να βγουν φωτογραφία με έναν διάσημο παίκτη του Παναθηναϊκού.
Η ανακοίνωση ήταν βέβαιο πως θα κάνει το γύρω του διαδικτύου, καθώς τα πάντα αναπαράγονται ΑΚΡΙΤΑ ΚΑΙ ΑΜΑΣΗΤΑ από άλλους άσχετους πιτσιρικάδες που διαχειρίζονται πληκτρολόγια χωρίς να ξέρουν πότε να διαγράφουν και πότε να αντιγράφουν!

Τελικά το θέμα πήρε διαστάσεις και βρέθηκαν κάποιοι ανώνυμοι, κρυμμένοι κάτω από το όνομα ενός προφανώς ισχυρού Συνδέσμου, να βάλουν φρένο στη φιλοδοξία, τα όνειρα και τη χαρά αυτών των παιδιών. Χαρά επειδή είναι ποδοσφαιριστές και κατάφεραν να συναντήσουν ένα διάσημο παίκτη και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Η δικαιολογία για την κοινωνική... κατακραυγή, εντελώς αστεία.
"Η Ξάνθη είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να τη σέβονται".

Ακόμη ψάχνω να βρω που ανακάλυψαν την έλλειψη σεβασμού προς το σύλλογό τους! Πώς στην ευχή, μείωσαν το μεγαλείο της Ξάνθης βγάζοντας φωτογραφία μ' έναν ξένο παίκτη, μιας αντίπαλης ομάδας, που όμως αγωνίστηκε στην Μπάγερν και στην Εθνική Κροατίας .
Το μόνο που μειώθηκε είναι το ηθικό δύο εν δυνάμει ποδοσφαιριστών που τους ρουφιάνεψαν στεγνά... και τους έδωσαν βορά στα κοράκια του τοπικού Τύπου και στη συνέχεια στη διοίκηση.

Το άκριτο μένος των φανατικών πήρε... μπάλα, εκτός από τα δύο παιδιά και τους προπονητές τους!
Αλήθεια, γνωρίζουν εκεί στο XanthiFans πως τα παιδιά των ακαδημιών διδάσκονται ευγενή άμιλλα, fair play και ήθος;
Ξέρει κανένας Συνδεσμίτης ότι από μικρά μαθαίνουν να δίνουν το χέρι στον αντίπαλο και να ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ως ένδειξη σεβασμού;

Γνωρίζει κανείς τους, τι σημαίνει RESPECT;
Ο σεβασμός είναι μέρος της διαδικασίας εκμάθησης και το επιτάσσει η UEFA, η FIFA και όλος ο πολιτισμένος κόσμος...
Δεν μαθαίνουν μόνο τα μυστικά της μπάλας, μαθαίνουν να γίνονται πρώτα κοινωνικοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ και μετά ποδοσφαιριστές!
Μαθαίνουν να χαίρονται το άθλημα και ΟΧΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ επειδή φοράει άλλο σήμα στη φανέλα!

Τι θα διδάξει η ΠΑΕ Ξάνθη με αυτή την αψυχολόγητη συμπεριφορά στα εκκολαπτόμενα μέλη της;
Αφήστε τα παιδιά να χαρούν, επιτέλους , χωρίς κόμπλεξ και αναχρονιστικά σύνδρομα, το άθλημα!
Δώστε τα σωστά πρότυπα! 
Στρέψτε αλλού την προσοχή σας. Εχετε θέματα να λύσετε πιο σοβαρά!

Τα παιδιά είναι τα μόνα που μας δίνουν ελπίδες ότι μπορούν να αλλάξουν αυτόν το σάπιο και ανήθικο κόσμο...
Μη τα στέλνετε στην... εξέδρα!
Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
ACADIMIES.GR
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: