ΣΙΝΕ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Απεβίωσε ο Κώστας Φιλίνης

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών, πέθανε τα ξημερώματα ο δημοσιογράφος, Κώστας Φιλίνης, που υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και...
ευρωβουλευτής του κόμματος.

Ο Κώστας Φιλίνης γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και σπούδασε στη σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου.

Από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στην οργάνωση Αλήθεια και την ΟΚΝΕ, και αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ.

Φυλακίστηκε από το 1955 έως το 1966, ενώ το 1967 συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΜ. Συνελήφθη και πάλι και έμεινε φυλακισμένος έως το 1973.

Την περίοδο 1986-89 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ., ενώ συμμετείχε στην ηγεσία της ΕΑΡ και κατόπιν στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 18 Ιανουαρίου 1985, ως επιλαχών ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ. αντικατέστησε τον Λεωνίδα Κύρκο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Μάιο του 1987, προσχώρησε στην Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και έγινε ενεργό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της με δικαίωμα ψήφου, στις 15 Ιουλίου 1989, με απόφαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1989, ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ενώ στις 7 Ιουλίου 1990, εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ελληνικής Αριστεράς με 68 ψήφους.

Στις 30 Ιουνίου 1991, στην Α' Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κ. Φιλίνης ήταν από τους πρωτεργάτες των θεωρητικών αναζητήσεων της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας, ενώ διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της «Αυγής» και σταθερός υποστηρικτής της εφημερίδας.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο, ενώ επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το θανατο του Κ. Φιλίνη τονίζει: «Ο Κ. Φιλίνης δεν ήταν απλά μια από τις ηγετικές μορφές της ανανεωτικής αριστεράς ήταν εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στα μεγάλα αποκρυσταλλώματα των θεωρητικών αναζητήσεων και των στρατηγικών στοχεύσεων της. Ήταν αυτός που συνέβαλε στην εμβάθυνση της κριτικής γύρω από τον χαρακτήρα των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού , μίλησε για την πολλαπλότητα των πολιτικών υποκειμένων ενώ ανέδειξε τον ρόλο των κινημάτων κοινωνικής κριτικής ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό, Με δύο λόγια υπηρέτησε θεωρητικά και πολιτικά την αντίληψη "πως ο σοσιαλισμό ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου". Χωρίς τον Κώστα Φιλίνη η υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης θα στερείτο πολλά από τα φυσιογνωμικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της που την ανέδειξαν ως ένα διακριτό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα ..».

Η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει τουν Κ. Φιλίνη «ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς», επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της: «Ο Κ. Φιλίνης σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ως διανοούμενος συνέβαλε αποφασιστικά για τη σύγκλιση της Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με τη διεύρυνση της θεματολογίας των προγραμματικών θέσεων με τα νέα υποκείμενα κοινωνικών αλλαγών. Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.»

directNEWS.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: