ΣΙΝΕ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Το παραμυθένιο κορίτσι των Γρεβενών μιλά αποκλειστικά στο e-Grevena Portal

Τη Δήμητρα Κατσαρού τη γνωρίσαμε το 2005 με το πρώτο της παραμύθι «Μανιτάρι Μαγικό». Σήμερα 9 χρόνια, 7 παραμύθια και 3 θεατρικά μετά, μας μιλάει για όλα αυτά τα ετερόκλιτα πράγματα που λαμβάνουν χώρα στο μυαλό….ενός παραμυθένιου κοριτσιού.

- Πότε ξεκίνησες να γράφεις παραμύθια;
- Θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτή την περίεργη διαστροφή στο κεφαλάκι τους. Εγώ από πολύ πολύ μικρή είχα αυτό που ο Νίτσε εκφράζει ως εγκεφαλικό τοκετό, είχα πράγματα που με πίεζαν να βγουν προς τα έξω, λέξεις-ιδέες σκέψεις που με εξεβίαζαν για να πάρουν χάρτινη μορφή. Αρκεί να σου πω ότι το πρώτο μου παραμύθι το έγραψα σε ηλικία 5 ετών σε ένα χαρτί πενταγράμμου…

- Τα παραμύθια σου αφορούν μόνο τα παιδιά;
- Ποτέ δε θεώρησα ότι τα παραμύθια γράφτηκαν για παιδιά. Είναι αλληγορικές διηγήσεις που μας αφορούν όλους, και διαπερνούν όλο το φάσμα του επιστητού. Υπάρχουν παραμύθια που αφορούν στο σύγχρονο άνθρωπο και μιλάνε στη ψυχή του περισσότερο σήμερα παρά ποτέ. Εξάλλου το παραμύθι αποτελεί μια παράξενη σκυταλοδρομία μέσα στο χρόνο, υπάρχουν διηγήσεις που δε χωράνε πουθενά…ούτε καν στις υποσημειώσεις της ιστορίας. Αυτές τις χρονορωγμές έρχεται να καλύψει το παραμύθι μου. Εξάλλου συγκεκριμένα δε γράφω για κανένα, ούτε για παιδί ούτε για μεγάλο. Τα παιδιά κρατούν τα κλειδιά από την πόρτα της φαντασίας και οι μεγάλοι πρέπει να βλέπουν τη λογική ως το αστεράκι στο άπειρο στερέωμα της φαντασίας. Άρα γράφω για όλους και για μένα, και κυρίως γιατί και εγώ η ίδια δεν ξέρω το τέλος- πάντα αποκοιμιέμαι!

- Δύσκολοι καιροί…υπάρχει ακόμα έμπνευση;
- Πάντα και παντού υπάρχει έμπνευση, αλλοίμονο αν εκλείψει και αυτό! Το δύσκολο είναι να κρατήσεις τις ιστορίες που σκαρώνεις στο μυαλουδάκι σου απαλά στη χούφτα σου, μέχρι να βρεις την ησυχία να τις ακουμπήσεις στο χαρτί. Αυτό εκλείπει, ο χρόνος και η εσωτερική ησυχία, μιας και οι μηχανές του νου μου, συνήθως εργάζονται στη διαπασών!

- Από τα παραμύθια στο θέατρο είναι μεγάλο άλμα; Πώς προέκυψε;
- Είναι και τα δύο πράγματα που τα σπούδασα και τα βελτίωσα με τον καιρό. Είναι οξύμωρο να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να δημιουργήσει μόνο με το ταλέντο του, χρειάζονται και οι ακαδημαϊκές βάσεις. Η Φιλολογία, παρά το δογματισμό της, μου άνοιξε νέες ατραπούς. Από εκεί έμαθα να στήνω φάρσα στον πολιτισμό, ανακατεύοντας τα στοιχεία του και πλάθοντας νέα ζύμη. Σίγουρα τίποτα από αυτά δε θα είχε επιτευχθεί αν δεν είχα γύρω μου καλούς συνεργάτες και άτομα ανοιχτόμυαλα και το ίδιο τρελά με εμένα. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο: να βρεις άτομα με πάθος και όρεξη για δημιουργία.

- Πες μας μερικά πράγματα για τις συνεργασίες σου. Ξεχωρίζεις κάποια;
- Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές συνεργασίες. Υπάρχουν άτομα που αγαπούν και σέβονται αυτό που κάνεις και άλλα που βλέπουν το δικό σου έργο ως ευκαιρία αυτοπροβολής και ανάδειξης. Μαθαίνεις όμως από τα λάθη σου και φροντίζεις να μην τα ξανακάνεις στο μέλλον! Εξαιρετικές συνεργασίες είχα με το Υπουργείο Παιδείας, ένα παραμύθι μου με τίτλο «ο Καπνισμένος Μάγος» λειτουργεί ως βασικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας κατά του καπνίσματος, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, που δουλεύουν ψυχοπαιδαγωγικά το παραμύθι μου «η Μαγική Μπαλονοφουσκίτσα» και με τα σχολεία που κατά καιρούς ανέλαβαν να δουλέψουν θεατρικά και παιδαγωγικά κάποια από αυτά. Μάλιστα με το τελευταίο μου παραμύθι «οι Πειρατές της Ψαρόσουπας» (που αφορά τη συναισθηματική νοημοσύνη) μου δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να σφίξω το χέρι από τρεις αληθινούς πειρατές…ετών 7 με ένα χαμόγελο καρφιτσωμένο στα αυτιά και με ένα δόντι να λείπει, και της φοβερής νηπιαγωγού του 7ουκυρίας Μαριάννας!!! Αυτές είναι συνεργασίες που δεν τις ξεχνάς εύκολα.

- Ετοιμάζεις κάτι αυτόν τον καιρό;
- Έχω κάτι ιστορίες που τις αφήνω να στεγνώνουν στο χειμωνιάτικο ήλιο! Και ναι, ετοιμάζω ένα παραμυθόδραμα, μια βιωματική ιστορία για ένα παιδί με σύνδρομο Down, και τη διαφορετικότητα της αλήθειας μας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα έχει πολλές όψεις-και πολλές διαφορετικές αισθητικές. Και νομίζω ήρθε η ώρα να αλλάξω τη δική μου. Ήρθε η ώρα να την αλλάξουμε όλοι μας, να απλουστέψουμε βρε παιδιά, γιατί και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα στο πρόσωπό της, που λέει και ο Σεφέρης. Δεν ξέρω ακόμα αν αυτό θα καταλήξει σε παραμύθι, αφήνομαι στη μαγεία των λέξεων προς το παρόν. Εξάλλου κάποιες ιστορίες τις μαθαίνουμε καθυστερημένα…λίγο ακόμα και θα μοιάζουν με παραμύθι.

- Και μια ευχή για το site μας κλείνοντας
- Να είναι καλοτάξιδο, να έχετε χίλια κουράγια και να κρατάτε λίγο χρόνο για σας, με νάζι, με καρδιοχτύπι, με προσπάθεια, με χαμόγελο. Να είμαστε όλοι καλά και μονοιασμένοι…

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα…
Η Δήμητρα Β. Κατσαρού ζει και εργάζεται στα Γρεβενά. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έκανε δύο μεταπτυχιακά, στην Ψυχολογία στην Άσκηση και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, και εξειδικεύτηκε στην διδακτική και στην αναγνωστική πρόσληψη. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει το διδακτορικό της που αφορά στο σύνδρομο Down και τις δυνατότητες γλωσσολογικής και νευροψυχολογικής ανάπτυξης μέσω των παραμυθιών, ενώ αποτελεί αναγνωρισμένο ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ασχολήθηκε ερευνητικά με την Αγωγή Υγείας, τη νοητική υστέρηση, την ανάγνωση και τη συμβουλευτική ειδικού πληθυσμού. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες καθώς και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Αποτελεί το νεότερο μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και είναι γραμματέας του συλλόγου «Νέων Έκφρασις». Με τη συλλογή, συγγραφή και μετάφραση παραμυθιών και θεάτρου ασχολείται από το 2000. Συνολικά, έχουν κυκλοφορήσει 7 παραμύθια της (Μανιτάρι Μαγικό, Παραδοσιακά Παραμύθια Γρεβενών, το Παραμυθόδεντρο, Παραυθομαγειρέματα, ο Καπνισμένος Μάγος, η Μαγική Μπαλονοφουσκίτσα, οι Πειρατές της Ψαρόσουπας) και έχουν ανέβει 3 θεατρικά, με συνοδεία πιάνου και μίμων.

Επικοινωνία dimkatsarou@gmail.com


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δήμητρα keep rocking